Redakce se mění

Ferda
Clavis 1 - září 2003

Tak jo! Jelikož byly veškeré snahy o najití nového vydavatele našeho krásného časopisu marné (budiž Kubovi země lehká :-) - nebo spíše :-(?), rozhodl jsem se tedy vzít iniciativu do svých rukou. Musím přiznat, že jsem to tak trochu čekal...

Odchod našeho milovaného, pracovitého, svědomitého (a tak dále...) nakladatele zarmoutil nejednu tvář (i když leckdo si z toho vrásky nedělá :-(!) a zasadil těžkou ránu celému našemu kmeni. A nám nezbývá, než se s touto tragickou událostí vyrovnat se vztyčenou hlavou.

Časopis, který právě držíte v rukou není jen několik popsaných a sešitých listů papíru, je to něco víc. Nebojím se napsat, že právě to málo je jedním ze základních kamenů našeho kmene! Bez něho by v našich řadách pravděpodobně zavládl chaos a zmar. V některých chvílích je to dokonce, bohužel, to poslední, co náš kmen má. Vyzívám vás tedy, apeluji na vaše svědomí: Pište, pište, pište! Budoucnost tohoto časopisu leží ve vašich rukou (a na mých bedrech :-))! Kdo je lenoch, bídák, zločinec? To je ten, kdo ani jedinkrát za rok nepřispěje společnému dílu!

Já nechci, aby to vypadalo, že jsem nějaký spasitel, tomu se tedy bráním. Tuhle práci budu dělat opravdu rád, ale mám i bez toho svých starostí dost a pokud to nebude fungovat, nebo pokud práce na časopisu bude zabírat více času, než bude pro mne únosné, tak s tím klidně ze dne na den praštím! Jedno vím už teď. Dřív, když jsem viděl, že je opravdu málo příspěvků, tak jsem si sednul a něco do toho "nabouchal" ještě po uzávěrce, což bylo mnohdy vyčerpávající. Už na to nejspíš nebude čas, takže opakuji: Pište, pište, pište!

Odchod Kuby z vedení časopisu je sama o sobě velká změna, přesto jsem si myslel, že nastoupením na jeho místo bych měl s sebou přinést něco nového. Sami uvidíte, jestli se mi to podaří. Bez vaší pomoci se ovšem neobejdu...

A teď konečně ke změnám, které jsem sliboval. Současně s nimi si zopakujeme i některé nezměněné skutečnosti.

1) V časopise se objeví (nebo se o nich uvažuje) tyto nové rubriky, lidé v závorce se starají o to (/uvažují o tom), aby se objevovaly s železnou pravidelností:

Kulturní okénko (Míla). Jedná se o upoutávky na zajímavé kulturní akce, které se v Praze (nebo i jinde?) budou konat. Na tyto akce si choďte dle libosti, domluvte se, bavte se. Jedna akce však bude i na seznamu akcí kmene. Předpokládá se, že si na ni budou chtít všichni přednostně najít čas a že se tam uvidíme v co nejhojnějším počtu.

Příběh (Rychlík), Doteky poezie (Pepsi). To jsou dvě rubriky, které mají být takovou pojistkou, že když nikdo nic nenapíše, tak v tom Clavisu bude aspoň něco. Ale to neznamená, že přestanete psát!!! Za výběr příběhů a básní jsou zodpovědní výše zmínění lidé, takže pokud narazíte na něco pěkného, spěchejte rychle za nimi. Samozřejmě také rádi uveřejníme vaši vlastní tvorbu :-). Do těchto rubrik taky můžete psát své typy na četbu.

Vtipy. Klidně to může být i pravidelnější rubrika. Já zatím chystám vtipy o blondýnkách, takže jestli nějaký takový fór znáte, hned máte jeden příspěvek.

Téma. Tak to je zatím otevřená věc. Napadlo mě, že by každý druhý měsíc mohlo Clavis provázet nějaké téma, ke kterému by se mohl kdokoliv vyjádřit (něco jako "Školné na VŠ?. Zatím mě ovšem nic nenapadá, takže za jakékoliv nápady budu vděčný (skautské zákony považuji za nejkrajnější řešení - když vlastně jsme členy této organizace, tak kde se bere ten odpor?). Možná se tento nápad neuchytí, ale zkusme to.

2) Obrázky. Loni jsem většinu obrázků kreslil já, ale letos bych chtěl být pouze jejich třídičem a dokreslovačem, kdyby jich bylo málo. Hledají se tedy osoby, které jsou ochotné do Clavisu na objednávku dodávat svoje překrásné čmáranice. Když můžu do Clavisu kreslit já, tak to zvládne i vaše malá sestřička ze školky... I nadále máte možnost svoje články doplňovat vlastními ilustracemi.

3) Příspěvky do Clavisu posílejte jako loni na chemboss@seznam.cz nebo je dávejte na disketách do krabičky v klubovně (v takovém případě je dobré mi to oznámit po telefonu na 776292897). V dnešní době snad není nikdo, kdo by neměl přístup k počítači - vloudit se k někomu (třeba přímo z kmene) na návštěvu snad zvládne úplně každý (inspiraci můžete najít třeba v americké hororové sérii Vřískot).

4) Clavis na internetu (pravděpodobně Faithy). První Clavis vyjde na internetu se spožděním.

5) Cena časopisu. Těžko říct, jestli zůstane na 50 Kč, každopádně první číslo je za obvyklou cenu 5 Kč.

6) Z pohledu časopisu Symbol moci


Tak a to je snad vše. Vím, že je to vyčerpávající a nepřehledné, ale muselo to být. Děkuji, že jste to dočetli až do konce. Na závěr chci napsat, že se možná leckteré uvedené plány neuskuteční, možná se zaběhnou jiné. Ale tak už to chodí. Ostatně sami uvidíte.



zpětvpředdomů