Sebeobrana na ulici

Vojta
Clavis 1 - září 2003

Vojtovo bezpečnostní okénko

Tak dlouho, jak bude existovat lidský rod, bude toto mé téma, které Vám za okamžik ze zákona ocituji a v zápětí se pokusím provést stravitelný způsob rozboru, aktuální. Lidská cháska má v povaze stále stejnou tupost, hamižnost, krutost, aroganci a zlobu, jako tomu bylo snad od počátku věků. Jediné, co se změnilo, je množství lidí, způsob sdílení informací moderními médii a schopnost dopravit se osobně na kterékoliv místo na zeměkouli za dobu kratší než 20 hodin. Tyto faktory způsobují, že se naše planeta relativně velmi zmenšila.

Tím se stupňuje tlak na jednotlivce. Postupná degradace hodnot, zapříčiňující stále více brutality, a klesající věková hranice delikventů, to je naše současnost. Hrozba je stále přítomnější pro každého z nás. Únosy, loupeže, vraždy motivované politickou nebo ekonomickou situací, znásilnění a teroristické útoky se stávají takřka běžným jevem dnešní reality, Kolem zuří nevyhlášená válka.

Co se sebeobrany po právní stránce ve Vašem praktickém životě týká, souvisejí s ní následující paragrafy : § 13, § 14, § 15, § 33, § 89 trestního zákona a § 76 odst. 2 trestního řádu.

Toto téma je však velice obsáhlé, proto zde rozeberu jen první dva a poslední uvedený paragraf tzn. § 13, § 14 trestního zákona a § 76 trestního řádu.

§ 13 TZ - Nutná obrana

Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný tímto zákonem, není trestným činem. Nejde o nutnou obranu, byla li obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku.

Rozbor: odvracíme útok

Tři důležité body v tomto paragrafu:

a) PŘÍMO HROZÍCÍ ÚTOK: Je tehdy, je li míněn od útočníka vážně. Vzájemné postavení útočníka a napadeného je přibližně 120 cm ==> útok jež přímo hrozí.

b) TRVAJÍCÍ ÚTOK: To je jasné, útok byl již zahájen.

c) PŘIMĚŘENOST - NEPŘIMĚŘENOST:

Obrana může být nepřiměřená.

Obrana nesmí být zcela zjevně nepřiměřená.

K tomuto "céčku" si dovolím pár slov. Obrana musí být nepřiměřená, to je i logické. Když bude Vaše obrana nižší intenzity než útok, který odvracíte, skončíte s rozbitým sosákem, v nemocnici nebo na hřbitově.V případě, že povaha útoku bude odpovídat obraně, můžete se někde v parku fackovat s nějakým chlapem celé odpoledne a nikdo nevyhraje. Bude-li obrana účinnější než útok, útočník končí. Jestliže Vás někdo přepadne a nemůžete utéct, nebo to vyřešit nějakou diplomatickou cestou, moje rada je jednoznačná: ZNIČTE HO. V první řadě myslete na to, že je potřeba zachránit si vlastní život, zdraví, majetek. Nesmíte se však dostat u soudu do situace, která se nazývá, důkazní nouze.

§14 TZ - Krajní nouze

Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací nebezpečí přímo hrozící zájmu chráněnému tímto zákonem, není trestným činem. Nejde o krajní nouzi, jestliže bylo možno toto nebezpečí za daných okolností odvrátit jinak anebo způsobený následek je zřejmě stejně závažný nebo ještě závažnější než ten, který hrozil.

Rozbor: odvracíme nebezpečí

Vysvětlení bude nejlepší na příkladu. Není-li jiné řešení, je možné řídit v podnapilém stavu auto, vezeme-li někoho do nemocnice s infarktem a nikdo Vám nemůže vzít řidičák, ani Vás nemůže pokutovat. Za normálních okolností by Vás policisté pořádně vykostili. Jednáte-li v krajní nouzi, nemůžete být trestáni. Nesmíte v tom podnapilém stavu, ve kterém sedíte za volantem, způsobit stejnou nebo horší (větší) škodu. Když cestou sejmete někoho na přechodu, je to pro Vás velikánský malér a půjdete do chládku.

Při posuzování u soudu se bere v úvahu hlavně a jen škoda, která by vznikla a škoda, kterou jste způsobili. A jak už jste se na začátku tohoto paragrafu dočetli, nesmíte v krajní nouzi způsobit stejnou nebo větší škodu.

§ 76, odst. 2 - trestní řád

Osobní svobodu osoby, která byla přistižena při trestném činu nebo bezprostředně poté, smí omezit kdokoli, pokud je to nutné ke zjištění její totožnosti, k zamezení útěku nebo k zajištění důkazů. Je však povinen tuto osobu předat ihned policejnímu orgánu, příslušníka ozbrojených sil může též předat nejbližšímu útvaru ozbrojených sil nebo správce posádky. Nelze-li takovou osobu ihned předat, je třeba některému z uvedených orgánů omezení osobní svobody bez odkladu oznámit.

Myslím si, že není na škodu, aby se každý dobře orientoval alespoň v tomto základu, který jsem Vám tu nabídnul. Když je člověk v nebezpečí (i třeba vycvičená osoba), racionální uvažování u takového jedince ustupuje do pozadí, a člověk se mnohdy chová úplně nepochopitelně, dalo by se to připodobnit k divoké zvěři. Dostatek informací a výcvik snižuje riziko. Jednou Vám tyto řádky třeba ušetří spoustu nepříjemností.



zpětvpředdomů