Czech Press Photo

Ferda
Clavis 1 - září 2003

"Táta byl zavedený lovosický fotograf, na kterého tam babičky ještě dneska vzpomínají. Ten mi také daroval první fotoaparát, když mi bylo šest - nejlevnější Kodak Box Browning, co stál v americe dolar. Táta mě vzal na motocyklové závody do Jizerských hor, abych si foťák vyzkoušel. Zatímco všichni fotografové měli z těch závodů fotky ostý, já je měl rozmazaný - už tehdy jsem fotil moderně."

"Jako fotograf jsem nikdy peníze jen tak za nic nedostal a tak je to pro mě spíše hypotetická otázka. Asi bych se sám hrozně rozvinul.... Anebo bych založil bistro pro fotografy. Když po mě někdy chtějí příspěvek na dobročinné akce, nedávám peníze, ale fotky. Já totiž nemám vůbec nic, ani auto, mám v New Yorku byt a v tom bytě skoro nic není, jen bedna plná negativů. Když mne navštívila jedna Češka, divila se, že za dvacet let života v New Yorku jsem takhle dopadl, jenže já jí neumím vysvětlit, že mám něco, co ona nevidí. Otec mě vždycky vedl k tomu, že pro dobrou životní pohodu se člověk musí dobře nažrat, vzdělat a něco poznat."

Antonín Kratochvíl (český emigrant, USA) v odpovědích na otázky:

Jaké bylo Vaše první životní setkání s fotografií?Kdybyste měli neomezený zdroj financí,

jak byste jej využili pro fotografii?

"Účast v porotě Czech Press Photo jsem přijal proto, že mi umožňuje hlouběji poznat, co se děje v jednom z nejdůležitějších míst současného světa - v srdci Evropy. Zdejší fotografové jsou citliví jako seismograf a navíc vtipní. Mají mé upřímné sympatie."

Colin Jacobson, šéfredaktor Reportage a profesor Cardiff University, Velká Británie.
Člen mezinárodní poroty Czech Press Photo 96 a 97.

Mezinárodní porota k vítěznému snímku 2003

Fotografie zobrazuje vizuálně zajímavým způsobem okamžik z každodenního života venkovské rodiny. Spontánní radost dvou generací osloví diváka na první pohled a zůstává trvale v jeho mysli. V tom je tajemství úspěšné fotografie. Tato fotografie je symbolem opravdového štěstí. Porota byla potěšena, že tentokrát mohla vybrat fotografii, která se vymyká ze záplavy snímků zobrazujících lidské utrpení. Tyto obrazy totiž často otupují naše smysly, takže nejsme schopni rozpoznat cenné momenty lidského štěstí.

Tímto bych vás chtěl pozvat na letošní ročník Czech Press Photo. Udělejte si na chvilku čas a nechte do sebe vstoupit pocity, které na vás budou dýchat z jednotlivých fotografií. Vezměte své blízké, kamarády, členy rodiny nebo výstavu navštivte s naším roverkým kmenem. Zvolil jsem pondělí 5. ledna a pevně věřím, že termín bude vyhovovat většině. V tento den vás budu čekat (pokud nepůjdu na nějakou zkoušku :) v 16:00 před Staroměstskou radnicí, v jejíž prostorách se výstava tradičně koná. Nezapomeňte, je to hned po prázdnináchOtevřeno je denně od 9h do 18h (až do 15.1.), vstupné je 30 Kč pro studenty a pro penzisty, 50 Kč pro ostatní (soráč Muwíne :). Kdo chce, může nahlédnout i na internet: www.czechpressphoto.cz



zpětvpředdomů