Nápad

Káčula
Clavis 1 - září 2003

Peníze nejsou to nejdůležitější, ale bez peněz se neobejdeme. Toto platí pro každého z nás, toto platí i pro naše středisko. Každý z nás zajisté uvažuje, jak vyjít s penězi, co si můžeme dovolit, co si nemůžeme dovolit. Mnozí pracují, aby si něco vydělali, aby následně mohli rozpočítávat, jestli jim peníze stačí na pokrytí nákladů atd. Všichni to určitě známe.

Vím, že otázka peněz a financování byla často přeříkávána i na střediskových radách a řekla bych, že ani v tomto se moc nezměnilo od té doby, co do střediskového dění zas až tak moc nevidím.

Příjmy střediska jsou z registrací, z dotací magistrátu, ministerstva školství a místního úřadu pro Prahu 13 a pokud nedostane nějaký sponzorský dar, což nevím, jestli se někdy stalo, tak tím příjmy střediska končí. No a výdajů je mnoho - nájmy, jak na výpravách tak za naše klubovny v Praze, doprava, potřeby na fungování... No shrnu-li to, peníze jsou prostě pořád potřeba a málokdy jich je dost.

Často jsme přemýšleli, jak si vydělat sami na sebe. Napadalo nás především vyrábět nějaké drobnosti (drhat náramky...) a pak je prodávat. Většinou to zkrachovalo na časové náročnosti a pracnosti. Napadlo mě něco nového, což se taky bez trochy vynaloženého úsilí a času neobejde, ale myslím, že by to vedle práce mohla být i zábava.

Říkala jsem si, že kdybychom se psaní našeho plátku Clavisu věnovali trochu více nemusel by to být plátek určený jen pro Clavisáky, ale i pro širší veřejnost - rodiče dětí v oddílech, bývalí členové střediska, ale i lidi neznámí...

Moje představa je asi takováto. Myslím si, že každý z nás může napsat něco zajímavého, každý z nás má nějaký koníček, zálibu, zájem, názor na cokoli, o které se může podělit s ostatními. U Muwína je to příroda, u Pepsi divadlo, u Psyché šermování, Padák se může podělit o zajímavé a zábavné zážitky, kterých má dost, Johny může přispět něčím z psychologie, Alík něco z práva... ale nemusí to být takhle vyhraněno. "Když každý dělá něco, všichni dohromady udělají moc" :-) No a když se to dá dohromady, může z toho vzniknout celkem kvalitní a zajímavé počteníčko, které má svým čtenářům co nabídnout.

Clavis se může prodávat za sponzorské předplatné např. 200 Kč či více. Jak už jsem řekla nabízeli bychom tento plátek lidem známým (rodiče, střediskový členové i přátelé) i neznámým (každý z nás chodí zajisté do nějaké kavárny či čajovny, kde po dohodě může zanechat jeden kus a na zadní straně by byly otištěny kontaktní informace příp. info o sponzorském předplatném). Myslím, že by to mohlo pomoct nejen finančně, pokud by se to uchytilo, ale například i pro lepší komunikaci s rodiči.

Myslím, že napsat článek o něčem, co nás baví a zajímá není tak strašné a snad nám to ani nezabere moc času. Spíš záleží na tom, jestli chceme. A myslím si, že platí, že čas má člověk na to, na co si ho udělá... Samozřejmě je potřeba i člověka, který by to koordinoval. Já nabízím svou pomoc, ale za předpokladu, že bude víc lidí, kteří by do toho šli, měli chuť a chtěli to dělat.

Nevím, možná je to jen scestný nápad, který je úplně mimo. Vzhledem k tomu, že i já už jsem od střediska dost mimo, je to dost dobře možné. Ale myslím, že minimálně stojí za to, abyste o tom přemýšleli ať už sami či společně na střediskové radě. Těším se na vaše odezvy ať už pozitivní či negativní. Přemýšlejte o tom...



zpětvpředdomů