"Megačasopis"

Ferda
Clavis 1 - září 2003

aneb Co si o tom myslím já?

Nemůžu jinak než okamžitě reagovat na předchozí článek od Káčuly. Co tomu říkám z pozice dosavadního "šéfredaktora" Clavisu a tvůrce oddílového "Hafíka"? Popravdě jsem k podobnému projektu poněkud skeptický, ač je to myšlenka zajímavá a bezpochyby uskutečnitelná. Ale nejde mi do hlavy, jak by bylo v našem středisku možné takový projekt rozjet. Myslím, že nejprve by muselo být zřejmé, že již existují předpoklady pro to, abychom byli úspěšní. A ptám se vás: Jsou? Já myslím, že ne.

Můj názor se opírá především o fakt, že do Clavisu přispívá stále méně lidí a přicházejí období, kdy i tito toho mají dost a dají si pauzu. Čas od času tak vyjde číslo podstatně tenčí než bychom si všichni představovali. Příkladem budiž číslo minulé. Sestavoval jsem ho den před vydáním a v tu chvíli jsem měl půl stránky příspěvků od Muwína. Články ode mě jsou většinou psány až jako poslední na základě množství došlých příspěvků.

Co se týká přispěvatelů, které Káčula vyjmenovala, tak to jsou většinou lidi, jejichž přispívání do Clavisu je minulostí (Marka, Alík, Johny). S některými (Psyché) se už ani nesetkáváme. Ale samozřejmě je možné, že tato myšlenka by je natolik nadchla, že by psali jak pominutý :-). Jedno je jisté: Všechno by se muselo dokonale naplánovat a každý by si musel uvědomit, že prostě něco napsat musí, i kdyby se měl rozkrájet. Moc tomu nevěřím. Nejdřív zkusme pravidelně přispívat do Clavisu.

Dále beru v potaz, že ani teď nevím jistě, jaký budu mít přístup k počítači v příštím roce a tedy ani to, jestli budu moct s Clavisem pokračovat. Pokud tedy představa Káčuly spočívá v tom, že by vznikl časopis pro širší veřejnost a zároveň zanikl Clavis ve své současné podobě, nemůžu říci: Ano, toto je cesta, kterou se teď budeme ubírat a já do toho s vaší pomocí půjdu. Když budu upřímný, moje představa o vedení Clavisu po Kubovi byla trochu jiná, než jaká je realita. Ale byl jsem na to připraven. Není to o tom, že málo přispíváte a že mě to nebaví, to ne, ale o tom, že v některých obdobích to prostě časově nezvládám. Jednoduše řečeno třeťák není prvák a zkouškové období se stává čím dál tím větší zátěží. Často pak volím cestu kompromisu mezi Clavisem, oddílem a školou a bohužel neplatí ono pravidlo, že "zlatá střední cesta je ta nejlepší". I když přicházejí i období, kdy mám času dost a chuti ještě více a najdu si čas i na další věci (třeba blbnout s Rychlíkem v klubovně na záchodě :).

Představa je to samozřejmě hezká a myslím, že rodiče by oněch 20 Kč za číslo zaplatili bez váhání. Předpoklad dobrého výdělku by byla vlastní tiskárna, ideálně pak i s možností barevného tisku. Určitě bychom ji využili i pro jiné příležitosti. To je myslím, investice, která má smysl.

Úplně nakonec bude můj argument proti nejegoističtější. Myslím, že většina z nás si raději vydělá na sebe než na středisko. Úplně stačí, co už pro středisko dělám teď a ještě platím jak mourovatý - registraci, tělocvičny atd. Ale někdo se tak třeba necítí, takže nápad Kábuly nemůžu a ani nechci zavrhnout. Pusťte se do toho, já vám budu držet palce.



zpětvpředdomů