Máte málo času?

Lišák
Clavis 1 - září 2003

Ferda: Tento článek jsem přetiskl (duben 96), pro krásný konec... :-)

Ano, ano máme, slyším ze všech stran, nic nestíhám, nic neudělám, atd. V poslední době to říká každý a opravdu neznám člověka, který neopomene v rozhovoru zdůraznit, jak je na tom s časem špatně. "Tak ale už dost Lišáku jeden rejpavej!" Jo, má pravdu, přeci to píšu kvůli něčemu jinýmu. Tak k věci. Kolikrát jsem už přemýšlel, jak moc času "probendím" (fuj, to je slovo) něčim, co neni nezbytné k životu. A víte, na co jsem přišel? Na nic :-). Ale stejně mě to nedalo spát a zjistil jsem si to ze sociologických výzkumů. Pravda, většinou to nejsou věci, které jdou opomenout v životě, ale ten čas strávený tím či oním úkonem je hrůzostrašný.

Výzkum byl propočítán na "optimálního člověka", tzn. po ukončení vysoké školy začne pracovat v průměru osm hodin denně až do důchodového věku, pak mu sociologický výzkum dopřeje odpočinek až, až do smrti v osmdesáti letech.

Tak a teď už ten slíbený výzkum. Spánkem člověk stráví 22 let (slovy dvacet dva let). Dalo by se říct, že "prospal čtvrtinu života", ale to ještě zdaleka nekončí, protože: 17 let propracujete (to je síla), 10 let strávíte kulturou - např. kina, divadla, výstavy, atd., 10 let vařením a teď se podržte, jenom čtyři roky jídlem (10 let vaříte a 4 roky jíte, to je spravedlnost?), 3,5 roku pročtete (Maturanti, hodně čtěte povinnou četbu, ať splníte životní limit. Ticho Lišáku! Už mlčim.), 6,5 roku "pročučíme" na televizi, to bychom si měli asi odpustit. Jistě se vám stává, že něco hledáte. Mně taky, ale v životě by mě nenapadlo, že to bude v osmdesáti (haha) celý 1 rok, a už vůbec by mě nenapadlo, že ten samý čas spotřebuju koukáním do zrcadla (ó kak ja krasyvyj). No, další činnost asi těžko někdo vynechá, ledaže, ledaže by chtěl chodit nahý, protože 9 měsíců padne na oblékání, 6 měsíců se člověk věnuje sportování a ten samý čas pročeká na semaforech (pokud nechodí nebo nejezdí na červenou, ostatně to se asi nedožije té předepsané osmdesátky). 3 měsíce strávíme "sexem" (proč ty uvozovky :-() (seksem seksem, teda sexem sexem seksem nebo vlastně jak to bylo v tý pohádce?). A ještě jednou 3 měsíce. Ty totiž průměrný člověk prolíbá a ten samý čas 3 měsíce prohladí (něco, někoho nebo sebe). Děti, děti, čistěte si zoubky dvakrát denně a v osmdesáti to bude dělat 3 měsíce (To je hrůza, že bych přestal? Ale ťo bych pšišel o švoje žuby, tak to raději ne.). A teď něco pro nedočkavce, co pořád sledují hodinky, hodiny a jiný časomíry - tím prožijeme tři týdny života. Závěrem jednu lahůdku - jestli chcete ušetřit 4 dny života, tak si přestaňte zavazovat boty.

A to je vše. Samozřejmě, nám tady je průměrně teprve 17 (oproti 80), tak tato čísla musíme brát s ohledem na naše mládí. Až nám bude osmdesát (to už jsem komentoval), tak si můžeme říct, co příště vynecháme, abychom měli více času.


Také na vás udělal tento článek dojem něčeho nezměrného a obrovského? Mně to však nedalo a vzal jsem si do ruky kalkulačku (respektive zapnul jednu na počítači) a počítal a počítal. Hodnoty přepočtené na den jsou: spánek 6h36'; práce 5h6'; kultura 3h; vaření 3h; jídlo 1h12'; čtení 1h3'; čučení na televizi 1h57'; hledání 18'; koukání do zrcadla 18'; oblékání 13'30''; sport 9'; čekání na semaforech 9''; sex 4'30'' (ošidili mě :-)); líbání 4'30''; hlazení 4'30''; čistění zubů 4'30''; sledování hodin 1'2''; zavazování bot 12'' (to je teda fofr, co? :-)). Celkem to dá 23h28'53''. A víte co děláte těch zbylých 31'7'' denně? Nevíte? No přeci píšete příspěvky do Clavisu.

Kuba11



zpětvpředdomů