Clavis 3
listopad 1999
Clavis 3 - listopad 1999
  obálka
Akce
Interhory 2000 (Jámysl)
O mouchách a lidech (Proklov)
Zprávy týmu (Lišák)
Medvědovitý léto (Kennedy)
Ekonomika pro šest miliard lidí (Petr Němec)
Výchova dětí (Jája)
Geneze mužské role (Muwín)
obálka 2

jednotlivé články
dokument Wordu (ZIP 191 KB)
verze pro tisk
obálka

zpět na začátek stránky

Akce
4. 11.19:00 O mouchách a lidech - Kulturní centrum Kaštan, zve vás Kuba
5-7. 11.Vítání podzimu
st 10. 11.18:00 Chodská tvrz - vernisáž šestnáctileté začínající malířky, zve vás Káčula
pá 12. 11.16:30 - 18:30 tělocvična RK
pá 12. 11.19:00 zpívání - chce to trénink, zpíváme oproti dřívějšku strašně málo Mw + Kř
so 13. 11.Chuchle - ZOO koutek + sportovní vyžití, sraz v 8:30 Smíchovské nádraží u pokladen Mw+Kř
12-14. 11. Půlnoční patrola (info viz. pozvánka na nástěnce)
st 17. 11.Něco k 10. výročí Sametové revoluce, určitě si udělejte čas. Sejdeme se v 16:00 v klubovně, chvíli tam pobudeme, a pak vyrazíme do města. S sebou si přineste sebe a svíčku. Johny
čt 18. 11.Hvězdárna, sraz 17:30 Anděl u 5. sloupu Muwín
19-21. 11.Fundraising & P. R. - info Marka
so 20. 11.SVOT - do 10.11. se musí nahlásit družstva Myšákovi
po 22. 11.Turnaj v pyžamu, 17:00 klubovna Křemla
čt 25. 11.Čínské čtení, 17:30 klubovna (2. pokus) Mw + Kř
so 27. 11.Procházka podzimem brdským, sraz 8:30 Smích. nádraží u pokladen Mw+Kř
po 29. 11.Nový Clavis, 18:00 klubovna POZOR! je připraven pestrý program, od 18:30 bude probíhat promítání - přijďte.
3-4. 12.Mikulášský seminář
po 6. 12.Besídka v BBD Řepy Lišák

Každou středu do turnaje probíhá od 19:30 trénink volejbalu a od 24. 11. příprava na basketbalový maratón.

Oddílové akce

19. 11.16:30 - 18:30 tělocvična Vlčáci (08 Lužiny)
3. 12.16:30 - 18:30 tělocvična společná sportovní

zpět na začátek stránky

Interhory 2000
Jámysl

Milí roveři,

rád bych Vám oznámil, že 4-5.3.2000 se budou konat Roverské Interhory do lyžařských středisek českých. Budeme mít objednaný celý autobus, který nás odveze tam, kam si poručíme. Spát budeme v tělocvičně. Pokud budeme chtít, a pokud to bude finančně únosné, tak každý den navštívíme jiné místo na lyžovaní. Jedno bude vhodnější na sjezdovky, druhým vyhovíme zase běžkařům. Za váš roverský kmen si zvolte jednoho informátora, se kterým bych mohl komunikovat. Do konce prosince bych od něj potřeboval znát jména roverů, kteří by s námi jeli. Oslovím také rovery Banánové Republiky. Od ledna budu naplňovat autobus tak, aby nás to stálo co nejméně. Na pěknou lyžovačku s vámi se těší Jáma a roveři 5. přístavu VS. karel.wolf@atlas.cz, 02 / 85 875 85

Tím informátorem pro Clavis je Kuba. Takže pište jakub@vrana.cz, volejte 0603 / 96 69 05.
zpět na začátek stránky

O mouchách a lidech
Proklov

187. Pařez zve všechny své přátele a známé na premiéru svého nového filmu natočeného v koprodukci s mládežnickým centrem De Postbrug, Den Helder, Nizozemí během projektu Fly With Us! uskutečněného v rámci programu Mládež pro Evropu.

Tato jistě velkolepá akce proběhne ve čtvrtek 4.11.1999 od 19.00 v kulturním centru Kaštan v Praze. Spojení: tramvaje č. 8 a 22 do stanice U Kaštanu a dále asi 2 min. chůze ve směru jízdy.

Vstup zdarma, drobné občerstvení zajištěno, květinové i jiné dary však vítány.

Do kina choďte včas!

Doporučují: časopis PROKLOV, autoři i herci divadelní hry Limonádový Joe Velká Hvězda, autoři hry Postrach Vesmíru, a 5 ze 4 střediskových vůdců.
zpět na začátek stránky

Zprávy týmu
Lišák

Možná si už někdo může myslet, že jsme zapomněli na tajnou akci, ale vězte, že tomu tak není. Pro nedostatek času a díky zhoršené funkčnosti týmu v posledním období vypadla tajná akce pro uznané již z předminula. Moc se omlouváme a doufáme, že vám to budeme moci nahradit ještě v tomto roce.

Další věc se týká našich pondělků s rozdáváním Clavisu. Chtěli bychom vždy něco připravit tak, aby kromě časopisů bylo ještě něco dalšího. Bohužel však nelze něco uskutečnit, když stále někdo přichází a odchází. Proto Vás chceme poprosit: Přijďte na prosincové uznávání opravdu v 18:00 nebo raději dříve. V 18:30 pak bude na programu promítání určitě zajímavého filmu, tak ať svým couráním nerušíte ostatní.

Děkuji za pozornost.

Za tým sepsal Lišák
zpět na začátek stránky

Medvědovitý léto
Kennedy

My jsme měli docela zajímavý léto, i když trochu moc medvědovitý. Jeden medvěd potrhal přímo ve městě osmnáctiletou holku. Tu nohu ji i přes velké snahy nezachránili, protože on ji okusoval, kromě toho jí rozerval břicho... Bylo to dost hrozný. Takže když se objevil medvěd u nás na cestě, tak Olin zděšeně zahodil všechno co měl v ruce a prchal se ukrýt k mámě. No a pak mně nepustil ani abych se šla na méďu podívat. Bál se, že mně roztrhá: naštěstí to medvěd vzal ještě k sousedům a vrátil se zase zpátky odkud přišel Kennedy. Od toho dne nás nikdy nenechal doma bez nabité pušky. Od kamaráda jsem dostala ještě spray na medvědy, ale ten bych asi nezkoušela... Přece jen puška mi připadá bezpečnější. No, teď už pomalu jdou medvědi spát a my jedeme pryč, tak se měj a ahoj.
zpět na začátek stránky

Ekonomika pro šest miliard lidí
Petr Němec

Mezinárodní organizace musí zvažovat
i růst počtu obyvatel planety Země

Už příští měsíc má dosáhnout počet obyvatel planety zvané Země šesti miliard, což je dvakrát tolik, co v roce 1960.

Bývalý prezident USA John F. Kennedy svého času prohlásil, že "stoupá-li voda, nadnáší všechny lodě stejně". Měl tím na mysli, že prosperita bohatých států s sebou nutně vytáhne nahoru i ty nejchudší země. Zatím se tato vize potvrzuje jen podmínečně. Světové hospodářství roste, jak vyplývá ze zprávy Mezinárodního měnového fondu zveřejněné těsně před právě probíhajícím zasedáním, letos o 3 procenta, příští rok dokonce o 3,5 procenta. Nicméně právě nejchudších zemí se to příliš nedotýká. Potýkají se zadlužením a dalšími problémy.

Jedním z celosvětových problémů je dynamický růst počtu obyvatelstva, který je právě v rozvojových zemích nejvyšší. Jednou z hlavních příčin je, že se nedaří prosazovat tzv. plánované rodičovství. Podle odhadů OSN je z asi 175 miliónů každoročních početí polovina nechtěných. Na 350 miliónů žen nemá přístup k antikoncepčním přípravkům, ačkoli by je rádo užívalo na 120 miliónů žen. Antikoncepce je v rozvojových zemích nedostatečná. Mezi lety 1990 až 1995 "nabyla" o pouhých šest procent.

Ze statistik OSN vyplývá, že se nyní rodí o něco méně dětí než dříve a dynamika přírůstku obyvatelstva se snížila v posledních třech desetiletích ze dvou na 1,3 procenta ročně. Ovšem na světě dnes žije dvojnásobný počet žen v plodném věku než před třemi lety. To vysvětluje, proč každý rok počet obyvatel naší planety roste o asi 80 miliónů lidí. Celých 95 procent přírůstku připadá právě na rozvojové země.

Na poslední světové konferenci o světové populaci v Káhiře v roce 1994 bylo například stanoveno, že do roku 2000 by mělo být uvolněno pro regulaci přírůstku populace v rozvojových zemních cestou plánovaného rodičovství a na nezbytná zdravotní opatření 17 miliard USD. Z toho dvě třetiny měly nést rozvojové země, třetinu pak státy industrializované. Ovšem právě tzv. bohaté státy nedokázaly dát do roku 1997 ani třetinu z potřebné částky. Stejně zůstaly daleko za svými cíly rozvojové země. Jinak řečeno: Cíle stanovené v Káhiře se do roku 2000 splnit nepodaří. V těch nejchudších zemích světa je velký počet dětí stále většinou jedinou cestou na zajištění rodičů ve stáří.

V podstatě jde o otázku, zda bude lidstvo schopno mobilizovat dostatek peněz na zajištění nejnutnějších potřeb. Každý rok stále ještě umírá na 585 tisíc žen na následky komplikací během těhotenství nebo porodu. Nejde jen o antikoncepci a nejnutnější péči o novorozence. Dynamika růstu počtu obyvatelstva naší planety souvisí se vzděláním. Odborníci dokonce tvrdí, že nejlepší antikoncepcí je vzdělání.

Peníze zatím scházejí, obyvatel planety přibývá. 12. října by se měl někde, nikdo neví kde, narodit člověk, který doplní počet obyvatel na šest miliard. Pokud půjde vývoj stejnou cestou, pak v roce 2054 bude na Zemi žít už 9 miliard lidí.

(převzato z Hospodářských novin)
zpět na začátek stránky

Výchova dětí
Jája

Zapomeňte na teorii a vrhněte se do praxe. Pokud chcete zjistit, jestli jste na vznešené rodičovské poslání dobře připraveni, řiďte se následujícími pokyny:

1a. Ženy: První krok v přípravě na mateřství je jednoduchý. Oblečte si župan a na břicho zavěste pytel s fazolemi. Noste ho devět měsíců, potom desetinu fazolí odeberte.

1b. Muži: V rámci příprav na otcovství zajděte do nejbližší drogérie, vysypte obsah peněženky na pult a řekněte prodavači, aby si vzal, kolik chce. Pak zajeďte do supermarketu a sdělte vedoucímu, že si může nechat od vašeho zaměstnavatele poukazovat celý váš plat.

2. Abyste si vyzkoušeli, jak to bude vypadat v noci, procházejte se denně od pěti odpoledne po obývacím pokoji a na rameni přitom držte mokrou tašku o váze tří až šesti kilogramů. V deset si jděte lehnout, ale přesně o půlnoci vstaňte a pochodujte až do jedné. Pak si nařiďte budík na třetí hodinu ranní. Protože neusnete, ve dvě vstaňte a dejte si panáka. Ve tři čtvrtě na tři ale určitě jděte do postele. Až začne ve tři budík zvonit, hbitě vyskočte, ale nerozsvěcujte. Do čtyř hodin zpívejte ukolébavky, potom si budík nařiďte na pátou. Vstaňte a uvařte snídani. Dělejte to pět let. Tvařte se přitom vesele.

3. Vezměte meloun a vydlabejte z něj dřeň. Pak v něm vyvrtejte otvor velikosti pingpongového míčku, zavěste ho na provázku ke stropu a rozhoupejte. Vezměte misku krupičné kaše a zkuste ji po lžičkách do melounu vpravit. Musíte však předstírat, že jste letadlo. To znamená, že byste měli se lžičkou vrčet a dělat krouživé pohyby. Vytrvejte, dokud polovina kaše nezmizí, a potom si zbytek vylijte do klína. Pokud jste to zvládli, jste připraveni na krmení ročního miminka. Abyste se přichystali i na batole, pomažte pohovku nějakou pomazánkou a všechny záclony zapatlejte džemem. Za rádio hoďte chleba s máslem a několik měsíců ho tam nechejte.

4. Oblékání malých dětí není tak snadné, jak se na první pohled zdá. K nácviku potřebujete chobotnici a síťovou tašku. Pokuste se nastrkat chobotnici do tašky tak, aby žádné chapadlo neviselo ven. Máte na to celé dopoledne.

5. Zapomeňte na sportovní vůz a kupte si kombík. A nemyslete si, že s ním budete moct parkovat před domem. Rodinnými auty se totiž majitelé nemůžou moc chlubit. Chcete-li vědět, jak bude vypadat, kupte si kornout čokoládové zmrzliny a položte ho do přihrádky pod přístrojovou desku. Pak do přehrávače strčte minci, roztlučte rodinné balení čokoládových sušenek a dropty vysypte na zadní sedadlo. Nakonec přejeďte kapotu po obou stranách hráběmi. To by snad stačilo.

6. Nácvik na procházku: Oblečte se a půl hodiny čekejte před záchodem. Potom vyjděte před domovní dveře, ale hned nato se vraťte. Totéž zopakujte ještě dvakrát. Pak několikrát jděte k brance a zase zpátky do domu. Nakonec vyjděte na chodník a pět minut se velmi pomalu procházejte. Podrobně prozkoumejte každý vajgl, žvýkačku, papírový kapesníček a mrtvého brouka, které najdete. Občas se pár metrů vraťte, a pak teprve pokračujte dál. Ve chvíli, kdy zvrátíte hlavu a začnete ječet, že už to dál nevydržíte ani minutu, jste připraveni vzít dítko na procházku. Vyjevených sousedů si nevšímejte.

7. Běžte do supermarketu. Vezměte si s sebou něco, co se podobá předškolnímu dítěti. Ideální je dospělá koza. Plánujete-li víc dětí, jedna koza nebude stačit. Obstarejte si nákup na celý týden, aniž byste z nich spustili zrak. Uhraďte všechno, co snědí nebo zničí.

8. Naučte se nazpaměť jména všech postaviček z dětských večerníčků, Křemílkem počínaje a Rumcajsem konče. Až se v koupelně přistihnete, že si zpíváte úvodní melodii rozhlasového večerníčku Hajaja, budete na rodičovství dobře připraveni.

9. Všechno, co řeknete, minimálně pětkrát zopakujte.

10. Ještě než učiníte konečné rozhodnutí, zajděte na návštěvu k nějakým nešťastníkům, kteří už děti mají. Proberte s nimi chyby, kterých se podle vašeho názoru ve výchově dopustili a vysvětlete jim, jak by měli postupovat. Nezapomeňte pohovořit o trpělivosti a důslednosti, bez nichž žádný rodič ničeho nedosáhne. Navrhněte jim, jak by mohli své ratolesti naučit chodit na nočník, jíst příborem, poslouchat a chodit do postele bez odmlouvání. Vychutnejte si to - bude to totiž naposledy, kdy budete mít na všechno odpověď.

(převzato)
zpět na začátek stránky

Geneze mužské role
Muwín

aneb kritické etapy a vlivy ve vývoji mužskosti
aneb pohádka o tom, jak vzniká muž

1. Dojde ke spojení spermie, nesoucí zárodečnou hmotu 22 chromosomů - autosomů (1) a jeden pohlavní chromosom Y (2) s vajíčkem, které má rovněž 22 autosomů a jeden pohlavní chromosom X (3). Všechny chromosomy jsou zdravé, neporušené (4). Tím je určeno chromosomální pohlaví muže.

2. V 7. týdnu (ve 41. až 45. dni) se vytvoří základ variete - gonady, v podobě semenotvorných kanálků (5) . V 9. týdnu se mezi nimi vyvinou vmezeřené buňky Leydigovy (6). Ty začnou produkovat mužské pohlavní hormony - fetálni androqeny (7) . Začne účinkovat látka, která zamezí vytvoření ženských pohlavních orgánů (testikulární induktor pro zánik Müllerova vývodu, který je základem ženských pohlavních cest - "MIS") (8). Tak je dáno gonadální pohlaví.

3. Pod vlivem dostatku fetálních androgenů (9) a při citlivosti cílových orgánů na ně (10) se ve 3. měsíci (v 65.- 70. dni) zvětšuje pohlavní hrbolek a roste pohlavní úd - phallus (11). Uzavře se pohlavní štěrbina - sinus urogenitalis - jako raphe scroti, je utvořen šourek - scrotum (12). Z Wolfova vývodu se vytvoří základ semenných váčků (13). Maskulinisace je tak ukončena do 90. dne. Tím je dáno genitální pohlaví, které rozhoduje i o určení pohlaví matrikového.

4. Od 4. do 7. měsíce docestuje varle tříselným kanálem do šourku (13). Na začátku čtvrtého měsíce ovlivní mužské hormony plodu růst skupiny buněk v mediobazální části hypothalamu a dají tak vzniknout mužskému erotizačnímu centru (14). Způsobí mužskou rodovou identifikaci (gender role a gender identity) (15), mužské cítění a mužský pulsní typ řízení tvorby hormonů (produkce gonadotropinů) (16). Tím je dán i základ mužské agresivity (17), erotické představivosti (18). Androgeny -ovlivní i uspořádání (lateralizaci) mozku v mužském smyslu (19), zlepší prostorovou představivost, schopnost navigace, matematické logiky. Jde o neuroregulační pohlaví.

5. V době narození je plod správně rozpoznán jako mužský (20), je tak zapsán do matriky. Dostane modré prádélko. Rodiče jsou rádi, že se jim narodilo dítě (21), jsou rádi, že je to syn (22) a chtějí ho tak vychovávat (23). Mluvíme o matrikovém pohlaví.

6. Chlapec se narodil do úplné rodiny (24), které uspokojuje jeho tělesné (25) i psychické potřeby, Je přijímán a milován i se svými chybami, nedostatky a není trestán odpíráním přízně (26). Má tedy otce, který je uznávanou (uznává ho maminka i ostatní) (27) mužskou autoritou (28), a je pro syna přirozeným identifikačním vzorem. K mužské identifikaci dojde ve 12. až 18. měsíci věku (29). Matka svou mateřskou láskou uspokojuje jeho citové potřeby (30). Kromě toho představuje to druhé pohlaví a stává se pro chlapce předobrazem partnerského protějšku (komplementární partnerky) (31). Je představitelem ženské citovosti, laskavosti, něžnosti (32). Vztahy mezi otcem a matkou jsou přijímány kladně (33) , jsou zažívány jako samozřejmé, nepřijde ani na mysl, že by to mohlo být třeba jinak (34).

7. Narození dalšího dítěte v rodině je nečekaná rána, představuje sesazení z trůnu jedináčka (35). Ale dosavadní výsadní postavení v rodině se dá nahradit sourozeneckým postavením nejstaršího (36), který je už rozumnější, je schopen mladší chránit, vést je, být jim vzorem a nést za ně určitou zodpovědnost. A také být za to chválen. Pro další chlapcův vývoj je štěstím, když se mu narodí sestřička (37). S holčičkou se chlapci neperou, ale rytířsky ji chrání. Zato se jim dostává obdivu a lásky. Snadněji se tak okouká a okopíruje otcovo chování k matce na úrovni vrstevníků v sourozeneckém vztahu. A na dvou ženských bytostech v rodině se už muž lépe naučí ženám rozumět, chápat je, vědět si s nimi rady, zacházet s nimi (3B) a tak si vytvořit model očekávaného ženského chování v budoucím partnerském vztahu (39). Tím jsou dány předpoklady jeho mužské role na základě sourozeneckého postavení.

8. Vývoj v dětství pokračuje bez těžkých hendikepujících onemocnění či úrazů (40), ztrát v rodině (41), stresujících zevních společenských vlivů (42). Podle štědrosti přírody je chlapec vybaven přiměřenou atraktivitou (faktor A) (43). Tělesná zdatnost (44) dovoluje chlapci zařadit se rovnocenně do skupiny vrstevníků, být i sportovně zdatný a úspěšný a ve škole prospívat bez zahanbujících porážek (45). Sexuální výchova je otevřená, liberální, netraumatizující (47). Nedeformovaly ho žádné patologické zážitky (48) ani špatné zkušenosti z vývoje manželství rodičů (49).

9. Dospívání. Puberta nastoupí včas, ani předčasně ani opožděně (50), kolem 14. roku. Nastupující mužství není překvapením, šokem ani traumatem, naplňuje chlapce hrdostí (51). Kromě prvního výronu semene (ejakulace) (52) nastoupí i přirozený zájem o druhé pohlaví a jeho společnost (53). Dovede u dívek vzbudit zájem nejen svým vzhledem (54) ale i duševními vlastnostmi (55), imponuje přehledem, rozhodností, vynalézavostí, svým vystupováním a chováním (56), dovede oslovit, navázat společenský kontakt, tančit (57), naučí se dvořit (58), houževnatě ženu dobývat ( ). Dovede vzbudit dojem správného muže, který slibuje záruku věrnosti (59) a seriosní opory pro společný život (60). Mezi 15. a 16. rokem absolvuje chlapec první rande (61) a ochutná první políbení (62). Do roka vznikne první láska (63). K ní patří intimnější dotyky na prsou - necking (64), po 17. roce i na pohlavních orgánech - petting (66) a první pokus o soulož (66). Úspěšná realizace soulože (67) je pro něj dotvrzením toho, že je akceptován a žádoucí jako muž a že mu bylo dovoleno prosadit se v sexuální oblasti (68). Pokud se však ukáže, že volba partnerky nebyla správná, vztah nebyl dost hluboký a převažují rozpory, dojde h rozchodu (69), z něhož si odnese kromě zklamání i správné poučení (70), že volba partnerky má být napříště hodnotnější, má-li mít vztah i perspektivu k založerí rodiny. "Tak dojde k vystřídání asi tří partnerek (71), než dlouhodobější známost nabere charakteru vážné známosti (zasnoubení) (72). Tělesně, duševně i sociálně dozrál (73). Má zralý hodnotový systém (74), dosáhl pracovní kvalifikace (75) a perspektivního výdělku (76). Po 23. roce, když už má vojnu za sebou (77), uzavře mladý muž ve 23 až 26 letech manželství (78).

10. Pro manželství si vybral vhodnou (kompatibilní) partnerku (79), Která akceptuje jeho (samozřejmě vedoucí) mužskou roli (80) a je ochotna a schopna vytvářet aspoň takové rodinné zázemí, na jaké byl zvyklý od své matky (81). Shodnou se na rozumném vedení domácnosti s rozdělením úkolů a rolí (82), muž je s to hospodářsky zabezpečit rodinu (83). Bez problémů se mu do roka (či do dvou) podaří zplodit dítě (84), a tak se sám stane otcem (85).. Je připraven přijmout svůj podíl odpovědnosti na výchově dětí (86) a stát se pro ně přirozenou autoritou a žádoucím identifikačním vzorem (87). Jako sexuální partner je citlivým milencem (88), zná a chápe vyvíjející se potřeby partnerky (89), dovede ji uspokojit (90) a je k tomu i ochoten, nesobecky mu na tom záleží (91). Oba přihlížejí ke svým potřebám a možnostem, které nejsou diametrálně odlišné (92), takže si vyhoví ve frekvenci i technice styků (92). Společný sexuální zážitek je přirozeným vyústěním jejich vzájemného porozumění a dokonce pojítkem vztahu (93), jímž se srovnají i drobné neshody, takže slunce nad hněvem nezapadá. Plní nezaměnitelnou roli otce svých dětí (94), věrného manžela (95) a živitele rodiny (96). Neutíká od problémů v rodině a dovede je konstruktivně řešit (97).

11. Muž je správné poučen o křivce své biologické aktivity v závislosti na věku, takže nepodléhá po třicítce panice a naučí se biologicky stárnout (98). Vzájemné pochopení a intimní souhra s případnou inovací techniky styku (99) s přiměřenou úpravou sexuální životosprávy činí jejich sexuální život možným a uspokojivým do vysokého stáří (100), kdy zazvoní zvonec a pohádky je konec.
zpět na začátek stránky

obálka 2

zpět na začátek stránky

  domů