Leden - měsíc spánku

To je asi chyba, ne? Nemělo by to spíš být Měsíc sněhu? Asi ano, ale já jsem se dívala na lednový program a připadalo mi, že jsme všichni usnuli. Je pravda, že se občas probereme a mátožně se odplížíme do tělocvičny (byla 4x) nebo na ples (absolvovali jsme 3 - dva maturitní a jeden od tanečních), ale jinak... Abych nekřivdila, taky bylo promítání, vandr na Brdy, skautský přechod Brd a bruslení na rybníce, ale nepřipadá vám to stejně trošku málo?

Je pravda, že v lednu mají vysokoškoláci zkouškové období a středoškoláci pololetí, je i pravda, že leden děsně rychle utekl, ale taky je pravda, že postupně ustrnujeme na programu založeném na tělocvičnách a občas nějakém vandru.

Nechce se mi tady rozpitvávat, jak si představuji roverský program. Už jste to ode mě asi slyšeli, a tak nebudu opakovat, že cílem je, aby každý z nás měl zájem o věci kolem sebe, aby se nebál do nich zasahovat a ovlivňovat je podle vlastního svědomí k lepšímu; aby cítil odpovědnost k téhle společnosti a nebyl lhostejný. Určitě se nikdo z nás nechce stát konzumním člověkem a všichni víme, že dokud jsme mladí a nejsme zcela pohlceni malými starostmi všedního života, máme jedinečnou šanci se to naučit a žít tak i později. Taky každý z nás ví, že aby uměl nějak pomoci, musí se neustále vzdělávat, aktivně se zajímat, sbírat informace, zjišťovat, v čem jsou chyby a mluvit o tom s ostatními, vytvářet si, formulovat, vyjadřovat svůj názor a porovnávat ho, aby přišel na spojitosti, argumenty i další otázky, které by ho samotného nikdy nenapadly. To je přece to, o co nám všem jde, ne?

Doufám, že po zimním spánku a času zkoušek, přijde krásné průzračné jaro a slunečné léto plné všech možných programů a akcí. To je mé přání do nového roku. (A maturantům přeji úspěšnou maturitu, ale maturita není všechno...)

Marka


Významné dni únorové

Gratulujeme


Akce

Koordinátory na březen zůstávají Piškotka a Myšák, neboť došlo k nějaké dezorientaci a přestalo to vycházet. Protože se mi zdá, že nikdo se příliš nezamýšlí nad tím, co to vlastně ten koordinátor dělá, zopakuji to stručně: úkolem koordinátorů je dávat dohromady program, přijímat podněty od ostatních a být nejhlavnějším zdrojem informací. Neznamená to, že koordinátor je otrok, který jen celý měsíc dře, může to klidně zařídit jinak, podstatný cíl však je, abychom měli bohatý, pestrý a připravený program.

Kultura

Divadlo

V Národním divadle, Stavovském divadle a divadle Kolowrat, stejně jako ve Státní opeře jsou do konce února vstupenky za poloviční cenu!

Film

Výstava

Rock


Jak dopadla anketa

Sešlo se nám celkem deset hlasů, což osobně považuji docela za úspěch. Hodnocení u jednotlivých otázek je napsáno vždy v prvním odstavci, případné komentáře z dotazníků pak v odstavcích ostatních. Pokud je někde celkově více hlasů než devět, je to tak proto, že se občas u jednoho dotazníku vyskytlo u jedné otázky více odpovědí.

  1. Které číslo se Ti nejvíce líbilo? (celkově)
  2. Nejlepší čísla máme hned dvě. Šest hlasů totiž získalo jak číslo vánoční, tak číslo čtvrté. Dva hlasy dostalo číslo tři a jeden hlas dostalo druhé číslo.
    Čtvrté číslo bylo nejpestřejší na příspěvky, vánoční zase mělo barevné fotky.

  3. Které číslo mělo nejhezčí ilustrace?
  4. V oblasti ilustrací se strhl velmi vyrovnaný boj. Vánoční číslo získalo pět hlasů, třetí číslo obdrželo čtyři hlasy, čtvrté získalo dva hlasy a první a druhé jeden hlas. Podle dvou odpovědí nebyly ilustrace nejhezčí nikde.
    Ilustrací je málo ve všech číslech, těžko říct, které z nich bylo ilustrováno nejlíp. Barevné (ve vánočním čísle) byly zajímavé, ale celkový dojem jinak černobílého časopisu trochu rušily. Obrázky (narozdíl od ilustrací) byly nejhezčí ve vánočním.

  5. Které číslo mělo nejlepší obsah?
  6. Nejlepší obsah mělo podle většiny 4. číslo (8 hlasů). Dva hlasy získalo vánoční číslo a jeden hlas třetí číslo.

  7. Které číslo bylo nejhorší?
  8. Za nejhorší označila drtivá většina 1. číslo (9 hlasů). Jeden hlas zbyl pro 2. číslo.
    První bylo technicky nejhorší. První číslo bylo nejchudší, což se ale asi dalo čekat. Druhé číslo bylo nejhorší obsahově.

  9. Dočetl/a ses v Clavisu hodně zajímavých věcí?
  10. Většina se hodně zajímavých věcí v Clavisu dočetla (8 hlasů). Dva čtenáři se dočetli středně zajímavých věcí.

  11. Který příspěvek považuješ za nejlepší (uveď jeden, dva či tři podle tebe nejlepší)?
  12. Celkově nejlepší příspěvek se snad ani nedá označit, protože do této skupino se propracovalo neuvěřitelných 16 příspěvků a ještě k tomu 4 skupiny příspěvků. Dva hlasy získaly příspěvky Ahoj lidi, tak jsem tu zas; Okamžiky ztišení; Potulný sadař; Jak psát příspěvky do Clavisu; Hadi, háďátka, hadičky. Jeden hlas pak získaly příspěvky Václav Hrabě; Drahé kameny; Jenom obrázek; Plnoletost; Posvátná místa; Zajímavosti z počtů; Školní perličky; Je to jako když se na někoho díváš a on stále uhýbá očima; Myslivecká latina s obrázkem muflona a celé skupiny příspěvků jako o literatuře, o lese, o akcích a příspěvky psané z vlastní inspirace.

  13. Který příspěvek byl nejhorší?
  14. Dva čtenáři si myslí, že nejhorší příspěvek nebyl žádný, také dva hlasy získaly Drahé kameny v léčitelství a Satanismus?!!. Jeden hlas pak získal příspěvek Energie, která léčí.
    Satanismus - ha ha ha; Energie, která léčí - ha ha ha ha ha - che - chééé. O některé věci se nezajímám, tak je nečtu, nelíbil se mi seriál o satanismu.

  15. Když Clavis dostaneš, co čteš nejdřív?
  16. I v odpovědích na tuto otázku panuje značná rozrůzněnost v pořadí četby. Čtyři hlasy připadly Akcím, dva hlasy obyčejnému prolistování, přečtení nadpisů a prohlédnutí první stránky. Po jednom hlasu pak získaly Okamžiky ztišení, čtení od začátku do konce, Úvodník a prohlédnutí vlastních příspěvků.
    Svoje příspěvky zhlédnu, abych viděl, jak to dopadlo.

  17. Čteš celý časopis?
  18. Sedm čtenářů čte celý časopis vždy, jeden většinou a dva ne.

  19. Pokud ne, co vynecháváš?
  20. Každý ze tří "vynechávajících" čtenářů vynechává něco jiného. A tak se nám tady sešlo cokoliv od Nevrlýho, Posvátná místa a Drahé kameny.

  21. Co ti na stránkách časopisu chybí?
  22. A další otázka s velmi šírokým spektrem odpovědí. Je to ale pochopitelné - kdybychom chtěli mít v časopise vše, co je tady uvedeno, museli bychom počet stran zvednout alespoň na dvojnásobek, lépe však na čtyřnásobek (plánuje se od začátku roku 2000). Třem lidem chybí vlastní tvorba (ne tedy jejich osobně, ale odnikud neopsané články), dvěma chybí příspěvky od těch, co ještě nedali a Názory, po jednom pak příběhy, zážitky, reakce na akce, slova k zamyšlení, obrázky, písničky, Zajímavosti ze světa počtů (nebo Gamesník) a komiksy.

  23. Používáš informace z rubriky Akce?
  24. Devět ano, jeden ne.

  25. Používáš informace z rubriky Kultura?
  26. Pět ano, tři ne, dva někdy.
    Používám, ale málo. Máme doma ústřední vytápění (komentář k odpovědi ne).

  27. Líbí se Ti grafická úprava časopisu?
  28. Všem (deseti) se líbí (hurá).
    Líbí se mi od třetího čísla. Celkem ano, ale s výhradami - technického rázu -> "šablony". Myslím, že to není špatné, ale nejsem žádný zkušený grafik nebo estét. Celkem ano.

  29. Pokud ne, změnil bys:
  30. I když se všem líbí všechno, jeden člověk by změnil všechno a jeden obálku.
    Obálka je nepestrá a je vždy stejná. Chtělo by to občas změny.

  31. Zdá se Ti cena časopisu (5,- Kč) vysoká?
  32. Nikomu (deseti lidem) se vysoká nezdá.
    Za 5 Kč se mohu krát svést v MHD a užít si skoro stejně srandy jako v Clavisu (komentář k odpovědi ne).

  33. Hodláš si předplatit další čísla?
  34. Všichni až na jednoho (celkem tedy 9+1) si nás (vás, nebo je, nebo vlastně koho, tedy vlastně Clavis, tedy to) opět předplatit chtějí (hurá).
    Už se stalo. Clavis jsem neměl předplacený do teď.

  35. Přispěl/a jsi někdy do Clavisu?
  36. Všichni až na dva (celkem tedy 8+2) už přispěli.
    Ale psst, bylo to přísně tajný.

  37. Další připomínky a podněty pro redakci
  38. Hodně trpělivosti a dobrých nápadů.
    Ať to děláme včas, aby bylo dost času na zkontrolování, zalámání, vytištění a nakopírování. Aby to nedopadlo jako v 5. čísle (a nejen v něm) a abychom se vyhnuli stresu.

  39. Proč jsem tady? (autor otázky - Tomáš Hájek z Hájku)
  40. Proč tu je Tomáš, tak nad tím jsem zatím nepřemýšlela. A proč tu jsem já, to bych taky ráda věděla. (tu = tady na Zemi)
    To přece musíš vědět ty, proč tu jseš. Ale myslím, že jsi tu proto, že nejsi ve výkonu základní vojenský služby...
    Abych psala a dělala Clavis a odpovídala na anketu, co jsem si vymyslela a ...
    Jsem zrovna ve škole a nemám co dělat, tak to tady vyplňuju. Jsem tu proto, abych se něco naučil. Taky tu jsem proto, že to rodiče (asi) chtěli. Pak jsem tu díky úžasné náhodě, že náš život vznikl na Zemi a že vůbec vznikl vesmír.
    Protože kdybych tady nebyl, tak bych se z toho ostatního světa asi zcvoknul. Protože je to takový ostrůvek klidu - i když ten hektický a stresovaný svět nám začíná bušit na vrata.
    Protože vy.

Těmi nejvtipnějšími komentáři vás provázel Robin (měl jsem fakt hrábě, když jsem to čet' poprvý).

Vyhodnotil Kuba


Bez názvu

Budeme si spolu vyprávět
o všem, co je bezejmenné,
pohybovat rty a němě
prostřed bezvýznamných vět
pátrat, jak lze slova smlčet
a zvolna z nich
jak z vína upíjet.

Potom se třeba dotkneme
jakoby náhodou a plaše
prsty, které nebudou už naše,
a třeba blízko, zdaleka ne své
v tom skorem nedotknutí.

A v očích nesplacený účet
všech těch zamlčených vět
i věcí, které touží po jméně,
jak víno v našich ústech
po své chuti


Malé klenotnictví

Odevšad zaznívá ještě
palba rosy.

Třemi prsty
držím snítku bezu
a žehnám:
tvé tváři,
tvým vlasům,
tvému hrdlu.

Po tomto výkropu
lze na tebe pohlédnout
jen sklopeným zrakem.

Poseta skvosty,
se zvrácenou hlavou
nehnutě stojíš
proti slunci,
které ti vrací drobné.

OLDŘICH MIKULÁŠEK - "Čejčí pláč", "Červenec"
- český básník, píšící velmi osobitou lyrickou poezii


Expedice Laka

Ještě než začnu, tak bych rád poukázal na to, že se nám Clavis začíná stále z větší části plnit všerůznými opisy, přepisy, citáty a tak podobně. Pokud se tento nešvar nebude eliminovat včas, stane se z našeho časopisu o nás časopis o někom jiným určený pro někoho jiného...

Je asi 9:30 místního času a naše expedice Laka vyráží z místního ústavu základní školy do prostoru bývalého hraničního pásma k jezeru Laka. Složení naší expedice je následující: Dan - velitel, Kuba - Člen pro vědeckotechnický výzkum, Quanab - tlumočník (celou cestu nesl tlumok s něčím na zub) a já coby člen technického zabezpečení a navigátor.

9:39 - opouštíme Železnou rudu a začínáme stoupat. Za vědecko-teoretických úvah k čemu jsou kopce, jsme se vydrápali na sjezdovku, lyže přitom nesouc na ramenou. Začali jsme nasazovat lyže a přišly první, ale rozhodně ne poslední problémy. Kubova běžecká obuv měla totiž rozdílný počet otvorů pro uchycení, než běžecké vázání, které jsem označil jako pěkný kousek pro technické muzeum. Jak se později ukázalo, byla rozdílná i velikost Kubovi běžecké obuvi a jeho nohou a to tak, že značně, takže se Kuba musel pohybovat se zaťatými palci u nohou, aby se do bot vešel. Po několika minutách se nám konečně podařilo Kubu namontovat do vázání, i když přiznávám, že se značnými problémy. Nasadili jsme tedy lyže i my a rozběhli se vstříc novým dobrodružstvím (a to jsme ještě nevěděli, v jak rychlém sledu se budou střídat...).

Asi po dvoustech slovy dvoustech metrech jsme dorazili k dalšímu stoupání a lyže opět sejmuli. Po prozkoumání mapy jsme počali stoupat jakýmsi průsekem. Na vrcholu jsme opět nasadili lyže a dále pokračovali lyžmo. Asi po dalších dvoustech metrech se průjezdný průsek změnil v neprostupný hustník a my jsme sejmuli lyže. Takto se tato veselá procedura, která se Kubovi rozhodně směšnou nezdála, opakovala ještě asi desetkrát v intervalech asi deseti minut podle četnosti a profilu terénu...

11:45 - stanuli jsme pod kopcem, na jehož vrchol nikdo z nás nedohlédl, a proto s úlevou snímáme lyže a všichni doufáme v lepší časy.

12:37 - Objevili jsme vyjetou stopu. Nasazujeme lyže a začínáme svižně stoupat.

12:43 - Za námi se zčista jasna objevila jakási rodinka s dětmi, babičkou a dědečkem zřejmě na rodinném výletě. "Dělejte kluci, ujedeme jim" zval nás Dan. Zvýšili jsme tempo na maximum, ale jak se zdálo, stačil nám i dědeček, a to ještě kouřil a pořád žvanil. Vzdálenost mezi námi a našimi pronásledovateli neustále klesala a s ní klesala i naše morálka a rychlost. Na pokraji vysílení jsme vystoupali na vrchol a začali jsme klesat k jezeru. Asi po kilometru klesání jsme rodinku konečně setřásli...

13:53 - konečně jsme dorazili ke břehům jezera Laka. Nálada se nám začala rychle zlepšovat, ale bohužel stejně rychle a možná i rychleji se začalo kazit počasí...

Posílili jsme se čokoládou, multivitamínem a jedním kiwi. Po krátké poradě jsme se rozhodli zvolit zpáteční cestu údolím okolo kopce. Asi po třech kilometrech jsme dorazili k silnici, která byla k naší radosti pokryta uježděným sněhem. To nás mile překvapilo a jali jsme se bruslit. Ještě více nás ale překvapil posypový vůz, který se zčista jasna před námi objevil. To jsme skutečně nečekali a dále pokračovali pěšky.

Kráčeli jsme po posypané silnici a nadávali na šlendryjánství silničářů. Po hodině chůze jsme došli k pasece, jejíž svah se nám zdál od silnice sjízdný. Po dosažení asi poloviny třísetmetrového sjezdu, jsme zjistili, že smrčky, které se od silnice jevili jako malé, jsou ve skutečnosti asi 1 až 2 metry vysoké a idylický sjezd se změnil v noční můru. A navíc s klesající výškou nepřímo úměrně rostla hustota porostu, a to tak dlouho, až se stala naprosto nepřehlednou a posléze i neprostupnou, a to jak s lyžemi, tak bez nich. "Dobrý nápad" trochu si zasjezdovat se ukázal býti chybou, neboť trval téměř hodinu a čtvrt a navíc se začalo šeřit.

Urychleně jsme se vrátili na silnici. Po dosažení silnice jsme byli všichni již na pokraji vysílení, takže jsme už ani nevnímali, že naše oděvy dosáhli procenta vlhkosti, za které by se nemusel stydět ani botanický skleník, či deštný prales.

18:30 - Quanab v dálce zahlédl světýlko. Sláva, že by to byla Železná ruda?

19:38 - Čtyři postavy se vkrádají do budovy školy Jana Klostermana a připravují si výmluvu, kde byly tak dlouho...

Stalo se v prosinci 1992 na vánoční výpravě do Šumavských hvozdů...

Robin


Ach ty překlepy!

Nepochybuji, že na stroji nebo na klávesnici počítače každý z vás už někdy něco napsal. Hlavně začátky bývají těžké a plné překlepů. A tohle jsem se dočetl v jednom našem měsíčníku, ve kterém jeden z redaktorů sebral kupu takových překlepů a pak je otiskl:

Muwín


Kodas

Pod některými mými příspěvky bylo připsáno: "Ze zpravodaje Kodasu". KODAS DZ je klub pro ochranu dravců a sov při sdružení Děti země. Sídlí v Mladém Bříšti u Pelhřimova a angažuje se v otázkách ochrana našich dravců a sov. Ne vždy se setkají s pochopením okolí, ale mají na svém kontě i řadu úspěchů a vydařených akcí. Kromě jiného vydávají samolepky vyzývající k ochraně dravců a sov. Jsou barevné, jeden formát 6x6 cm za 6 Kč, druhý 6x10 cm za 10 Kč. Veškerý výtěžek z jejich prodeje je věnován na ochranu dravých ptáků. Takže jestli máte o tyhle samolepky zájem - ať protože se vám prostě jen líbí nebo protože chcete pomoct dravým ptákům nebo protože chcete vylepením samolepek zapůsobit na další lidi nebo z nějakého jiného důvodu - stačí říct kolik a které z nich byste chtěli a já vám je dodám. Čím víc tím líp.

Muwín


"Jeden den Ivana Děnisoviče"

... Šuchov se sehnul, vkročil mezi kapitánovo a Césarovo lůžko a podával mu večerní příděl.
"Váš chleba Césare Markoviči."
Neřekl: "Tak co, dostal jste?", protože to by byla narážka, že držel Césarovi místo ve frontě a že má teď právo na svůj díl. Věděl, že je má. Ale nebyl vyžírka ani po osmi letech života v táborech a čím dál víc se v téhle hrdosti utvrzoval.

Ale marná sláva, očím poručit nemohl. Jeho oči, ostříží oči protřelého vězně, ve vteřince přelítly a prošmejdily celý Césarův balík rozložený na posteli a na skříňce. A přestože obaly nebyly úplně rozbalené a některé pytlíčky zavázané, zjistil Šuchov bezděky, tím bleskurychlým pohledem i čichem doplňujícím zrak, že César dostal salám, kondenzované mléko, tlustou uzenou rybu, slaninu, voňavé sušenky a cukroví, které mělo zase jinou vůni, asi dvě kila kostkového cukru a nejspíš i čajové máslo, cigarety, lulkový tabák - a ani to ještě nebylo všechno.

A to vše si Šuchov uvědomil za kratičký okamžik, než dořekl:
"Váš chleba, Césare Markoviči."
Ale César, celý rozrušený, rozcuchaný a jako opilý (každý, kdo dostane balík s potravinami, se takhle vyjeví), jen mávl rukou:
"Nech si ho, Ivane Děnisoviči!" ...
... Šuchov nevběhl sice první, ale z prvního nespustil oči. Doběhl k Césarově palandě a sedl si na ni. Shodil válenky, vylezl na palandu u kamen a odtud postavil válenky na kamna. Tady platí, kdo dřív přijde, ten dřív mele. A honem zpátky k Césarově palandě. Sedí, nohy má složené pod sebou a hlídá - jedním okem, aby někdo nevyfoukl Césarovi pytel zpod podhlavníku, a druhým, aby mu chlapi, kteří berou šturmem kamna neshodili válenky. ...

ALEXANDR SOLŽENICYN - "Jeden den Ivana Děnisoviče a jiné povídky"
- ruský spisovatel, žijící v USA; r. 1970 získal Nobelovu cenu za literaturu


Poslední pokušení

Čí vlastně? Ti z vás, kteří byli 4. ledna u Míši mi jistě odpoví, že Ježíše Krista. Je to tak. Tenhle velmi diskutovaný film byl, díky Marčině zásobě dobrých filmů, u Míši k vidění v původním, anglickém, znění s titulky. Marka asi nebude souhlasit se slovem "velmi diskutovaný", protože ani před filmem, ani po něm se žádná diskuse nekonala, díky neochotě zúčastněných. Pokládám si otázku - proč? A než ji zvednu, malé zamyšlení o samotném filmu.

Po natočení tohoto filmu vznikly rozsáhlé debaty a bylo mnoho nepříjemností. Spousta lidí ho zavrhla na věky věků, ale spoustě lidí se také líbil. Je to podobné jako v případě muzikálu Jesus Christ Superstar. Netradiční zpracování nejznámějšího příběhu všech dob uvedlo do varu celou veřejnost. Vkrádá se opět otázka - proč? Příběh Ježíše Nazaretského byl zpracováván mnohokrát, ale vždy s velkou úctu až posvátným strachem. Vždyť, podle křesťanské nauky, to je Syn Boží, Spasitel, který se obětoval pro všechny lidi a to už si úctu zaslouží, no ne? A najednou se tu objeví zpívající rocková hvězda a po ní muž zmítaný nejistotou, vztekem i záchvaty lásky. Ovšem nejhorší je právě moment posledního pokušení. To už bylo na hluboce věřící křesťany moc.

Teď myslím přišla vhodná chvíle pro odpověď na první "proč". Slovo odpověď není asi to nejvhodnější, protože se bude jednat jen o pouhý subjektivní názor, který nemusí být vůbec pravdivý. Hlavní důvod vidím v tom, že víra patří mezi ty nejosobnější věci, o kterých je poněkud zatěžko hovořit. A pokud na ni v nějakém rozhovoru dojde, nebývá to v příliš početné společnosti. I tady se mohu zeptat - proč? Jde o to, že pokud si troufneme o něčem hovořit, máme na to nějaký názor, za kterým jsme ochotni stát, hádat se nebo ho i změnit. Některé názory vznikají velmi snadno, některé věci jsou nám jasné, aniž bychom o nich příliš přemýšleli. O jiných věcech přemýšlíme celý život a přece nikdy nenajdeme úplnou jistotu. O takových si netroufáme mluvit. Ať proto, že jsme si vytvořili nějakou vlastní představu a bojíme se, že by nám ji ostatní mohli vzít nebo proto, že ještě vůbec žádný názor nemáme a nechceme se tak vystavovat vlivu či posměchu ostatních. Pokud přijmeme tohle vysvětlení, zdá se, že nechuť bavit se o promítnutém filmu, byla obranou toho nejvnitřnějšího, co je v každém z nás.

Je tu ještě jiná možnost. Ne tak omlouvající a vysvětlující. Přidám k těm všem proč ještě jednu otázku: Umíme se vůbec bavit o věcech vážnějších než jsou naše každodenní starosti, jako například - kolik mi ještě chybí zkoušek, kdo mě naštval tam a tam, jakou novou počítačovou hru teď hraju atd.? Vůbec se nedomnívám, že tyhle radosti a problémy všedních dnů i nedělí jsou nějak méněcenné a že bavit se o obyčejných věcech a starostech je ztráta času. Právě naopak, je to potřeba, ale jsou chvíle, kdy bychom si mohli povídat o tom, na co nemáme během těch všednodenních rozhovorů čas. Film, který se promítá může a nemusí být jen tak pro zábavu. Může se stát takovým mostem mezi našimi obyčejnými myšlenkami a hlubším zamyšlením.

Asi vás teď napadá, jako mě, že teorie je moc hezká, ale praxe jiná. Jak může být film nějakým mostem, když ho ani nestihnete dokoukat, protože musíte domů nebo jste příliš unavení, aby se vám chtělo přemýšlet nebo se vám nezdá atmosféra nebo ... (každý, ať si doplní vlastní důvod). Takže konec planému uvažování "coby, kdyby" a odpovězme přímo - neumíme se o vážnějších věcech bavit.

Jsem optimista a myslím, že tahle odpověď je poněkud unáhlená. Teď když čtete Clavis máte jistě alespoň malilinkou chvilinku času na zamyšlení. Věřím tomu celou svou duší. Pak pro vás jistě nebude problém, popřemýšlet o tom, jak by se daly odstranit všechny překážky na cestě k filmu - mostu, který by mohl vést do krajin hloubavých. Stačí jen trochu chtít a odpověď na otázku, zda se umíme bavit o vážnějších věcech bude znít: Samozřejmě, není to jednoduché, ale když chceme, tak se nám to podaří. Jak jsi o tom mohla Smíšku vůbec pochybovat?

Tak se mějte a na dalším promítání ahoj.

Váš Smíšek


Drahé kameny kolem vás

Tak se tedy znovu ozývám. Promiňte mi tu odmlku, ale hledal jsem zprávy z naší nejzazší historie a chvíli mi to trvalo. Zjistil jsem, že jsme prý zářili už na náhrdelnících a prstenech starých Egypťanů a Egypťanek a stejně tak ve špercích Řeků. Už Homér (nevím, co je to za drahý kámen, ale asi už se nikde nenalézá) psal o drahocenných náušnicích Héřiných i o jantarem zdobeném náhrdelníku, který daroval Eurymachos Penelopě.

Další zprávy jsou až ze starého Říma - potrpěly si prý na perly a módní byl také smaragd - císař Nero ho nosil a mimo jiné ho také používal jako zvětšovací sklo.

I naše kamenářství má dlouholetou tradici. Z doby panování Karla IV. je obložení stěn Svatováclavské kaple na Pražském hradě i kaple Sv. Kříže na Karlštejně leštěnými drahokamy. Dal zhotovit i novou korunovační korunu, ozdobenou kameny mimořádné hodnoty (jó to byl náš člověk). Další rozkvět kamenářství spadá do doby Rudolfa II., který byl velkým milovníkem drahých kamenů. (Ale jednoho z nás stejně nedostal - kámen mudrců.) Tak to by bylo z historie.

Ještě snad, že hlavními oblastmi českého kamenářství a brusičství se staly Rovensko a Turnovsko. (No asi proto, že jsou tam blízko naleziště našich českých kamarádů.) Ale o našem zpracování zase něco příště.

Ahoj drahý kámen.


O Pýše

Velikost, jíž člověk dosahuje, se provázena pýchou utopí ve vlastní kritice. Vždycky totiž budou lidé větší než ti, kteří si pyšně provolávají slávu. Pyšného totiž lze stěží něčemu naučit; je špatným žákem a učení mu působí potíže. Pýcha ve své nevědomosti zhloupne. Hloupá pošetilost díky otřepanosti spěje ke stagnaci. A vzdorovitost vede k úpadku a nemoci.

Pyšní ať se mají na pozoru, neboť jejich odměnou bude sebezášť, a pannou, již si namlouvají, je smrt. Ti, kdo jsou pokorní, projevují vděčnost zdroji svého požehnání a hledají ve svém nitru více pravdy a lásky. Pyšní slouží pouze sami sobě a jejich neustálé posuzování a srovnávání je právě oním peklem, kterého se obávají. Pokorní však slouží všem a nehledají jinou odměnu než lásku ke své službě. Ta služba jim přináší radost, pokoj a věčný život.

z cyklu Okamžiky ztišení
John Columbus Taylor
angl. originál " Moments of silence"


Rok boje proti bídě

UNESCO vyhlásilo rok 1996 rokem boje proti bídě. V minulých létech jsme uvažovali o rodině, o toleranci a nyní se vynořila před skautským hnutím otázka, jak v našich podmínkách přispět k potlačování bídy, a to hlavně u dětí. Neuvědomujeme si - a mnohdy si ani nechceme připustit - že denně umírají ve světě děti hladem, trpí nedostatkem pitné vody, základní léčebné péče a mnohdy nedostatkem výchovy. Ještě méně o tom vědí děti, pro které je život v nedostatku jakousi samozřejmostí. O řešení těchto ohromných sociálních i organisačních problémů usilují mnohé mezinárodní organisace, charitativní instituce i mnozí jedinci. Často čteme v mezinárodních skautských časopisech o aktivitě roverů, ale i skautských oddílů při poskytování pomoci léčebné či výchovné - hlavně při odstraňování analfabetismu. Pokusíme se i v budoucnosti informovat o podobných aktivitách s přáním, abychom se zamýšleli nad našimi možnostmi.

Uvažujme však i o domácí situaci. Jistěže základní dětské potřeby jsou uspokojovány (výživa, ošacení, teplo, lékařská péče aj.) a jen vyjímečně se setkáváme s případy obecného zanedbání péče o děti. Řešit je patří odborníkům; může se však stát, že cosi podobného zaslechneme či sdělí nám něco vlčata ze svého okolí. Je povinností neprodleně předat informace sociálním odborům v místě bydliště, dětským lékařům či nejlépe dětským krizovým centrům. Některé děti se již v útlém věku dostávají do dětských domovů, kde je sice o ně pečováno, ale jakákoliv pomoc dobrovolníků bývá vítána. Občas do domova přijít s kytarami, připravit hru či jiný program, chodit dětem číst pohádky či si s nimi zcela prostě povídat. I pro OS kluby je to námět k prospěšné činnosti. Pokud máte sami zkušenosti, neváhejte je sdělit.

Je však ještě jiná bída - a to bída morální a duchovní. Říká se, že v druhé polovině 20. století v rozvinutém světě jsme postihováni existenciální frustrací. Za tímto učeným souslovím se skrývá jednoduchá skutečnost: ztráta smyslu života, ztráta životních hodnot a jistot. Zažili jsme příliš mnoho krutých válek, příliš mnoho násilí na bezbranných lidech, příliš mnoho kriminálního násilí. Tyto smutné jevy však nejsou lidem předurčeny ani nejsou dány osudově, ale mohou být, byť jen s velkým úsilím, napravovány. Co z toho plyne pro skauting? Jistě nic mimořádného a o mnohém jsme všichni již mnohokrát uvažovali. Pro jedince to v prvé řadě znamená usilovat o vytvoření pevné rodiny a o výchovu vlastních dětí již od věku ranného. V oddílech lákavým, pestrým a proměnlivým programem přivádět děti na stezky spolupráce a přátelství. Je to nejlepší prevence, jak se chránit před negativními jevy a před rozbíjením morálky. Děti vždy potřebují kromě programu ještě kladné vzory - a zde je role vůdce zřejmá - potřebují orientaci ve světě a potřebují život v malých skupinách. V tom je odedávna síla skautingu i naše dnešní povinnosti vychovatelská.

Lidskou bídu neodstraníme - to je věčný boj - ale usilujme o její zmírnění. Jestliže dobře povedeme 20 dětí, udělali jsme záslužný čin. A jestliže pomůžeme potřebným lidem v našem okolí či přispějeme jakkoliv k mezinárodním charitativním aktivitám, bude to čin ještě záslužnější. A ještě jednou prosím: sdělujte si zkušenosti a nápady - je to nesmírně potřebné!

Václav Břicháček

(převzato z časopisu Skauting, ročník 34 č. 5)


Newgrange:
pokladnice prehistorických symbolů
(Evropa: Irsko)

Vchod do nejpozoruhodnějšího chodbového hrobu v Evropě se otevírá k jihovýchodu v přesné přímce s východem slunce o zimním slunovratu. Jaká je spojitost tohoto hrobu s astronomií? Jaký smysl mají spirálové řezby ve skále? Co mohou odhalit hrobní symboly o náboženských vírách v Irsku před 5000 lety?

U řekz Boyne, kde se vody stáčejí v širokém ohbí ukrývá prehistorický hřbitov víc než 25 chodbových hrobů. Pohříbiště známé pod názvem Boynská zákruta je, jak se zdá, záměrně umístěno na návrší, aby jeho tři nejupravenější hrobky - Newgrange, Knowth a Dowth - ovládaly úrodné údolí pod nimi. Newgrangeský chodbový hrob je nejkrásnějším prehistorickým místem v Irsku, neboť je vedle vlastní mimořádné struktury vyzdoben vynikajícími skalními řezbami. Byl však Newgrange jenom místem posledního odpočinku, nebo měl ještě nějaký další účel?

Rozbořený a vyloupený hrob byl znovu objeven v roce 1699 a waleský starožitník Edward Lhuyd (1660 - 1708) bzl jedním z prvních, kdo do něho vešli. Napsal: "Při prvním vstupu jsme se museli přikrčit; ale jak; ale jak jsme šli dál, sloupy po obou stranách byly vyšší a vyšší; a když jsme vešli do jeskyně, zjistili jsme, že je vysoká asi 20 stop (6 m). U této jeskyně byla na každé straně cela nebo oddělení a další vedlo přímo vpřed ke vchodu." Chodba, kterou vstoupil Lhuyd, měří přes 18 metrů a končí třemi malými komorami, jež obsahují masivní kamenné pánve. Ve vysoké konzolové střeše je dokonale vyvážena asi stovka kamenů držících pohromadě bez pomoci malty. Za pět tisíciletí se rozbily jenom dva z kamenů. Tato dokonalost plánu a provedení ukazuje, jak skvělými řemeslníky byli stavitelé Newgrange z doby kolem roku 3250 př. Kr.

Smysl rytin

Pohled bystrého návštěvníka Newgrange upoutá množství jemných skalních rytin. Vchod střeží kámen pokrytý spirálami a přes tucet vztyčených kamenů uvnitř chodby je vyzdobeno. Také mnoho střešních desek a konzol je opatřeno rytinami, někdy i na horním povrchu, který nelze vidět zespodu. Nejdokonalejší rytinou v interiéru je trojitá spirála stáčející se dolů po jednom ze vztyčených kamenů. Venku je vyzdobeno mnoho obrubních kamenů, opět někdy na skrytém vnitřním povrchu. Vedle spirál patřily k nejoblíbenějším vzorům použitým v Newgrange kosočtverce, klikaté čáry a kruhy. Kupodivu se však neshodují s nejpoužívanějšími symboly v jiných irských hrobech. Co tedy znamenají?

Raní starožitníci nevěnovali těmto dekoracím velkou pozornost. Thomas Molyneux, profesor fyziky na dublinském Trinity College v 18. století, je nazval "barbarským druhem rytin" a mnoho dalších lidí je povžovalo za pouhé ornamenty. V pozdější době bylo vynaloženo velké úsilí na odhalení nějakého smyslu za jejich dekorativním účinkem. Jedním z významných badatelů na tomto poli je Martin Brennan, jehož kniha Vize Boynského údolí je rozborem asi 700 skalních rytin z údolí řeky Boyne. Dospěl k názoru, že většina rytin zaznamenává astronomická a kosmlogická pozorování a že Newgrange byl mimo jiné největšími a nejstaršími hodinami na světě. "Pro lidi z Boynského údolí," napsal Brennan, "bylo studium pohybů slunce velmi důležité. Byli mistry v konstruování slutnečních hodin mladší doby kamenné.

Vědecké objevy nebyly jedinou motivací lidí, kteří postavili tak velkolepé stavby v Newgrange a Stonehenge, kde se konala také astronomická pozorování. Možná, že získávali i poznatky o vesmíru a přímo a smysluplně jej uváděli v souvislost se svými vlastními životy. Newgrange není jenom observatoř nebo sluneční hodiny. Zdá se, že je to symbol samotné životní síly. Ve své původní podobě měl pahorek pokrývající chodbový hrob vejčitý tvar a do tohoto životodárného vejce vnikala dlouhá chodba zakončená jeskyňovitou komorou, snad symbolem lůna. Uvnitř stojí vysoký sloup falického tvaru a pár křídových koulí nalezených v Newgrange mohl být rovněž mužským sexuálním symbolem.

Paprsky slunce zimního slunovratu

Newgrange byl zkonstruován tak, aby využíval nejživotodárnějšího elementu - slunce. Nad vchodem, který byl asi původně uzavřen kamennou deskou, je malý otvor s rytinami dvojitých spirál a kosočtverců na střeše. Měl kamenné dveře, jež bylo možno otvírat a zavírat. Stavba je orientována tak, že za úsvitu zimního slunovratu svítí vycházející slunce do hrobu touto "střešní krabicí" - její dveře byly jistě včas otevřeny. Sluneční paprsek proniká chodbou až do srdce komory.

V Newgrange prováděl nedávno vykopávky Michael O'Kelly, profesor archeologie na univerzitě v Corku, a 21. prosince 1969 stál za úsvitu uvnitř chodbového hrobu, aby tu událost zaznamenal. "Přesně v 09:54 britského času," napsal, "objevil se nad místním horizontem okraj slunečního kotouče a v 09:58 zasvítil přímý paprsek slunečního světla skrze střešní krabici rovnou na podlahu chodby a postupně dosáhl až k dolnímu okraji kamenné pánve v koncové komoře. Když se úzký paprsek rozrostl až na šíři 17 centimetrů a sunul se po podlaze komory, hrob byl dramaticky osvětlen. V 10:04 se sedmnácticentimetrový pás světla začal opět zužovat a přesně v 10:15 byl přímý paprsek od hrobu odříznut."

Zimní slunovrat je nejkratším dnem v roce, dobou, která je počátkem nového roku, kdy životní síla začíná znovuoživovat spící zem. Vyjadřuje právě trojitá spirála uvnitř komory ve zkratce to, čeho se pokoušeli dosáhnout stavitelé Newgrange, když budovali toto místo, omylem pojmenované "hrob"? Symbolizuje dovnitř stočená spirála cestu, kterou se ubírá mrtvý, a spirála stočená ven znovuzrození? Je-li tomu tak, je možné, že se v Newgrange odehrává oplodňování kosmického vejce, které zaručuje pokračování věčného cyklu života a znovuzrození. Kněží možná umisťovali v kamenných pánvích a v komorách pozůstatky svých nejuctívanějších spálených předků, aby se jich o zimním slunovratu dotkl sluneční svit jako symbolické ujištění, že jejich linie bude pokračovat dál.

Newgrange je jednou z částí - i když tou nejkrásnější - celého komplexu v zákrutě řeky Boyne. Všechny velké hroby společně mohou obsahovat vědecký záznam, který teprve začínáme dešifrovat. Tento nález dosvědčuje znovu, že prehistorický člověk nebyl ani prosťáček ani barbar, ale byl obdařen znalostmi a zručností, které daleko přesahují naši obrazotvornost.

příště: Gíza: hádanka velké pyramidy

Ahoj Lukáš


Minulé a budoucí životy

"Nikdy to nebudeme definitivně vědět; já prostě věřím, že jistá část lidského já nebo lidské duše nepodléhá zákonům prostoru a času."

Carl Jung

Regrese do minulých životů

Nedávno vznikl zájem o hypnotickou regresi - regrese způsobuje návrat, ukazuje, jak to bylo! To je konroverzní věc. Skeptici požadují konkrétní důkaz, že to, co hypnotizovaní prožívají, je skutečně minulý život a ne pouze produkt nadměrně aktivní představivosti. Je dost těžké uvěřit, že hypnóza může vrátit člověka k nejjemnějším detailům jeho života (nemluvě o životě jiného člověka, který je mrtev), je to ale právě to, co o sobě regrese prohlašuje.

V hypnoterapii však možnost prokázat regresi patrně neexistuje. Pomůže-li někomu v překonání současného problému návštěva minulého života, proces má určitě terapeutickou hodnotu.

Pro vysvětlení regrese do minulých životů existuje šest hlavních teorií.

Život po smrti

Je to nejčastěji zastávaná představa, založená na teorii reinkarnace, která zjednodušeně praví toto: tito lidé prožili svůj minulý život, a ač odvrhli tělesnou schránku mrtvého těla, jejich duše nebo duch žije dále a vrací se zpět v jiném těle.

V hypnóze si pak paměť takového ducha připomíná podrobnosti minulých životů, které žil.

Jí příbuzná teorie spiritistů, která tvrdí, že životní síla lidské bytosti, která zemřela, skutečně vstupuje do živé osoby v hypnóze a poskytuje jí podrobnosti, aby tak mluvila skrze ni.

Kolektivní nevědomí

Tato teorie je odvozena od Jungova pojmu nevědomí. Zastává názor, že minulá zkušenost lidského rodu je inkorporována do struktury mozku lidského tvora a každá osoba ji při narození dědí. Tato zkušenost je kondenzována do typických modelů chování různých druhů osobnosti, jež značně ovlivňují myšlení každého jednotlivce. Takto všichni hrajeme úlohy skládající se ze všech charakteristik kolektivního a individuálního nevědomí, v lidském mozku tak může být uloženo mnoho různých postav a ke všem si můžeme zjednat přístup prostřednictvím hypnózy.

Tato teorie ovšem nevysvětluje, že někteří lidé v regresi uvádějí přesné historické údaje.

Kosmická paměť

Tato teorie je volně odvozena od prvního zákona termodynamiky, který říká, že teplo je forma energie a energii nelze vyrobit ani zničit pouze přeměňovat. Mozkové vlny, které se nám tvoří v mozku, jsou v podstatě formou energie a nemohou-li být zničeny, potom musí jistým způsobem někde existovat.

Teorie kosmické paměti tvrdí, že tyto mozkové vlny stále existují asi jako dlouhé radiové vlny a potom jsou sebrány anebo prostě vyladěny jiným mozkem během transu.

Teorie paralelního univerza

Zdá-li se vám teorie kosmické paměti příliš složitá, tato je ještě komplikovanější. Abychom pochopili, musíme nejdříve roumět kvantové teorii, která tvrdí, že svět atomů je iracionální a že se subatomové částice jako elektron nechovají podle žádného předem určeného vzorce, že jejich chování nelze předvídat. To znamená, že náš pevný a blízký svět je vlastně změť nepochopitelných částic.

Z této teorie vychází teorie paralelních vesmírů, která tvrdí, že při každém pohybu atomové nebo subatomové částice dochází k nekonečnému počtu různých pohybů. Jsou-li všechny pohyby stejně pravděpodobné nebo nepravděpodobné, pak se také všechny musely uskutečnit. To by znamenalo, že vedle našeho vesmíru existuje nekonečný počet paralelních vesmírů, stejně reálných, jako je ten náš, s lidmi stejně reálnými, jako připadáme sami sobě my.

Uf. To bylo něco, sám tomu skoro nerozumím, ale abych neodbočoval, ještě mám zbývající dvě teorie.

Telepatie

Patří spíše do sci-fi literatury? Možná ano, zkuste se však na chvíli zamyslet nad tím, kolikrát jste už na někoho pomysleli a on po chvilce zavolal. A co když jste něco vyslovili současně s někým jiným, a pak se ukázalo, že jste oba myslili na tutéž věc, nebo se vám zdál stejný sen jako někomu vám blízkému.

Existuje mnoho případů domnělé regrese do minulého života, kde se zdá, že si hypnotizovaný přečetl mysl někoho jiného v místnosti.

Tak a jedem do finále.

Geneticky vrozená paměť

Tato poslední teorie je rozšířením myšlenky dědičnosti. Geny, které dědíme od rodičů, určují náš vzhled. Naše teorie předpokládá, že teké předávají jistý druh "zakódované paměti", ke které si můžeme zjednat přístup ve stavu hluboké regrese.

Říše zvířat nabízí určité důkazy, že by to mohlo být možné. Jak by jinak ptáci věděli, že mají v zimě letět na jih? Jak by veverky věděly, že mají zahrabávat na zimu oříšky; ježci, že mají jít spát (v zimě); lososi, že se mají vrátit do svého rodiště a klást jikry?

Je toho samozřejmě víc a je jen na nás, jak to pojmem.

Doufám, že nemáte v hlavách moc velký zmatek, a jestli ano, tak se raději jděte vyspat nebo si dát něco dobrýho. Na závěr ještě varování, pro ty, jež toto téma zajímá a chtějí některé věci vyzkoušet.

Regrese do minulých životů (a teď nemluvím jenom o regresi, ale i o hypnóze, autohypnóze a dalších alternativních technikách, kterými si můžete navodit stav, ve kterém se cítíte fajn) bývá často výmluvou pro senzacechtivé předráždění představivosti. Raději se napřed sami sebe zeptejte, co vám chybí ve vašem životě a proč si chcete ještě hrát s jinými životy.

Setkáte-li se s něčím podobným, pamatujte, že žijete tady a teď a zde také musíte najít řešení, které potřebujete. Nenechte se traumaty minulosti, ať už vaší nebo někoho jiného, odvádět od práce na sebezušlechťování, kterého můžete právě zde a teď dosáhnout.

Ahoj Tomáš

Příště možná něco o progresi do budoucích životů.


Akronymy

Jak jsem slíbil minule, přináším vám i dnes nějaké ty zprávy ze světa Internetu a další často používané zkratky, které se jmenují akronymy.

Počet uživatelů přihlášených na Internet rok od roku geometricky vzrůstá. Tento rok je na Internet přihlášeno už něco kolem 30 miliónů počítačů a počet uživatelů se odhaduje na 70 miliónů. To už jsou panečku závratná čísla, co? Internet expanduje skutečně velmi rychle a jakoby nestačilo, že se k němu přihlašují každý měsíc statisíce uživatelů, připojují se na něj i celé sítě. Z těch nejznámějších to je Fidonet, America On-line (docela draze placná síť, pomocí které je možno v USA např. i nakupovat zboží), nebo Compuserve (obdoba America On-line). A tak se snad ani nebudete divit, když vám řeknu, že ceny připojení na Internet v České republice také rapidně klesají. Začínají vznikat nové, čistě distributorské společnosti (které nemusí platit za drahý optický kabel do zahraničí) a cizí země (italský Video-on-line nebo americká IBM) v nás poznali možný zdroj zisku, a tak zřizují za malé poplatky také svoje pobočky. Některé počítačové firmy (např. ProCA, Escom) došly dokonce tak daleko, že jako lákadlo nabízejí 10 hodin na Internetu zdarma. A kdo už si jednou na Internet zvykne, ten se ho nerad zříká. Ceny se v současné době pohybují již od 400 Kč za zřízení + 200 Kč za měsíc + 1 Kč za každou minutu na Internetu. No to už snad ani nejde odolat.

Ještě bych vám chtěl něco říci o rozvoji Internetu: Síť Internet vznikla ze sítě Arpanet, která spojovala vědce pracující ve vojenském průmyslu. Arpanet vznikl v roce 1971, kdy ho tvořila jen hrstka počítačů. Síť Arpanet se ze začátku rozvíjela velmi pomalu (vojáci jí nechtěli sdílet s cizími lidmi), a tak magických 1000 uživatelů měla až o 13 let později, v roce 1984. V roce 1986 založila Národní vědecká nadace síť NSFnet, která spojovala téměř všechny americké vědecké instituce (a některé i z jiných zemí). V roce 1987 už bylo k Internetu, jako následníkovi obou zmiňovaných sítí, připojeno 10 000 počítačů. Do roku 1989 se rozrostl dokonce na 100 000 počítačů a v roce 1992 překročil další bájnou hranici miliónu připojených počítačů. O současné hodnotě (začátek roku 1996) třiceti miliónů počítačů jsem se už zmiňoval. Z toho všeho nám plyne, že každé tři roky se počet počítačů přihlášených na Internet zhruba zdesetinásobí! Jestli to tak půjde dál (a zatím to vypadá, že to tak dál opravdu půjde), budeme zhruba do pěti let na Internetu všichni. Taky už se těšíte?

A nyní slibované akronymy:
BTWby the way - mimochodem
OBTWoh by the way - oh, mimochodem
OTOHon the other hand - na druhou stranu
OISoh I see - aha
IMHOin my humble opinion - dle mého skromného názoru
ASAPas soon as possible - jak jen to bude možné, co nejdříve
L8Rlater - později
CUL8Rsee you later - uvidíme se později
TTFNta, ta for now - zatím pá, pá
WRTwith respect to - s ohledem na
FYIfor your information - pro tvou informaci
SWAKsealed with a kiss - spečetěno polibkem
FMPOVfrom my point of view - z mého pohledu
H!WYMHey! Watch your mouth! - Bacha co říkáš!
RTFMRead the f. manual. - Přečti si manuál. (slušně řečeno)
U2you too - ty také
4Ufor you - pro tebe
2Uto you - pro tebe
FM2Ufrom me to you - ode mne pro tebe
X2YX to Y - z X na Y (konverze)
<g>grin - úšklebek, cenění zubů

BTW mi minule ze seznamu ještě vypadly některé emotikony a tak to teď napravuji:
:-))-:maskování teatrálních poznámek
(@@)ty žertuješ
: ~ ikouření
<:>==bacha krocan
:-))))))hlučný smích

IMHO jsou emotikony a akronymy docela zajímavý a slouží FYI a WRT vám ASAP dodám další, jetli nějaký najdu.

CUL8R & TTFN Kuba ;-, SWAK :-)))))


Jak psát příspěvky do Clavisu 2

Před časem jsem do Clavisu psal takový jakobynávod o tom, jak psát příspěvky do Clavisu a vůbec všechny dokumenty na počítači. Jak jsem však už při psaní onoho příspěvku předpokládal, nezahrnul jsem tam všechno a zároveň jsem tam toho zahrnul moc. Zahrnul jsem tam věci, které se normálně téměř nepoužívají a naopak jsem opomněl důrazně konkretizovat věci, které jsou právě pro psaní do Clavisu důležité. Abych to teď (alespoň částečně) dohnal, rozhodl jsem se napsat pokračování, ve kterém se chci zaměřit především na nejčastější chyby:

Co jsem tady napsal však rozhodně není to nejdůležitější. Důležitý je samotný obsah a ten se nám (podle mého názoru) číslo od čísla zlepšuje. I sebelepší úprava a automatizace nemůže nahradit kvalitu vlastního textu.

Kuba


Registrace

Vážení a milí,
rok se nám opět sešel s rokem, to letošní vykročení již máme za sebou a opět stojíme před problémem registrace. Aby se každý z vás mohl nerušeně a svobodně rozhodnout, jestli se v letošním roce stane roverem či roverkou v pravém slova smyslu, píši zde několik informací.

Povinnosti registrovaného:

A jaké výhody ze Tvé registrace plynou? Přemýšlejte - ale ne moc dlouho

Míša


Čtete noviny a časopisy?

Pro mě jsou noviny a časopisy výborný zdroj nových informací. Rozhodně mohou velice pružně reagovat na dění ve světě. Dnes tady mám malinký pohled do T-magazínu a Mladé fronty. Tak se zhluboka nadechněte a jdem na to.

Ahoj Muwín


Do tohoto čísla přispěli:
Muwín, Lukáš, Lišák,
Robin, Smíšek, Kuba,
Marka, Alík, Míša