Clavis 6
únor 2000
Clavis 6 - únor 2000
  obálka
Akce
Změny a upřesnění v plánování podruhé (Johny)
K "akci foto" (Johny)
Uznávání a tajná akce (Johny)
Vlajková (Lišák)
"100" (Lišák)
Co dál? (Muwín)
Bez ladu a ze skladu (Alík)
Když nejde o život... (Alík)
Vánoční běh (Jája)
Nebeská mechanika černých děr (Muwín)
Stav lesů a životního prostředí ČR (Muwín)
Setkání KODASU (Muwín)
Kvíz (Kuba)
Basketbalová statistika (Kuba)

jednotlivé články
dokument Wordu (ZIP 286 KB)
verze pro tisk
obálka

Svátky a narozeniny

so 5.2.Myšák (22)
po 14.2.Valentýn
st 16.2.Puštík (23)
so 19.2.Piškot (23)
po 21.2.Lenka
út 22.2.Petr
st 1.3.Piškotka (20)

zpět na začátek stránky

Akce
čt 3.2.Clavis 18:00 klubovna
5-12.2.Jarňáče (Křemla, Bobr, Rybička, Káčula)
st 9.2.Tělocvična 19:30
st 16.2.Tělocvična 19:30
čt 17.2.Odpoledne plné her - 17:00 klubovna (Kašpra)
18-20.2."Stovka" - 16:00 Smíchov - jídlo + vybavení na zimu (Lišák+Myšák)
po 21.2.Akce FOTO - 17:00 klubovna, viz Clavis (Johny)
út 22.2.Výstava - foto na téma "Příroda", autoři z 24 zemí - 16:30 Anděl (Křemla)
st 23.2.Tělocvična 19:30
čt 24.2.Tajná akce
so 26.2.Banánový ples
ne 27.2.Lezení - Luka 14:30 bus 225, odjezd 14:36 (Rybička)
ne 27.2.Koncert "V klidu" 17:00 DD Donovalská Praha 4 (asi 20 Kč)
po 28.2.Zpívání - 18:30 klubovna - nové písně, vícehlasy, nezvat nikoho zvenčí! (Muwín+Křemla)
st 1.3.Tělocvična 19:30
čt 2.3.Clavis 18:00 klubovna
3-5.3.Tee-Pee a koně - akce nejen pro brigádníky, kteří maj koně zdarma, ale i pro ostatní. Hlásit se včas. (Lišák)

Tělocvičny jsou volné, záleží na tom, kdo se jich ujme. Symbol moci: Křemla + Myšák
zpět na začátek stránky

Změny a upřesnění v plánování podruhé
Johny

Na vysvětlenou: Tým opravdu "tajně nečachruje" s akcemi. Jakmile dojde k nějaké změně, snažíme se ji co nejdříve rozšířit. Je-li to (a jitrnice pochopitelně taky...) na začátku měsíce, ale už po vydání Clavisu, dostane se zpráva o změně pochopitelně až do Clavisu následujícího (to samozřejmě neplatí u změn naléhavých). Tak tedy, co je vlastně v plánování nového:

  • Vítání jara se z víkendu 24. - 26.3. přesouvá na víkend 31.3. - 2.4. 2000
  • Co do plánování přibývá, je ObRok 28.4. - 1.5.2000, což je největší setkání roverů v roce 2000, tudíž bychom rozhodně neměli chybět ani my! - info u Marky
  • Dále pak jsme Péťou a Rozárkou zváni 18.3.2000 na ples do Jindřichova Hradce, jehož zcela přesný název jsme jaksi zapomněli, ale měl by být údajně motivovaný filmem (muzikálem) Starci na chmelu.

Znovu raději připomínám změny a upřesnění, které vyšly už v prosincovém čísle:
18-20.2.Brdská stovka
pá 25.2.Magický trojúhelník
so 26.2.Ples RBR - pro zájemce: už mám poslední lístky

Oddílový tábor bude s největší pravděpodobností do 22.7., roverský určitě od 14.8. do 29.8.
zpět na začátek stránky

K "akci foto"
Johny

Protože se kvůli změně původně plánovaného místa na Silvestra nemohla uskutečnit "akce foto" inzerovaná v prosincovém Clavisu, uskuteční se v pondělí 21.2. od 17:00 v klubovně. Pro osoby mírně sklerotické připomínám, že šlo o to dát dohromady všechny fotky, co kdo vlastní, to znamená minimálně je nějak označit, aby bylo jasné, čí jsou, uvést, zdali k nim máte či nemáte i negativ, a pak už je jen přinést s sebou v danou hodinu na dané místo. To je vše - nic víc. Objednávkové listy přinesu já a případné přiobjednávky také zařídím. Všem předem děkuju.
zpět na začátek stránky

Uznávání a tajná akce
Johny

To to letí, có?! Už zase je třetina roku za námi a je tu znovu uznávání. Tentokrát ukazuje, jak se kdo činil v měsíci září, říjnu, listopadu a prosinci. Za toto období byli uznáni všichni, kteří papírky s uznáváním odevzdali, tedy: Alča, Bobr, Křemla, Lišák, Myšák, Rybča a Johny. Omlouváme se těm, které jsme uznali i přesto, že si to výslovně nepřáli. Určitě se jim to chystáme vysvětlit, stejně jako se chystáme uspořádat malé "posezeníčko", kde se budou moci k uznávání vyslovit i všichni uznaní.

A představte si, co se ještě nestalo (tedy spíše stalo, tedy spíše stane). Za chvíli (a opravdu to již nebude chvíle dlouhá) konečně spatří světlo světa "TA"! Jistě že nejde o nic jiného než o tajnou akci, na kterou jsou kromě nejčerstvějších uznaných zváni také všichni ti, co byli uznáni minule a předminule.

Takže milá (-ý) Alčo, Bobře, Honzino, Káčulo, Křemlo, Lišáku, Lukáši, Muwíne, Myšáku, Pušťo, Rybčo, Zajdo a Johny (to je úchylný - oslovovat sebe samu) udělej si prosím čas 24. února (je to čtvrtek), asi tak od osmi večer. Počítej i s nocí, ale slibujeme, že spánku bude dostatek (relativně - v pátek byste měli být ještě použitelní). V tuhle chvíli snad už jen: "akce" bude - když už nic jiného - tak rozhodně příjemná. Podrobnosti se dovíš na pozvánce, která Ti bude včas doručena.

Tým
zpět na začátek stránky

Vlajková
Lišák

A je tu opět vlajková, hra psychicky a fyzicky náročná. Možná se vám to zdá brzo inzerované, ale letos nás čeká složitější příprava.

Za prvé, nemáme stálé hrací místo! Za druhé, možná budou hrát noví lidé, ve větším množství. Clávisáci, budem tudíž potřebovat pomoc.

Datum hry je stanoveno na víkend 14. - 16. 4. Veškeré přihlášky shromažďuji já, a to na tel.: 02 / 301 51 96, nebo na adrese Jiránkova 1138 Praha 6 - Řepy, Tomáš Hájek. Přihlásit se lze rovněž e-mailem na adrese clavis@vrana.cz. Všichni, kdo čtete tento článek, jste srdečně zváni. Podrobné informace včetně pravidel a místa konání zašleme po přihlášení.

Těší se na vás RK Clavis
zpět na začátek stránky

"100"
Lišák

Víte co to znamená? Ano správně - moc, moc oblíbená akce typu: jdi, dokud nepadneš.

Při předposlední stovce, když jsme se sprintem připlazili na sobotní nocležiště, jsme slibovali že už nikdy nepůjdem a ejhle.

Letos snad půjdou i jiní lidé, takže nebudeme sprintovat a sněhu taky snad ubude. Možná.

Nenechte se odradit a pojďte s námi. Občas je to i sranda (v neděli ve vlaku).

Sraz je upřesněn v akcích tohoto čísla. Zimní výbava je podmínkou.

Lovcům 100 kilometrové procházky zdar.
zpět na začátek stránky

Co dál?
Muwín

Myslím, že na podobné, ne-li stejné téma už jsem na stránkách Clavisu psal. Je to určeno pro pány, protože se to týká Vlčáků. Vyvstávají a zůstávají nezodpovězeny stále stejné otázky. O tom, jaká bude budoucnost našeho oddílu. Současný stav stále není takový, jaký by měl být. To snad každý vidíte. Bobr a Vlčáci potřebují účinnější pomoc, než je tato téměř nulová. Aby kluci byli dobře připraveni na tábor, musí začít jezdit od jara na víkendové výpravy a naučit se spoustu věcí. Také se musí najít někdo, kdo s nimi pojede na tábor a kdo ten tábor pro ně připraví, aby byl skutečným vyvrcholením celoroční činnosti a ne kurzem morseovky, uzlování, řezání a štípání dřeva a rozdělávání ohně. Chápete, že bez společného úsilí Vlčáci tak akorát zaniknou?
zpět na začátek stránky

Bez ladu a ze skladu
Alík

Náš skromný majeteček, který je v roverské klubovně, je celkem v nepořádku. Chybí většina čtvercových celt - některé mají oddíláci, ale nejsou to rozhodně všechny. Takže laskavě nahlédněte doma na dno skříní a do temných koutů pod postelí, vylovte tu nebohou, zaprášenou celtu a pokud ji nemůžete dopravit v cuku letu do klubovny, alespoň se zapište do sešitu, že ji máte; popřípadě zavolejte Alíkovi - skladníkovi a nahlaste její číslo, aby chuděra malá už nebyla považována za nezvěstnou.

Nezvěstnými jsou také jedno TEE-PEE a jeden LAINING. Pokud o nich někdo něco víte, zapište to, prosím, do knihy a nahlaste Alíkovi.

Náš majeteček se také v tomto roce dosti rozšířil - o nové hasičské sekyrky, míče - kvalitní i nekvalitní, lana, karabiny, sedáky, stany. Všechny tyto věci už mají od 13. 1. 2000 své inventární číslo i své místo v zelené knize. Začněte je tam tedy zapisovat. Kromě toho jsou také dočíslované všechny věci, které už třeba delší dobu používáme a ještě inventární číslo neměly.

Kde najdete inventární čísla?

U stejných věcí na stejném místě (což se zdá naprosto logické, ale u předešlého číslování tomu tak není).

  • volejbalové sítě - na obou krajích horní pásky (tzn. u drátu)
  • lana - na jednom z konců je našitá tkalounová cedulka s číslem
  • sedáky - vedle cedule o zapínání sedáku z vnitřní strany pásku
  • osmy a karabiny - mají na sobě napsané inventární číslo
  • stany - na uchu obalu je našitá cedulka; jinak jsou označeny lihovou fixou u jednoho z konců zavazování a stan samotný u dolního konce zipu
  • míče - buď inventárním číslem u továrních nápisů nebo nápisem Clavis tamtéž

No a to je všechno. Není to tak hrozné, ale kdybych hned na začátku napsala, že "náš skromný majeteček, je celkem v pořádku", ani byste si zbytek článku nepřečetli (nejsem si jistá, zda jste si ho takhle přečetli, ale to se nedá nic dělat). Mějte se krásně a pečujte o naše věci alespoň tak jako do teď, nebo raději o něco lépe, třeba to zapisování do sešitu nám stále nějak pokulhává.

skladník
zpět na začátek stránky

Když nejde o život...
Alík

V tomto článku nepůjde o rozbor v názvu naznačeného rčení, ale o nové horolezecké vybavení, které od léta, popřípadě od prosince, vlastníme.

V knize na půjčování věcí má zcela zvláštně upravené stránky. Je to proto, že každý, kdo si cokoliv půjčí, je povinen zapsat nejen co si půjčil, kdy si to půjčil a kdy to vrátil, ale také co s vybavením dělal, co se dělo když lezl nebo slaňoval a kolikrát slaňoval. Zejména je nutné psát, pokud při lezení spadl. Nepište jen to, že jste spadli, uveďte také z jaké výšky to bylo. Po každém takovém pádu je potřeba poslat například sedák na zkoušku, zda je v pořádku a já prosím , abyste se někdo ujal téhle starosti, nebo mi alespoň řekl, jak a kam se věci posílají.

Tentokrát totiž může jít i o život, a tak vás na to upozorňuji předem, i když si myslím a doufám, že to nebylo potřeba. Věnujte našemu horolezeckému vybavení specielní péči a pozornost a zapisujte i to, když si něco půjčíte jen od dopoledne do odpoledne jednoho dne. Za tu krátkou dobu se toho může hodně stát a pokud to zapomenete nahlásit nebo napsat, mohl by za to někdo další škaredě zaplatit a pak už je pozdě si něco vyčítat. Přeju vám plno krásných zážitků z lezení.
zpět na začátek stránky

Vánoční běh
Jája

Krč (dom) - Již po sedmnácté se na Štědrý den ráno sejde v Krčském lese přibližně stovka běžců různého věku i výkonnosti, aby se společně proběhli zimní přírodou. Sraz zájemců je od 7:45 hod. na stanici metra Roztyly nebo v 8:00 hod. u Velkého altánu v Krčském lese. Jde o nezávodní kondiční běh v délce pěti kilometrů a ke koloritu setkání neodmyslitelně patří vánoční stromeček, zapálené svíčky a koledy.

Tak se s vámi chci podělit o svůj vánoční zážitek. Jak to bylo, pohádko. V jedněch novinách (nebudu vytvářet reklamu) jsem brnkla o článek výše zmíněný. Je pravdou, že Štědrý den trávíme každý jinak, takže nechci nikomu nic nutit, ale pro mě to byl nevšední počátek Štědrého dne, což i určitě měl v úmyslu být. Trochu problémy mi dělalo časné vstávání. Ono - přinuťte se vyskočit za tmy a zimy z vyhřátého pelíšku, napolo ještě sníc, když máte volno, mohli byste se dlouhatánsky vyvalovat a převalovat v teplé měkoučké posteli a koukat na bílý strop. (To jsem prosím bílila zcela sama! Když už jsme u toho chlubení, tak nejenom celý strop, ale celý pokojíček. To vám byla dřina, ale ten výsledek potom! Myslím, že na amatéra začátečníka celkem ucházející.) Tak dál. No? Že by se vám vůbec nechtělo vystrkovat nohy zpod peřiny. Klidně si odpovězte podle vašeho nejlepšího svědomí. Ale což, já je vystrčila obě, vyskočila jsem, protáhla se, udělala sto kliků, ... Já vím, že mi to nevěříte, tak vám to napíšu podle pravdy.

Chvilku jsem se přemlouvala a pak se líně vyvalila z postele, z příjemně rozleželé postele, příjemně rozleželá, všechno si připravila, pomazlila jsem se s kocourkem - to je hlavní - a tiše se vytratila ze spícího bytu. Brrrrrrrrbrbr. Tady je zima?!? A fouká to tu!?!. V metru, na Roztyly cesta dlouhá předlouhá (A pozor! Cestovalo celkem dost lidí. Teda ono to asi není neobvyklé, takže proč se podivovat.), jsem se snažila si do hlavy nacpat trochu biologie. Bez viditelného a hmatatelného úspěchu. Na Roztylech jsem měla sraz s kolegyní kamarádkou. Přijela samozřejmě pozdě (ona jinak chodí včas, akorát teď ne). Mezitím jsem rozeznávala další a další účastníky hrnoucí se na místo určení a raději se rychle vyptala na cestu na start. Popisuji to asi moc do podrobností, takže teď už jen stručněji. Po cestě k startujícímu houfu jsme se v jednom altánku hodily do gala, tím myslím převlíkly jsme se dejme tomu do sportovního, musely jsme dobíhat a ještě jsme start propásli. Jen o okamžíček.

Zařadily jsme se do davu, tedy menšího davu, něco jako dávku nebo dávečku nadšenců. Tempo bylo mírné, krajina vůkol moc pěkná, na zemi a stromech polehával sníh, žádná velká stoupání, pohoda. Vážení, byl tu také jeden zástupce z řad otužilců, který běžel jen tak, tedy v tílku a trenýrkách. Budiž. Točili si nás na kameru, měly jsme na sobě, k přiblížení vánoční atmosféry, přidělané rolničky a tudíž jsme obě celou trať prorolničkovaly. Nálada byla přátelská, účastnili se lidé všech věkových kategorií (od jedenácti až něco k osmdesátce). Počkalo se, až všici dorazí, zhrotili jsme se kolem stromečku se svíčkami, zaprskali si (prskavkami, že!), zazpívali si pár koled, popovídali si. Bylo nás něco přes sto a panovala tu domácká nálada. Pak jsme se rozloučili a každý vyrazil někam tam, kam patří. Příští rok jdu zase, co dodat.

PS: Díky Terko!

To byla možná jediná klidná událost o tědlech vánocích. Já nevím, čím to bylo, ale vánoce tento rok pro mě nebyly svátkem klidu a pokoje. Tím nechci říct, že nebyly pěkné, jen tak nějak uspěchané. A tím chci navázat na silvestrovskou výpravu na Žumberk. Já si tam jela hlavně odpočinout a myslet na blbosti, zapomenout na město, na práci, na starosti, hrát si a jíst a pít a líně se povalovat a užít si sněhu a pořádně se vyspat a myslím, že většina z toho se vyvedla, i když ne každý byl spokojen a přišlo mi, že se za ten uplynulý rok něco změnilo, my se změnili. Chvílemi panovala nervozita a nevyřčené či nevyřešené cosi, možná jsme i míň hraví a víc nespokojení, míň ohleduplní a víc přemýšlíme, trápí nás víc starostí. Já nevím, jak to působilo na vás, na mě takhle. Ale i přesto jsem si odpočinula a byla tam s vámi ráda a nechtělo se mi zpátky do Prahy. Ale nic netrvá věčně.
zpět na začátek stránky

Nebeská mechanika černých děr
Muwín

K jakým důležitým zvláštnostem pohybu těles v tíhovém poli černé díry dochází? Podle Newtonovy teorie se těleso pohybuje po elipse kolem středu tělesa, gravitačního centra. Bod na elipse nejméně vzdálený od středu se nazývá periastron a bod nejvzdálenější apoastron. Podle Einsteinovy teorie má dráha tělesa pohybujícího se rychlostí menší než je druhá kosmická rychlost sice také periastron a apoastron, ale už nejde o elipsu. Těleso se k černé díře periodicky přibližuje a opět se od ní vzdaluje, jeho dráha však není uzavřená. Dráha leží v jedné rovině, stejně jako podle Newtonovy mechaniky, ale v blízkosti černé díry může vypadat velmi podivně (obr. a).

Velice zajímavý je jednoduchý periodický pohyb tělesa v poli černé díry po kruhové dráze. Podle Newtonovy teorie je takový pohyb možný v libovolné vzdálenosti od středu. Podle Einsteinovy teorie tomu tak není. Čím je těleso blíže středu, tím větší je rychlost, kterou se po kruhové dráze pohybuje. Na kružnici, jejíž poloměr se rovná 1,5 násobku gravitačního poloměru, by jeho rychlost dosáhla rychlosti světla, proto se na této dráze, ani na dráze o poloměru menším, už pohybovat nemůže. Ve skutečnosti není ale pohyb po kružnici v poli černé díry možný ani při větších poloměrech, totiž poloměrech menších než tři gravitační poloměry, přestože v této vzdálenosti je jeho rychlost rovna pouze polovině rychlosti světla. Proč tomu tak je?

Protože kruhová dráha o poloměru menším než tři gravitační poloměry je nestabilní. Sebemenší porucha, sebemenší impuls, který vychýlí těleso z přesně kruhové dráhy, způsobí, že těleso musí buď do černé díry spadnout nebo odletět do prostoru. S ničím takovým se nesetkáme v newtonovské nebeské mechanice, kde v podobné situaci těleso přejde na dráhu jen nepatrně se lišící od původní. Co je ale vůbec nejzajímavější v této nové nebeské mechanice, je možnost gravitačního zachycení tělesa, které k černé díře přiletí z vesmíru.

Podle newtonovské mechaniky se těleso, které přiletí ke hvězdě z "nekonečna", pohybuje po parabole nebo hyperbole. Těleso se tedy musí opět vzdálit do nekonečna, nemůže být gravitačně zachyceno. Takový "návštěvník z vesmíru" tedy nemůže jen pod vlivem gravitační přitažlivosti hvězdy začít kolem ní obíhat jako nová planeta nebo padat po spirále do středu. (V této úvaze se ovšem předpokládá, že hvězda dané hmotnosti zaujímá nekonečně malý objem. V reálném případě může samozřejmě dráha tělesa protnout povrch hvězdy a už se od ní neodpoutat. Při takové srážce se však uplatňuje nejen gravitační síla, nejde tedy o gravitační zachycení.) V gravitačním poli černé díry je tomu jinak. Samozřejmě, že pokud se těleso pohybuje ve velké vzdálenosti od černé díry (10 gravitačních poloměrů a větší), pohybuje se téměř přesně po hyperbole a parabole. V těchto vzdálenostech platí téměř přesně Newtonova mechanika vzhledem k tomu, že gravitační pole je slabé. Jestliže ale prolétá dostatečně blízko černé díry, jeho dráha už hyperbolu nebo parabolu vůbec nepřipomíná. Na obrázku b je znázorněna dráha tělesa, které mělo daleko od černé díry rychlost mnohem menší, než je rychlost světla, a jeho dráha se přiblížila ke kružnici o poloměru rovném dvěma gravitačním poloměrům. Vidíme, že těleso černou díru několikrát obletí, než znovu odletí do prostoru.

Pokud se těleso pohybuje po dráze velmi blízké kružnici o dvojnásobném gravitačním poloměru, bude se jeho oběžná dráha na tuto kružnici navíjet a těleso nikdy do prostoru neodletí. Takový případ je vyobrazen na obrázku c. Kruhová dráha, která je výsledkem tohoto "navinutí" je ovšem velmi nestabilní a sebemenší porucha způsobí pád do černé díry nebo odpoutání od ní. Konečně, přiblíží-li se těleso k černé díře ještě více, zřítí se do ní, a je tedy též gravitačně zachyceno.

Řekli jsme si, že pro druhou kosmickou rychlost platí vzorec newtonovské teorie a těleso, které má alespoň takovou rychlost, odletí navždy od černé díry do vesmíru. To ovšem platí s určitou výhradou. Předně je zřejmé, že pokud se těleso bude pohybovat přímo k černé díře, zřítí se do ní, ať už byla jeho počáteční rychlost jakákoli. Navíc jsme si právě řekli, že těleso bude gravitačně zachyceno i tehdy, nebude-li směřovat přímo k černé díře, ale dostane-li se do dostatečně malé vzdálenosti od ní. Má-li se tedy nalétávající těleso znovu odpoutat od černé díry, nestačí, aby letělo větší rychlostí než je druhá kosmická rychlost, ale směr jeho rychlosti musí navíc svírat se směrem ke středu černé díry větší úhel než je určitá kritická hodnota. Pokud je úhel menší, bude těleso zachyceno, pokud je větší, odletí znovu do prostoru, převyšovala-li jeho rychlost druhou kosmickou rychlost. Hodnota tohoto úhlu závisí na vzdálenosti počátečního bodu od černé díry - čím je vzdálenější, tím je kritický úhel menší. Na vzdálenosti několika gravitačních poloměrů je třeba zamířit přesně, má-li být těleso zachyceno.

Lit.: Novikov, I. Černé díry a vesmír. Mladá fronta 1989. Ilustroval Miroslav Barták.

Pokračování příště.
zpět na začátek stránky

Stav lesů a životního prostředí ČR
Muwín

Mám takový smělý a velký plán o tom, jak vás seznámit právě s tímto tématem. Už dávno to není téma pro úzký okruh zasvěcených a je v zájmu každého člověka mít představu o tom, v jakém stavu je životní prostředí, ve kterém žije. Proto, aby si uvědomil jeho význam pro život i proto, aby si mohl udělat vlastní názor a nebyl odkázaný na různé doktory Justy a jemu podobné. (Trochu ze mě mluví zaujatost, že?)

Proto se v klubovně během února (asi tak v jeho druhé polovině) objeví řada publikací a materiálů zabývajících se hodnocením stavu lesa a životního prostředí. Předem upozorňuji, že zdaleka ne všechny budou moje a zdaleka ne všechny budou patřit ke snadno dostupným, proto se k nim chovejte maximálně šetrně. Nikdy vám neodpustím jejich poškození, zničení nebo dokonce ztrátu!

Každý budete mít možnost si jednotlivé knihy nebo práce pročíst a najít si v nich, co vás zajímá. Bohužel nemohu poskytnout všechny dostupné materiály, ale myslím, že výběr bude dostatečný. K dalším materiálům mohu alespoň jednotlivým zájemcům poradit cestu, jak je získat. Zakončím to v březnu diskusí pro všechny zájemce o výměnu názorů a utřídění nabytých informací. Tím nevylučuji možnost výměny názorů na toto téma kdykoli do této doby.

Pro představu, co můžete očekávat - k dispozici budou tzv. Zelené zprávy o stavu lesního hospodářství, práce hodnotící životní prostředí a stav ovzduší a vod v ČR, odborné lesnické publikace, ve kterých můžete nalézt např. diskuse na téma kůrovcové kalamity na Šumavě a ještě pár dalších zajímavostí. Předem vás upozorňuji, že to pro vás bude znamenat nezanedbatelnou ztrátu času, protože chcete-li skutečně získat nějaké seriózní informace, budete se muset do nabízených materiálů podívat a pročíst si je poněkud důkladněji, než jste třeba zvyklí. Přeji vám hodně trpělivosti.

Termín březnového organizovaného setkání včas oznámím.
zpět na začátek stránky

Setkání KODASU
Muwín

Setkání KODASU se bude konat o víkendu 12. - 13. února. Na programu je prohlídka Stanice ochrany fauny v Pavlově s výkladem, kde je možnost vidět z blízka většinu u nás žijících dravců a sov, povídání o poznávání dravých ptáků v přírodě s ukázkami na fotografiích a možná i na videu a pak řešení budoucnosti Klubu (u toho být pochopitelně nemusíte).

Tímto zvu každého, kdo nebude moci jet na Beníšky do Krkonoš a bude chtít aktivně strávit víkend. Hlaste se mi co nejdříve. Sraz je v sobotu v 7:30 (tedy ráno) na Masarykově nádraží pod tím velkým pragotronem proti vlakovým nástupištím. S sebou spacák, jídlo do společného hrnce, něco na přezutí, případně fotky dravců a sov, máte-li nějaké.

s použitím materiálů KODASU

P.S.: K 25. lednu jsem měl nahlášeného Lišáka, Lukáše, Pušťíka a Alču. Další zájemci se mohou hlásit, nejlépe přímo mně.
zpět na začátek stránky

Kvíz
Kuba

Víte, proč je obloha modrá? A proč je při východu a západu slunce červený obzor?

Přijímám jakékoliv vědecké i smyšlené odpovědi. Za každou odpověď deset bodů do roverského bodování! V příštím čísle se dočkáte rozřešení této záhady!
zpět na začátek stránky

Basketbalová statistika
Kuba

Každého jistě zajímá, jak dopadl letošní ročník věhlasného basketbalového maratónu. Statistiky mám dvojího druhu - týmové a osobní. Osobní statistiky jsou zde pouze pro lidi z Clavisu, kompletní statistiky (spolu s dalšími údaji) jsou k dispozici na Internetu. Letos byl o něco složitější herní systém než loni, hrály spolu tři týmy (Banáni 1, Clavis 1, Vodní 5 - A1) proti jiným třem týmům (Banáni 2, Clavis 2, Zubovci - A2) a každý si zahrál s každým z druhé skupiny. Dohromady se tedy hrála spousta zápasů, až nám na to nestačila jedna tělocvična...

Skupina 1 vyhrála poměrem 1716:1502.


 B1B2C1C2Vod5Zubcelkem
score5145735414626614673218
trojky144191114769
hody381720131914121
hody celkem823457363445288
hody úspěch46%50%35%36%56%31%42%

č.jménoscoretrojhodyhodc
32Peggi11914512
33Kuba87 55
55Pstruh57 15
7Muwín46115
9Honzina45 16
19Špriclík33415
5Myšák30 27
16Alča30   
80Káně28 04
39Jája24   
98Pušťa21 12
62Lukáš111  
15Marka11 11
26Padák10   
11Marťa6   
99Bobr31  

Do osobních statistik se letos dostalo zhruba 80 % všech hodnot, což považuji za nadmíru úspěšné. Interní zdroje hovoří o tom, že se do statistik dostaly nějaké chybky způsobené především gulášem v číslování a přebíháním a příliš rychlým pobíháním některých hráčů. Ve statistikách mohou být chyby, a tak bych se chtěl omluvit především těm, kteří mají pocit, že dali o nějaký ten koš víc. Na tomto místě bych chtěl poděkovat všem rozhodčím a zapisovatelům - obzvláště pak jedné milé zapisovatelce.

Z celkových osobních statistik bych chtěl upozornit především na Indyho, který nastřílel 170 bodů a na Kima, který dal 159 bodů. Oba jsou z týmu Banáni 2. Nejlepším trojkařem se stal Peggi se 14 trojkami.

Nejvíce bodů padlo v zápase C1:B2 od 19 hodin a to sice 168 (58:110), což se mi vůbec nechce věřit. V tomto zápase byl i největší rozdíl bodů (52). Jediný zápas, kdy ani jeden tým nevyhrál, se konal od 04:00 a hráli C1:A2 - 24:24. V tomto zápase také padlo nejméně bodů (48). Za zmínku stojí i zápas od 21:00 A1:A2 - 57:12. Nejvyrovnanější zápasy sehrála dvojice B1:B2 - B2 sice vždy vyhráli, zato ale průměrně pouze o 4 body.

V tabulce osobních statistik znamená troj - trojky, hody - proměněné trestné hody, hodc - celkový počet trestných hodů. V týmové tabulce je navíc úspěšnost trestných hodů.


zpět na začátek stránky

  domů