Clavis 1
září 2002
Clavis 1 - září 2002
  obálka
Akce
Honem, je tu (zase) uzávěrka! (Ferda)
Den dravců (Muwín)
Brdská "100" (Ferda)
Pár her (Bára)
Trocha kulturna (Pepsi)
Zabíjející květy (Faithy)
Zpěváci a jejich verše (Muwín)
Co se dělo v lednu? (Marka)
Fakta o jointu (Bára)
Kurs zdravotník zotavovacích akcí
Na protažení šachových závitů (Ferda)

jednotlivé články
dokument Wordu (ZIP 362 KB)
verze pro tisk
obálka

zpět na začátek stránky
Akce
čt 6.2.Clavis - od 18:00 v klubovně RKC
út 18.2.Taneční - tělocvična Kuncova od 19:00 do 21:00
čt 20.2.Domlouvání Bambiriády - od 16:00 v klubovně 222. oddílu Záře v Kafkově ulici 23 na Praze 6. Přijďte všichni!
út 25.2.Volejbal - tělocvična Kuncova od 19:00 do 21:00
28.2.-2.3.Den dravců v České Třebové (info v článku "Den dravců" od Muwína)
28.2.-2.3.Výprava na Jankovu chatu - akce mlaďochů
7.-9.3.Brdská "100" - info se včas objeví na IPA (hlaste se Lišákovi)
út 4.3.Taneční - tělocvična Kuncova od 19:00 do 21:00
út 11.3.Volejbal - tělocvična Kuncova od 19:00 do 21:00
út 18.3.Volejbal - tělocvična Kuncova od 19:00 do 21:00
21.-23.3.Na koníčky do Ostřetína (bližší informace budou v březnovém Clavisu)
út 25.3.Volejbal - tělocvična Kuncova od 19:00 do 21:00

Společné

pá 7.2.Středisková tělocvična - Brdičkova od 16:30 do 18:30
8.-15.2.Jarní prázdniny v Rokytnici nad Jizerou - sraz je v 6:45 na Florenci u nástupiště č. 8

Vlčáci

pá 28.2.Tělocvična - Brdičkova od 16:30 do 18:30
so 1.3.Výlet - informace poskytne zájemcům Ferda
14.-16.3.Výprava

Paráda

so 22.2.Den sesterství, sraz 14:00 Nové Butovice

Symbolem moci na měsíc únor je Pepsi a Janek.

Uzávěrka příštího čísla Clavisu je ve středu 26.2.


Důležité upozornění: Kdokoliv chce zařadit nějakou akci na seznam akcí Clavisu, musí se domluvit se Symbolem moci. Ten má vždy konečné slovo. To znamená, že Ferda, ač to všechno sepisuje, nemůže do výčtu akcí zařadit akci, kterou mu nenahlásil Symbol moci, i kdyby se rozkrájel. To pro příště.


zpět na začátek stránky
Honem, je tu (zase) uzávěrka!
Ferda

Na těchto několika málo řádcích bych se chtěl vyjádřit k tomu, jakým způsobem minule vyšel Clavis.

Uzávěrka byla kvůli prázdninám až v neděli 5.1. Část následujícího dne jsem si vyhradil na zpracování příspěvků a skenování obrázků. Jenže v pondělí jsem neměl ani jeden příspěvek. Tedy až na příspěvky ode mne, které jsem napsal už v prosinci. Hloupý je, když mi ani symbol moci nedá seznam akcí. "Tak prostě Clavis nebude," řekl jsem si a nelámal si s tím hlavu. Proč taky? Nakonec jsem (z nerozumu) vyměkl a posunul uzávěrku do středečního odpoledne. Na mail jsem se ale dostal až těsně před tím, než na VŠCHT zavírají výpočetní centrum. Stihl jsem akorát odepsat Kubovi, že všechno pošlu ve čtvrtek a že když nebude mít čas, tak ať se na to "vybodne". Druhý den dopoledne jsem Kubovi poslal příspěvky a slíbil dodat obrázky co nejdřív. Jenže jsem je nakonec kreslil narychlo a poslal je Kubovi až hodinu před tím, než měl Clavis vyjít. A tady je ten zásadní problém. Kuba dostane všechno ještě později než já! Jakýpak já jsem zachránce. S Kubou jsme se domluvili, že takhle to opravdu nepůjde. No, uznejte - články z milosti na poslední chvíli, to není ono... A jen blázen by se kvůli tomu přetrhnul. Pokud se to bude opakovat, tak Clavis prostě nevyjde.

Otázkou je, zda nějaký časopis vůbec potřebujeme(te - mlaďoši). Já si myslím, že rozhodně ano. Tady jsou tři (asi hlavní) důvody, proč Clavis udržovat:

  1. Především je to kvalitní zdroj informací (v ideálním případě) o všech akcích, které sami pro sebe připravujeme, na kterých se setkáváme. S Clavisem mám tyto informace po ruce, nemusím si nic opisovat. Je to pohodlné.
  2. Vždy na začátku měsíce, když vychází Clavis, sejde se nás často víc než na kterékoli jiné akci. Přicházejí ti, které obyčejně tolik nevídáme. Je to nejjistější a nejpravidelnější akce našeho kmene (tělocvičny nepočítám). Mnohdy se zde domlouvají nové podniky, rozvíjejí nápady k další činnosti. Do klubovny nás Clavis táhne jako magnet. Ne do klubovny, ale k sobě.
  3. Prostřednictvím Clavisu mám možnost svobodně vyjádřit svůj názor. Občas se dozvím něco opravdu zajímavého. Snad tedy i můj příspěvek někoho nadchl? Právě v to jsem věřil, když jsem ho psal. Bez takové "omáčky" by Clavis přece nebyl vůbec přitažlivý.

Neříkejte mi, že to nemá hlavu ani patu.

Ještě bych zde chtěl vysvětlit, co pojem "uzávěrka" vlastně znamená. Nebo co by znamenat měl. Uzávěrka je poslední možný termín k odevzdání příspěvků a články je možné odevzdat i dříve - dokonce to tak je lepší. Děkuji všem kteří mě pochopili.

Na včas odeslané články do příštího (snad březnového) čísla se těší Ferda a Kuba.


zpět na začátek stránky
Den dravců
Muwín

Přicházím s pozvánkou na velice zajímavou akci, která se bude konat 1. a 2. března. Pořádá ji ČSOP Česká Třebová a KODAS DZ. Na sobotu jsou připraveny přednášky o sovách a dravcích s ukázkou živých exemplářů, výstava Králové nebes v ohrožení a také promítání videa. Nalákat by vás mohlo i večerně-noční "houkání". To je vyhledávání sov v lese pomocí nahrávek jejich hlasových projevů a je to vždy nádherný zážitek. Na neděli je připraven autobusový výlet do záchranných stanic pro poraněné a hendikepované živočichy Zelené Vendolí a Pasíčka u Skutče. Celá akce se bude konat v Ekocentru Podorlicko přímo v České Třebové. Kromě toho je v České Třebové krytý bazén s tobogánem a nebo je možné podívat se na smyslově naučnou stezku kousek za Třebovou.

Jak vidíte, naskýtá se možnost prožít velmi pestrý víkend nejen ve společnosti sov a dravců. Myslím, že mohu přislíbit i návštěvu u Věry Malátkové, která se stará o několik dravců a sov a bude tak možno pořídit velice zajímavé fotografie. Zájemce prosím, aby se ozvali co nejdřív (nejpozději do čtvrtka 20. února!!!) - zajistím nocleh v Třebové už z pátku na sobotu, abychom nemuseli vstávat v sobotu moc brzo na ranní vlak. V pátek jede vlak v pět, v šest i v sedm a v Třebové je za dvě hodiny; se slevou jedna cesta stojí max. 120 Kč (alespoň myslím), možná i méně. Pro vaření jsou k dispozici rychlovarné konvice a dvouplotýnkový vařič, takže jídlo volte jednoduché, příp. instantní. Pochopitelně existuje možnost na nějaké vydatné teplé jídlo zajít do hospody. Snad je to všechno, všechny další dotazy rád zodpovím osobně. Omlouvám se také, pokud jsem tím narušil nějakou jinou naplánovanou akci, ale o dni dravců v Třebové jsem se dozvěděl teprve na konci ledna.

Další informace

Konečně jsem se pevně a neotřesitelně rozhodl, že se zúčastním akce Falco a pojedu hlídat některé obsazené hnízdo sokolů, aby mohli v klidu a nerušeně vysedět vejce a vyvést mladé. Hlídá se většinou od soboty do soboty a já se budu přihlašovat na jeden z těchto týdnů: 28.4. - 4.5. nebo 5. - 11.5. 2003 (abych ušetřil jeden den dovolené), takže začátek by byl pravděpodobně 26.4. nebo 3.5. Který z těchto týdnů to nakonec bude, záleží i na vás - chce-li jet někdo se mnou, domluvíme se na konečné variantě. Optimální počet lidí ve skupince bych viděl tak kolem šesti lidí. Zájemce prosím, aby se ozvali opravdu co nejdříve, protože je nejvyšší čas se přihlásit. Podrobnější informace o hlídání najdete buď v Clavisu č. 4 z února 2002 nebo přímo u mě.

A ještě jedna informace a prosba. Jedná se o výstřižky článků o dravcích a sovách z novin a časopisů. Narazíte-li v jakýchkoli novinách nebo časopisu na článek, informaci, zprávu o sovách nebo dravcích, vystřihněte ji a přineste mi ji. KODAS totiž mimo jiné sleduje co se o sovách a dravcích v různých periodikách píše. Někdy je totiž nutné na některé zkreslující nebo zavádějící články reagovat, aby lidé neblbli a nezpůsobili pak přírodě víc škody než užitku.



zpět na začátek stránky
Brdská "100"
Ferda

Slíbil jsem Lišákovi, že napíšu nějaký článek jako pozvání na tuto akci pro ty, kteří nevědí, co to vlastně brdská "100" je. Protože jsem se jí nikdy nezúčastnil, nemůžu vám popsat pocity z vlastní zkušenosti. Snad vám něco napoví následující úryvky z článků, které se objevily v Clavisu v předchozích letech:

Clavis, březen 1999: "Sto a ještě něco navíc" (Lišák)

Nejdříve jsem napsal dlouhý článek o tom, jaká vlastně Stovka byla, ale pak mi došlo, že to není ono. Prostě kdo tam nebyl, těžko pochopí tu chuť (nechuť) šlapat vodou, břečkou a sněhem do půli holení, místy až po kolena. Jít za nosem pořád dál a dál, zatímco většina normálních lidí dávno spí. Vychutnat si poslední kostičku čokolády, která se nevratně rozpustila na jazyku...

Clavis, březen 1998: "Přímá reportáž z brdské 100" (Lišák)

16:20 Kupé vlaku směr Praha.

Upozornění: rozhovor byl zaznamenán automaticky v okamžicích, kdy vznikal, a byl značně ovlivněn fyzickým i psychickým stavem osazenstva. První otázka zněla:


Pánové, jak se cítíte po 108 kilometrech?

Radek: Napiš tam ovlivněn, že se mě pomstilo to blbý prase a chce se mě blinkat! (jedl slaninu)

Honza: Já po sto třech docela dobře!

R: Kecáš! Dyť si nemoh chodit!

Marcel: Jak zněla otázka?


Pánové, jak se cítíte ...

M: Cítit se je moc namáhavé

Bobr: V pohodě.

R: Tady nikdo nic neřek a ty máš půl stránky popsané. Jenom Honza zalhal. Co tam píšeš?

Lišák: Blbě, byli tam kámoši, co jedli zvířata. (Ale to není myšleno takhle doslovně - každý má svoje svědomí a sám se rozhoduje.)


Jaký byl váš největší zážitek?

H: Jó! Hm... Rozhovor s blondýnou v Komárově.

R: Jé von se tam bude vytahovat, že mluvil se samicí!

R: Můj největší zážitek byl, když jsem poznal Honzinu, jak se projevil pod plným hormonálním vlivem v přicházejícím jaru.

H: Co jsem komu udělal? Vypněte ten diktafon!

R: A dál, když nás ten vítr stavěl v těch planinách.

M: Ještě jste neřikali tu hospodu.

B: Ještě taky na tebe nedošla řada.

R: Ježíš, já se asi pobleju.


zpět na začátek stránky
Pár her
Bára

Protože dost z vás rádcuje, vede oddíl nebo prostě jenom občas pomáhá (asi s oddílem - Ferda), mohlo by se vám hodit pár her, které jsem vybrala z knížky "Kniha her a činností v klubovně i venku" od Dušana Bartůněka (mají ji v knihovně na Lužinách). Obsahuje 7 částí - hry a činnost v klubovně, náměty pro zručné ruce, vnímání přírody, vaření v přírodě, šifrování, praktické náměty k obohacení programu a velké hry a ceremonie.Určitě si v ní něco vyberete.

Moukaná

pomůcky: 1kg hladké mouky, pravítko, korálek

Na stole vytvoříme pevnou kupku z hladké mouky a na její vrchol postavíme korálek. Hráči stojí okolo stolu. Postupně si podávají pravítko a každý jím podle svého uvážení musí "odkrojit" část kupky a tento kousek poodstrčit. Komu se korálek při ukrájení skutálí, prohrál.

Diagnóza (dobrá hra na procvičení zdravovědy)

Děti seznámíme s nejrůznějšími příznaky chorob. Vedoucí představuje pacienta a vši ostatní lékaře. Vedoucí si vybere chorobu, kterou má a děti-lékaři musí pomocí otázek přijít na to jakou.

Stavba věže

Pomůcky: tři archy balicího papíru, 10 čtvrtek A4, 20 špejlí, lepidlo na papír - nejlépe Gamafix nebo Herkules, úzká izolepa, 10 m provázku, ešus, 5 samolepek, barevné tužky, pravítko.

Družstvo má za úkol sestavit z těchto věcí věž, která se nebude o nic opírat. Na konci stavění se na vrchol musí dát položit pravítko, které se tam udrží minimálně 10 sekund.

Jedním slovem

Na začátku výpravy rozdá vedoucí každému pět korálků. Po celé putování platí pravidlo, že se na jakoukoliv otázku nesmí odpovědět pouze jedním slovem. Komu se podaří někoho nachytat, získá od něj jeden korálek.


zpět na začátek stránky
Trocha kulturna
Pepsi

Na konci minulého a na začátku tohohle roku jsem se konečně dostala "někam za kulturou" a to jednou do kina a jednou do divadla. Obě dvě návštěvy ve mně nechaly docela hluboký dojem a tak jsem se rozhodla se o to všechno s vámi podělit.

Mluv s ní (pražská kina)

Pokud znáte film "Všechno o mé matce", nemusím vám vysvětlovat, kdo je to Pedro Almodóvar. Pro ty, kteří ho neznají, napíšu jen krátce, že je to španělský režisér točící kontroverzní filmy o kontroverzních lidech. Snímek "Mluv s ní" k nim bezesporu patří.

Baletka v komatu a její ošetřovatel, toreadorka a autor turistických průvodců. Dvě prapodivné partnerské dvojice se potkají ještě v prapodivnější situaci, na klinice pro pacienty, kteří jsou dlouhodobě v komatu. Jejich životy se propletou a začíná se rozbíhat příběh plný šokujících věcí, které se přece daly očekávat. Je to film plný paradoxů. Dva muži se oddaně starají o ženy, které je ani nemilují, nejhorší zločin vykoná největší dobro. Myslíte, že už je konec, ale co když všechno teprve začíná?

Tenhle film mě po dlouhé době donutil přemýšlet o věcech, kterýma jsem se nechtěla zabývat a nechávala je někde vedle. Šla jsem z "Mluv s ní" a mlčela. Každopádně stojí za to a pokud už vás nudí všechny připitomělý americký filmy natočený podle hesla "Čím víc krve, tím větší tržby", jděte se zaposlouchat do španělštiny...

Čarodějky ze Salemu (divadlo Rokoko)

Kvůli jednomu "šlápnutí vedle" se v městečku Salem rozběhla krvavá hra mezi bohem a ďáblem. Několik dívek začalo po "čarodějnických rejdech" blouznit a upadlo do hlubokého spánku. To se v malém městečku neutají.Opravdové pozdvižení přichází až když se to stane dceři místního faráře. Aby si dívky, které jsou posedlé ďáblem, zachránily život, začnou udávat ženy z městečka jako posluhovačky ďábla. V jejich čele stoji Aby (T. Vilhelmová), která je zamilovaná do Johna Proktora (M. Dlouhý), který se jednou neovládl a skončil s ní na seně. Proto není náhodou, že mezi prvními obviněnými je i Proktorova žena (B. Vlasáková)... Kolik lidí bude muset zemřít, než někdo pochopí, jak to všechno vlastně bylo?

Na tohle představení se můžete jít podívat do divadla Rokoko. Je to malé, dalo by se říct komorní divadlo, ve kterém hrajou samé kvalitní hry s kvalitním obsazením. V čarodějkách můžete vidět M. Dlouhého, T. Vilhelmovou, B. Vlasákovou, L. Vondráčkovou, L. Skořepovou, P. Křiváčka a další. Lístek mě díky KMD stál 60 korun a myslím si, že normálně bude stát o trochu víc. Pokud máte chuť na trochu hysterie a nebo vám v televizi utekl film, máte možnost 4. února vidět Čarodějky na živo.


Ferda: Tak já patřím mezi ty, kterým film neutekl a budu patřit asi k menšině. Jestli si dobře vzpomínám, tak to dávali hrozně pozdě a já to viděl jen náhodou. Protože už mě nebavilo čumět do skript, tak jsem si potřeboval dát nějakou pauzu. Ale bylo to docela dobrý. Hodnotím však pouze příběh a ne kvalitu filmu.


zpět na začátek stránky
Zabíjející květy
Faithy

Slunce zářilo. Byl takový ryze optimistický den plný veselí a do toho dne se narodil chlapeček Velký pesimista.

Po celou dobu, co vyrůstal, bylo stejné optimistické počasí, jako v den, kdy se narodil.

Ale on věděl, že to tak vždy nebude. Říkal to všem okolo, ale ostatní jako by neslyšeli, jako by nevnímali, jelikož se nechtěli připustit, co Velký pesimista říkal.

Jednoho dne slunce zašlo. Začal padat déšť. Kapka za kapkou. Stále a vytrvale. Ale nebyly to obyčejné kapky, byly to květy. Ale ne takové květy, na jaké byli optimisté zvyklí. Oni znali pouze krásné voňavé květy dělající radost, ale zapomínali na trny, které růže obvykle mívají.

Ale tyhle květy byly jiné. Byly ostré jako nože, ač vypadaly půvabněji něž sladké květy z optimistických dob.

Ale nové květy zabíjely. ZABÍJELY LIDSKÉ BYTOSTI!

Ale lidé přesto nevydrželi být ukrytí ve svých domovech a proto tajně vybíhali ven a vítali smrt s úsměvem. Vždyť to byli optimisté! A tak pomalu umírali všichni optimisté, protože věřili, že smrt není nic zlého. Naopak věřili, že smrt je dobrá.

A tak se stalo, že na světě zůstal jenom Velký pesimista se svou ženou. Tou byla známá optimistka.

Venku stále padal déšť, či spíše ty zrádné květy podobné břitvám. Známá optimistka toužila vyběhnout ven, ucítit po dlouhé době závan čerstvého vzduchu - pocítit svobodu. A poté přijmout milostivou smrt, tak tedy měla vypadat podle jejích představ. Ale její muž ji od toho činu zrazoval. Zapřísahal ji, ať alespoň počká, až se narodí jejich první dítě. Byla totiž těhotná. Ona mu to přislíbila a čekala na narození dítěte jako na své vysvobození. Nakonec se toho dne dočkala. Narodila se jí dvojčata. Chlapec a dívka. Jenže jejich matce již velmi scházela svoboda a toužila zemřít. Proto se neradovala ze svých potomků, ale jen se rozloučila s mužem a vyběhla ven a nechala se usmrtit.

A z domu se ozval pláč.


zpět na začátek stránky
Zpěváci a jejich verše
Muwín

Slova do veršů splétá vlastně každý, kdo skládá a následně zpívá rozličné písně. Ovšem je tu taková zvláštní odnož těchto veršů. Jsou to verše, které nejsou skládány pro zhudebnění. Bůh ví, jak, kdy a proč vznikají, ale jsou tu a zpěváci si alespoň část z nich nenechávají jenom pro sebe.

Řadu z vás tenhle fakt nepřekvapí, protože básně našich "folkařů" důvěrně znáte. Máte-li doma další podobné, nebylo by špatné je postupně uveřejňovat v Clavisu, co vy na to? Já mám pro tohle číslo pár veršů Jarka Nohavici a do příštího několik krátkých veršíků Karla Plíhala. Přeji pěkné počtení.

J. Nohavica: Když byl Pepa ještě mladý


Když byl Pepa ještě mladý,
nevěděl si s ničím rady.
Chlastal pivo, jedl ovar,
byl duševní polotovar.
Na všechny se blbě tlemil
a pak jednou přišel Emil.

Vzal si Pepu pěkně stranou
"Pepo, nemáš na vybranou,
podívej se do zrcadla,
toho špeku, toho sádla."
Dále dodal tichým hlasem:
"Za prvé, je konec s masem."

Přidává hned druhou radu
"Jestli nechceš zůstat vzadu,
jabko, rajče, žitný klíček,
toť tvůj nový jídelníček."

Pepovi jde hlava kolem.
Sedí za kuchyňským stolem,
celý dům už dávno chrní,
Pepa zkouší klíčit zrní.
Sedí jako na jehličí -
vyklíčí, či nevyklíčí?

Vyklíčilo, Pepa jásá
a rovnou to zrní spásá.
K tomu rajče, sklenku mlíka,
podívejte na Pepíka.

Je to Pepa nebo není?
Před očima se nám mění.
Bavit se s ním není hanba,
hlava Havla, tělo Ramba.
Strejda Emil kývá hlavou
"A to vše tou zdravou stravou!"

J. Nohavica: Co děláme o přestávce


Co děláme o přestávce?
Hrajeme si na hlodavce.
Hlody, hlody do svačiny,
nacpeme se vitamíny.

Co děláme po přestávce?
Hrajeme si na zvědavce.
Zvěda, zvěda, zvědaví
čtení, psaní, počítání
nacpeme si do hlavy.

J. Nohavica: Telefonování (Báseň pro dva hlasy)


1. Haló, haló.
2. Co se stalo?
1. Kolo se mi polámalo.
2. Jaké kolo?
1. Favoritka, přeletěl jsem přes řidítka.
2. Co jste dělal?
1. Blbnul jsem, do příkopu zahnul jsem.
2. Proč jste zahnul?
1. Pršelo a kolo mi ujelo.
2. Kolik mrtvých?
1. Všichni živí, zastavil jsem o kopřivy.
2. A co chcete?
1. Vlastně nic, jenom jsem vám to chtěl říct.

zpět na začátek stránky
Co se dělo v lednu?
Marka

(Největší problém mi dělají nadpisy :-)

Na začátku ledna jste ještě byli na horách, ale tam jsem bohužel nebyla, takže o tom nemůžu psát :-(. Třeba si to přečtu od někoho jiného...?

7.1. jsem po dlouhé době navštívila tělocvičnu. Sice jsem nehrála (přišla jsem pozdě a byla jsem zdechlá), ale aspoň jsem vás viděla, což bylo příjemné.

10. a 13.1. jsem obíhala realitní kanceláře, přes které máme pronajaté klubovny: klubovnu na Velké Ohradě jsme potřebovali zrušit (respektive převést na Egonovo středisko), naopak Vlčáci dostanou novou klubovnu na Stodůlkách a bylo třeba podepsat smlouvu.

22.1. měla Rybča a Kapsa maturitní ples, na který jsem se dostavila s mírným zpožděním, takže všechnu slávu jsem prošvihla, ale hned jsem vás našla a taky jsem si po dlouhé době krásně zatančila. Tímto bych chtěla poděkovat svým tanečníkům. P.S. Ty vlasy jsem rozčesávala ještě týden...

23.1. se konala schůzka k Bambošce. Příjemně mě překvapilo, že se nás sešlo tolik. Pro ty, kdo tam nebyli: tentokrát to bylo převážně "one man show" Boba, který nám dával dobré rady a vysvětloval, co bychom všechno měli na Bambiriádě zajistit. To bylo ale poprvé a naposled, co mluvil někdo jiný - příště to bude na každém z nás. Kromě třinácti od nás (Bára, Faithy, Honza, Janek, Johny, Lochy, Marka, Míla, Můrka, Pepsi, Psyché, Rychla, Tip) a Boba byl na schůzce ještě Bilbo z Prahy 5 a dva kluci z Prahy 6 - David a Sherlock. Ti všichni a ještě mnoho dalších budou spolu s námi Bambošku připravovat a posléze zajišťovat. Poznamenejte si do svých diářů důležitá data: Bambiriáda se koná 22. - 25.5. + 21.5. se bude stavět, příští schůzka je 20.2. od 16:00 v klubovně 222. oddílu Záře v Kafkově ulici 23 v Praze 6. Přijďte všichni!

24.1. se uskutečnila další významná akce našeho střediska - pokud mě paměť neklame, tak vůbec první rodičovská schůzka společná pro všechny oddíly. Děkuji zejména Johny, která si to dobrovolně vzala na starost a já jsem se nemusela o nic starat (řeknu vám, krásný pocit - škoda, že se to nestává častěji :-). Taky děkuji všem ostatním, kteří pomohli s přípravou (bohužel jsem dorazila později, a tak nevím, kdo se angažoval, ale vím, že tam byly připravené stoly a židle, nachystané občerstvení a několik výstavek - kroje, časopisy, výbava... - to se určitě samo neudělalo). Samotná schůzka proběhla dle mého soudu velmi dobře, i když rodičů přišla jen menšina - třináct (ale stejně to bylo docela dobré, mohlo jich přijít taky jenom pět, nebo vůbec nikdo). Doufám, že si rodiče odnesli hlavně pocit, že nejsme neschopní, ba naopak, že jsme docela schopní, že víme, co máme dělat a děláme to celkem dobře. Zejména Padákův proslov o výstroji k tomu myslím výrazně napomohl.

25.1. proběhl skautský přechod Brd, na kterém jsem nebyla, ale někteří z vás ano, tak snad o tom něco napíšete... Večer pak byl ještě skautský ples Prahy 2 a vy jste mi neřekli, že tam jdete. Teda řekli, ale až na poslední chvíli a vlastně jsem se to dozvěděla jen náhodu, a vůbec. No jo, tak já vám to teda odpustím.

26.1. už se blížím do finiše - vidíte, že to byl náročný týden, který byl zakončen právě v neděli střediskovou radou. Přítomni byli: Rybča, Alča, Ferda, Ferda, Honzina, Janina, Káčula, Lišák, Marka, d:ch 6:3 (snad jsem na nikoho nezapomněla). Nejsmutnější zpráva je, že Káčula už nám nebude dělat hospodaření. Nejlepší zpráva je, že Honzina nám zpracuje registraci - hurá! (Slibuju si od toho, že zas budu mít ten příjemný pocit - viz 24.1. :-). Jinak ještě nemám zápis ze střediskové a teď si nevzpomínám, co dalšího jsme řešili (hlava děravá, palice dubová...). Jen vím, že řízená diskuse se nezdařila, neboť Lišák přišel ještě později než já a tudíž ji nemohl řídit. Tak snad příště.

28.1. se udála poslední středisková událost, o které vám chci napsat. Ferda, Lišák, Johny a já (d:ch 2:2 - dost dobrý) jsme se vypravili do té nové Vlčácké klubovny, abychom ji převzali. Je fakt moc pěkná, velká, vybavená stoly, židlemi a skříněmi a až se trochu zlidští (koberec, nástěnky, nepořádek - to poslední je ftip!), tak bude skvělá. Myslím, že tam budeme často pořádat střediskové rady :-). Nachází se v Kuncově ulici (číslo si nepamatuji) v domečku nad hřištěm a většina našich chlapů to tam moc dobře zná, protože to je ten stejný domeček, kam chodí cvičit. Kdo ještě neuhádl, správce tam dělá pan Mádl... Doufám, že se tato změna působiště napříště příznivě projeví na skóre d:ch.

A to je konec, tády dády da. Myslím, že podle toho, jak vypadal leden, to bude dobrý, ač náročný rok. Ještě pár slov o mně: v lednu jsem, jako každý rok, měla strašnou spoustu práce. Navíc jsem podlehla kouzlu Pána prstenů... Kdybyste chtěl někdo napsat něco o LOTR, FOTR, TTT nebo ROTK, tak vám budu MOC vděčná :-). A to už je opravdu pro dnešek konec. Pa M.


zpět na začátek stránky
Fakta o jointu
Bára

(převzato z časopisu Uherák)

Upřesnění na začátek

Co je Cannabis? Cannabis je odborný název pro konopí - rostlinu, která je rozšířená po celém světě. Konopí vylučuje pryskyřici, která obsahuje účinné omamné látky.

Pojem Cannabis se proto užívá v užším slova smyslu jako psychotropní droga, ovlivňující vnímáni, tato droga se připravuje z rostliny Cannabis.

Co je THC? V pryskyřici vylučované z rostlin Cannabis (především ze samičích květů) je obsažena vlastní psychoaktivní účinná látka, totiž THC (delta.9-tetrahydrocannabinol), tj. éterický olej. Konopí s nízkým obsahem THC (užitkové konopí) se požívá v průmyslové výrobě, zatímco rostliny s vysokým obsahem THC slouží jako tzv. drogové konopí k přípravě hašiše a marihuany.

Marihuana. Marihuana, Marjánka, Mája, Tráva - jsou sušené a hrubě rozdrcené listy a kousky lodyh rostliny Cannabis, které se míchají s okvětními lístky, které obsahují velké množství THC.

Hašiš. Pryskyřice produkovaná rostlinami Cannabis, jež se získává ze samičích květů. Není to vlastně nic jiného, než koncentrovaná pryskyřice. Ta se suší a obvykle se dodává v podobě lisovaných placiček a kostek. Je to látka v průměru šestkrát účinnější něž tráva.

Fyzické důsledky a rizika

Cannabis a dýchací cesty. Při kouření marihuany dochází k přibližně patnáctkrát silnějšímu podráždění než při kouření tabáku. Riziko onemocnění rakovinou je tedy 5 až 10 krát vyšší než u kuřáků cigaret. Stálý uživatel marihuany trpí chronickou bronchitidou. Cannabis ovlivňuje výrazným způsobem zrání spermií. Při dlouhodobé konzumaci jsou pravidlem deformace a změny buněčné struktury, tedy "zmrzačené spermie". Již při požití malého množství THC ustává na 24 hodin tvorba mužského pohlavního testosteronu.

Cannabis a mozek. Cannabis má masivní vliv na mozek a je spouštěcím prvkem četných, dosud neprozkoumaných chemických pochodů. Byly prováděny pokusy na opicích, které dokázaly, že Cannabis poškozuje buňky ve všech oblastech mozku.

Hromadění THC v mozku, varlatech, vaječnících a játrech způsobuje:

  • poruchy růstu mladistvých
  • bolesti hrudního koše, hlavy, kloubů
  • potlačení obranyschopnosti organismu
  • abnormální spermie a vajíčka, což může vést k dědičnému poškození
  • poruchy menstruačního cyklu
  • drastické zvýšení tepové frekvence, které nese riziko srdečního infarktu

Psychické důsledky

Zní to docela hrůzně. Nechtěla jsem vás zastrašit. Když někdo chce, dá si stejně. Jenom jsem vám chtěla dát základní informace o rizicích. Ať člověk dělá co chce, měl by si uvědomit následky.


Ferda: Chtěl jsem vám sem dát jako obrázek strukturní vzorec THC a protože jsem byl líný, myslel jsem, že ho najdu na internetu. Otevřel jsem pár stránek, na kterých je tato droga obhajována. Často text vypadá zajímavě a informace se mohou leckomu zdát důvěryhodné. Ovšem, když zjistíte, že stránky dělal někdo, kdo sám "hulí", můžete na spolehlivost takových dat zapomenout. A tak to není jenom s drogami, i v jiných oborech můžete narazit na nestranný nebo laický pohled. V chemii, v ekologii... Jak např. Muwín naznačil, často můžou lidi z nedostatku znalostí přírodě ještě více ublížit, ač je jejich záměrem snaha pomoci. Toto je problém internetu, který bychom si měli uvědomit. Pohlížejme na takové informace s odstupem. Lidí, kteří tomu uvěří, je i bez nás poměrně dost. Tím ale rozhodně nenarážím na článek od Báry. Má samozřejmě jisté rezervy (je to však pohled, jak se říká "střízlivý"), ale sám jsem Báru požádal o jeho zveřejnění. Je to článek z časopisu Uherák (únor 2003), který vytvářejí holky z Minnehahy. Hledáte-li inspiraci pro náměty článků do oddílových časopisů, neváhejte a rozhodně do něho nahlédněte.


zpět na začátek stránky
Kurs zdravotník zotavovacích akcí

Vážení přátelé, Posílám informace o kursu první pomoci a všechny vás srdečně zvu. S pozdravem Eva Bernatová.

Kurs první pomoci v rozsahu 40-hodinové normy (dle vyhlášky o zotavovacích akcích pro děti a dorost). Absolventi jsou oprávněni vykonávat funkce zdravotníků:

  • na pobytových zotavovacích akcích pořádaných státními i nestátními subjekty (např. akce pro děti a dorost - letní tábory)
  • na školách v přírodě, organizovaných resortem školství
  • při pořádání hromadných kulturních, společenských a sportovních akcích

Kurs pořádá Český červený kříž - Oblastní spolek ČČK Praha 7 a 1 zastoupený Oblastní skupinou Mládeže ČČK Praha 1 a 13, Suchý vršek 2116/12, 158 00 Praha 5. Telefon: 606 874 860, e-mail: bernatova@email.cz.

Kurs se koná každé úterý vždy od 18:00 hod. do cca 21:00 hod. v prostorách naší klubovny Kuncova 2573, Praha 5 (5 minut od metra Stodůlky, blízko stodůleckého kostela, nová budova u fotbalového hřiště za sokolovnou). Kurs je rozvržen do 10 výukových bloků (konzultací) a zkoušek:

  • 18. 2. úterý - obvazová technika, první pomoc, úvod kursu
  • 25. 2. úterý - krvácení
  • 4. 3. úterý - poranění hrudníku a dýchací soustavy, šok, mozkolebeční poranění, popáleniny, omrzliny, úpal, úžeh
  • 11. 3. pondělí - bezvědomí a KPR
  • 18. 3. pondělí - zlomeniny
  • 25. 3. pondělí - interní stavy, otravy, hadi, psi, nakažlivé nemoci, porod, polohování
  • 1. 4. pondělí - praxe I., vyhláška o zotavovacích akcích pro děti a dorost
  • 8. 4. pondělí - zdravotnická taktika, transport poraněných
  • 15. 4. úterý - praxe II.
  • 22. 4. pondělí - zkoušky
  • březen/duben - bazén - trénink vodní záchrany, termín bude upřesněn

Dále je součástí kursu samostudium anatomie a vyhlášky o zotavovacích akcích pro děti a dorost. Podmínkou připuštění k závěrečné zkoušce je alespoň 80% docházka na konzultacích.

Závěrečná zkouška obsahuje:

  • písemný test z anatomie, teorie první pomoci a vyhlášky
  • praktické ošetření dvou namaskovaných poranění

V případě nezvládnutí zkoušky je možnost jednoho opravného termínu (datum po dohodě).

Cena kursu: 1000 Kč. Kursovné se hradí v hotovosti na první konzultaci (příp. lze po dohodě vystavit fakturu)


zpět na začátek stránky
Na protažení šachových závitů
Ferda

Ha, někde se stala chyba. Pozice šachového hlavolamu, který vyšel v předminulém čísle, jsou špatně zapsány. Platí to, co je vidět na obrázku. No, kdybyste to ještě vyřešili, tak mi to přineste a třeba ze mě ten pytlík bonbónů vytlučete.


zpět na začátek stránky
  domů