Program Pomoc přírodě

Muwín
Clavis 1 - září 2003

Víkendovka v Jaroměři

Po příjemných zkušenostech z loňska se, ve stejnou roční dobu jako loni, vracíme do Záchranné stanice pro handicapované živočichy v Jaroměři. Práce bude i tentokrát spoustu, o tom není pochyb. Čeká nás stavba nové voliéry, dokončení oplocení a natírání voliér. Z důležitých věcí nezapomeňte na spacák a karimatku, a kdo nechce spát s liškou ať přibalí i stan. O nakrmení nejen místních handicapů se postarají naši hostitelé, ale pokud nechcete i jíst z jedné misky s liškou, tak si s sebou vezměte ešus a lžíci. A také nezapomeňte na pracovní oblečení a rukavice!

A to nejdůležitější na závěr: na setkáni s vámi se těšíme o víkendu 11. - 13. června. Do Záchrané stanice se dostanete nesnadno. Stanice sídlí v prostorách bývalých kasáren, asi 20 minut chůze od vlakového nádraží. Netroufnete-li si jít podle nápovědy, můžete zavolat pro spojku na níže uvedené telefonní číslo.

Bližší informace o stanici naleznete také na http://www.volny.cz/csop.jaromer/stan1.htm. Pro lepší koordinaci této víkendovky nás o svém příjezdu prosím co nejdříve informujte na e-mail: pomocprirode@email.cz nebo na 776 303 353.

Zdraví Pavla & Radek

Letní tábor ve Vendolí

Ať se vám to líbí nebo nelíbí, další školní rok se s námi loučí a za dveřmi už mají nakročeno prázdniny. Studenti se velmi těší, ovšem pro pracující lid letní období znamená muka v kancelářích, halách a na jiných pracovištích. Obzvláště pak za vydařeného a krásného počasí, které silně podlamuje i nejsilnější pracovní morálku. Tradiční letní tábor KODAS nabízí možnost zpestření letních dnů studentům i pracujícím.

Toto zpestření bude provedeno také velmi tradičním způsobem - prací. A přestože opakování stejných slov není slohově příkladné, musím to tak napsat - tradiční bude i místo našeho letního setkání. Pojedeme pomáhat do záchranné stanice Zelené Vendolí a to již nejméně třetí léto za sebou. Hovořit o tradici je tedy zcela na místě. Kromě práce můžeme zcela odpovědně slíbit i řadu dalších aktivit: společné hry, povídání, posezení u večerních ohňů, vezme-li nějaký nadaný muzikant kytaru nebo jiný nástroj, tak i nějaký ten zpěv a třeba i tanec, výlety do okolí a nesmím zapomenout na bezprostřední setkání s celým osazenstvem stanice, ke kterému ti nejzasvěcenější provedou i patřičný výklad. Na 100% to zaručit nemůžeme, ale šance, že se budete vracet domů s velkou kupou skvělých zážitků, nových podnětů a příjemných vzpomínek je poměrně velká.

Teď nějaká holá fakta. Tábor se uskuteční od středy 28. července do neděle 1. srpna. Záchranou stanici Zelené Vendolí najdete zhruba 6 km od Svitav. Dostat se do Svitav problém není, ze Svitav jezdí do Vendolí vlak. Výstupní stanice se jmenuje Vendolí-zastávka a pak je to asi 3km pěšky. Nebudete-li si jisti, nebojte se zeptat, protože stanici tam dobře znají a cestu k ní vám poradí. Existuje také možnost předběžné domluvy (nejlépe přes e-mail programu pomocprirode@email.cz, případně telefonicky těsně před táborem) a někdo z motorizovaných účastníků vás může vyzvednou ve Svitavách na vlakovém nebo autobusovém nádraží.

S sebou budete potřebovat lžíci a ešus (nebo jinou misku na jídlo), karimatku, spacák, stan (možno zajistit z naší strany, ale potřebujeme to včas vědět!), pracovní oblečení a trochu peněz (zhruba 70 Kč na den). Vařit totiž budeme ve společném hrnci, takže tuto sumu berte jako příspěvek na nákup jídla. Práce bude rozličná a uplatní se při ní lidé všech věkových kategorií i stupňů šikovnosti a zručnosti, takže se nebojte a nenechejte se odradit.

Více informace o stanici můžete najít např. na http://web.quick.cz/zelene.vendoli/ (ale tyto stránky zrovna teď na přelomu května a června procházejí úpravou).

Těšíme se na setkání ve Vendolí a veškeré dotazy odpovíme na programovém e-mailu (viz. výše), telefonicky (viz kontakty u pozvánky na červnovou víkendovku) nebo v červnu v Jaroměři na víkendovce.

Pavla a Radek, vedoucí programu Pomoc přírodě.



zpětvpředdomů