Co se o nás píše

Muwín
Clavis 1 - září 2003

aneb jak jsme pomáhali s voliérami v Jedličkově ústavu

Zářijový Clavis vyšel poněkud později než bylo plánováno a tak jste se o prosbě pomoci s výstavbou voliér mohli dozvědět pouze na zahajovačce a na prvním úterním volejbale. To bylo také možná překážkou větší páteční nebo sobotní účasti. Kdo ví. Ale zvládli jsme to a sovy už bydlí a projekt Sovy do škol běží. Všechno důležité a aktuální najdete na www.sovy.cz.

Tisíceré díky za velkou pomoc patří Křemle, Ťapovi, Faithy, Rybče a Davidovi, kteří pomohli hlavně v sobotu 14. září. Kromě sov, které budou v nově vybudovaných voliérách bydlet nám za poskytnutou pomoc byla vděčná i koordinátorka projektu Veronika Voldřichová, která o naší malé pomoci napsala přímo na zmíněné stránky projektu.

Abyste si mohli udělat obrázek o tom, co se na Vyšehradě v pátek a v sobotu v půli září dělo a že to nebyl promrhaný čas a úsilí, se můžete z článku Veroniky přesvědčit sami. S jejím laskavým svolením tento článek zveřejňujeme i na stránkách Clavisu. Jeho originální podobu včetně všech fotografií najdete schovanou za touto adresou: www.sovy.cz/fotogalerie

Soví zookoutek na Vyšehradě

Jedličkův ústav a školy jsou naším novým partnerem v projektu Sovy do škol. Poskytli nám přímo na Vyšehradě prostor pro voliéry a přednáškovou činnost o sovách.

V pátek 12. září 2003 od 11 hodin probíhala na nádvoří budovy ředitelství Jedličkova ústavu stavba nových voliér. Při jejich montáži byla přítomná Veronika Voldřichová, vedoucí projektu Sovy do škol, která současně pořídila několik dokumentačních fotografií z instalace voliér.

Výrobu a montáž Sovího zookoutku provedla společnost HESMAR, s.r.o. - výrobce ocelových konstrukcí z Neveklova. Byla to jejich první zkušenost s výrobou voliér. Zvládli to na výbornou. Vymysleli stavebnicový systém, který je možné použít na jakémkoliv pevném terénu a vodorovnou polohu voliéry lze následně vyrovnat nastavitelnými patkovými nohami. V jedenáct hodin přivezla fa. HESMAR několikatunovou stavebnici a v 15,00 hodin byli s montáží 3 voliér hotovi.

Pak následoval příchod dobrovolníků - z 97. skautského střediska z Prahy 13 - Stodůlek, kteří pomáhali s instalací prken do voliér a s jejich následným natíráním. Voliéry byly hotové a natřené ještě tentýž večer v 17,00 hodin.

V sobotu 13. září pokračovala brigáda Skautů ze Stodůlek. Pod vedením svého bývalého vedoucího Radka Novotného pak vyráběli domeček pro výra velkého, krmící pulty s vyklápěcími okýnky, aby bylo možné sovy krmit zvenčí bez toho, že bychom museli vstupovat do voliér.

Nakonec skauti instalovali větve a dřevěné špalky s masážními podložkami, které mi lidé používáme například v sauně. K čemu takové podložky v soví voliéře? Sovy je využívají k masáži svých nohou.

Všechny sovy, které se do voliér na Vyšehradě nastěhují, budou sovy handicapované, které již nejsou schopné života ve volné přírodě. Po srážce s autem, či vlakem jim například chybí křídlo, nebo mají popáleniny křídel či pařátů od rozvodů vysokého napětí, a jsou tak odkázány na péči člověka. Jako nelétaví ptáci celý den sedí na svých nohou a mohou mít od tvrdých větví otlaky na pařátech. Masážní podložky jim podobná trápení mírní a odstraňují. Celou brigádu skautů řídil zmíněný Radek Novotný a využíval přitom svých zkušeností z předchozích let, kdy se jako člen KODASu (Klubu ochrany dravců a sov při sdružení Děti Země) zúčastnil už nejedné brigády v záchranné stanici pro poraněné ptáky. "Ten model přemístitelných voliér se mi moc líbí", komentoval naši stavebnici. Využil také návrh výrobce voliér, abychom k výrobě stříšky použili lehkou vlnitou lisovanou lepenku. Nová zkušenost ze zatím ukazuje jako výborná. Pod novými stříškami vznikl pro sovy úkryt, kde budou mít za deště suchý koutek a kde se mohou ukrýt i před větrem a jinou nepohodou. V sobotu v 19 hodin byli dobrovolníci s prací hotovi a to včetně úklidu kolem nových sovích příbytků.

Členům 97. skautského střediska z Prahy 13 - Stodůlek tímto děkujeme za pomoc a kvalifikovanou spolupráci, bez které by byl těžko nový zookoutek včas dokončený.

Jak celková stavba voliér dopadla, můžete přijít posoudit sami, když se s námi prostřednictvím webové stránky spojíte a domluvíte si termín návštěvy a přednášky o sovách v novém Sovím zookoutku na Vyšehradě. Až si termín dohodnete, v pohodě se sem dostanete 5 minutovou chůzí ze stanice metra C - Vyšehrad a vyhledáte budovu Jedličkova ústavu - na Vyšehradě - v ulici V Pevnosti č. 4, která se nachází jenom pár metrů za Táborskou branou. Můžete zde na místě vyhodnotit, jak se vám líbí výsledek společného úsilí sdružení Arnika, Skautů z Prahy 13 a se členy KODASu.

Zatím nám i sovám držte palce, protože v úterý 16. září se do voliér nastěhují naši první svěřenci.

Prozatím se s Vámi loučí od prázdných voliér - Veronika Voldřichová



zpětvpředdomů