Zelené Vendolí

Muwín
Clavis 1 - září 2003

V záchranné stanici volně žijících zvířat ve Vendolí jsme byli pomáhat už podruhé a také jsme ji navštívili letos na začátku března při Dni dravců v České Třebové. A teď přišel čas na nějaké informace o jejím vzniku a provozu.

Stanici najdete asi šest kilometrů od Svitav na západním konci obce. Je na soukromém pozemku provozovatele stanice. Využito je cca 5000 m2; je tu přes dvacet voliér, asi 800 m2 je určeno na výběh srnčí zvěře a velkou část zahrady využívá umístěné vodní ptactvo. Součástí stanice je i ošetřovna přijímaných zvířat, líheň a odchovna, skladovací prostory a přípravna krmiv a další prostory nezbytné pro její chod. Funguje už zhruba 17 let a zpočátku se zde specializovali pouze na pomoc poraněným dravým ptákům. Spektrum přijímaných zvířat se postupně rozšiřovalo a dnes tu jsou kromě dravců a sov umístěni i vodní ptáci nebo třeba savci.

Stanice je součástí Národní sítě stanic a pokrývá toto území: Svitavy, Polička, Litomyšl, Moravská Třebová, Lanškroun, Jevíčko a také části okresů Žďár nad Sázavou, Blansko a Ústí nad Orlicí. Umístěná zvířata ovšem často pocházejí i z mnohem vzdálenějších míst - např. některé kachny jsou z Prahy, stejně jako několik drobných savců.

V roce 2001 se stanice stala členem ČSOP a tím také vzniklo její dnešní jméno Zelené Vendolí. Jako členové ČSOP jsou aktivní i v oblasti ekologické výchovy mládeže a veřejnosti a pravidelně přispívají svými články do novin a časopisů. Z dalších aktivit stojí za uvedení například kroužkování chráněných druhů ptáků, odchov sovy pálené, vypouštění ježků, víkendové brigády a mnoho dalších.

Pokud jde o přijímaná zvířata, věnují se skutečně pouze divokým a volně žijícím druhům. S kočkou, psem, morčetem a jinými domácími mazlíčky tu nepochodíte a budete odkázáni jinam. Nejčastějším důvodem pobytu ve stanici je u ptáků popálení na sloupech a drátech elektrického vedení, náraz do sklené výlohy nebo telefonní budky a srážka s autem. Další příčinou jsou "starostliví" lidé, kteří najdou v lese "opuštěné" mládě a přinesou ho do stanice. Za rok zde ošetří v průměru kolem 300 jedinců, kterým se snaží maximálně pomoci k opětovnému vypuštění. V současné době je ve stanici pro své handicapy a nemožnost vrátit se do volné přírody umístěno cca 130 zvířat.

Navíc tu existuje možnost se s provozovatelem stanice Josefem Zeleným domluvit a do Vendolí vyrazit na malou brigádu. K dispozici je několik stanů s podsadou, malá kuchyně s kamny, velké ohniště a stoly s lavicemi a také louka k postavení dalších stanů. Za trochu práce je možnost prožít příjemný víkend, ve kterém zbude spousta času i na vlastní program a výlety do okolí. Co vy na to, roveři a oddíly?

Více informací se můžete dozvědět také na web.quick.cz/zelene.vendoli, odkud jsem mimo jiné čerpal i já.



zpětvpředdomů