Jak to bylo s těmi vlaky?

Muwín
Clavis 1 - září 2003

To, co je na začátku vpravo bude P, vlevo L. Pravá lokomotiva zajede na výhybku. Celý levý vlak přejede doprava. Pravá lokomotiva vyjede z výhybky, připojí vagóny L3, L2 a L1 a popojede doleva. Teď zacouvá na výhybku levá lokomotiva. Tím bude možné připojit za vagóny L3, L2 a L1 levého vlaku i vagóny P1, P2, P3 a P4 pravého vlaku. Všechny jsou teď taženy pravou lokomotivou, která s nimi popojede doleva, aby mohla vyjet z výhybky levá lokomotiva. Teď už to bude hračka, protože obě lokomotivy jsou na kolejích tak, aby mohly pokračovat do cíle své cesty a zbývá pouze vyměnit si vagóny.

Levá lokomotiva si připojí vagóny P4, P3, P2, P1 a L1 a přejede s nimi vpravo. Pak zacouvá na výhybku, kde odpojí vagón L1. S ostatními vagóny odcouvá doleva kde je odpojí. Pak si na výhybce připojí svůj vagón L1. Tento postu zopakuje i s vagóny L2 a L3 a pravé lokomotivě už zbyde jen připojit si své vagóny P1 - P4. To nebylo těžké, že?

První (a také zároveň poslední) kdo se mi ozval se správným řešením byl Kuba. Jeho řešení také připojuji, protože pro řadu z vás bude třeba srozumitelnější než můj slovní popis. Kuba také správně podotkl, že to byla hračka k jejímuž rozlousknutí stačila jenom chvilička. Však to také byla rozcvička. Těšte se tedy brzy na nějaké další a trošku těžší hlavolamy.

Řešení Kuby:

1. Vlak vlevo bude A, vlak vpravo B.

2. BL odpojí vagóny a zajede na výhybku.

3. Celý A projede, BL vyjede, AL zajede na výhybku.

4. BL odtáhne všechny vagóny, AL vyjede.

5. AL zatlačí A1 na výhybku, odpojí, zatlačí ostatní vagóny na druhou stranu, odpojí a vytáhne A1.

6. Stejně to udělá i s A2 a A3. Tím je úkol splněn. Lokomotiva čumákem tlačit ani nemusí, stačí tahání.

Ferda: Nic nečtu, ještě jsem se k tomu ani nedostal!



zpětvpředdomů