Zvadla a tak...

Muwín
Clavis 1 - září 2003

Omluva

Dodatečně se omlouvám všem, kterých se dotkly moje kritické poznámky během tábora. Nemrzí mě že jsem je řekl (stojím si za tím, že byly oprávněné), ale mrzí mě, že si je na sebe vztáhli zrovna ti, kterým byly určeny ze všech nejméně. Beru si z toho ponaučení a příště budu mluvit víc "po lopatě" a budu konkrétní.

Ferda: Teď udělám jedno přiznání. Když přijel Muwín na tábor, tak mi nejprve skutečně vadily jeho "rozumy". Možná jsem taky trochu podlehl atmosféře a tomu, co říkali jiní. Jenže pak, když Muwín uklidil rozházený nářaďák, jsem se zastyděl a musel jsem mu poděkovat. Nikoho jiného to nenapadlo a to jsme kolem něho chodili několikrát denně a mnozí neměli co na práci... Na konec jsem Muwína označil za nejpracovitějšího rovera na táboře (hned po mně :-) - chacha). Možná by Muwín nemusel být až tak konkrétní, kdyby někteří z nás nebyli občas lajdáci a otevřeli oči. Nebo si myslíte, že je v pořádku, když v "papíráku" hledám pastelky a najdu je rozsypané pod hromadou dalších rozházených věcí? A že tam udělám ještě větší binec a s vědomím toho odejdu? Je zvláštní, že se omlouvá Muwín...

Víkendovka KODASu

Jde o akci v rámci programu "Pomoc přírodě", který je zaměřen na praktickou pomoc živočichům umístěným ve stanicích pro hendikepované živočichy, zejména pak dravcům a sovám. Tato víkendovka se koná 26. - 28. září ve Vendolí u Svitav. V této stanici jsme už jednou byli, takže na zážitky a dojmy se můžete zeptat třeba Bobra, Puštíka, Zajdy, Rybči a nebo mě. Zážitky z akce Klubu má už i Můrka, takže i ona vám jistě nějaký ten dojem sdělí.

Pracovat se bude hlavně na výstavbě nových voliér pro dravce a sovy a k tomu bude určitě i spousta další práce. S sebou: pracovní oblečení, něco pod sebe (spát se bude ve stanech, které si tam sebou povezeme), ešus, lžíci a tak. Vařit se bude společně - částka na jídlo je 60,- Kč na den.

Tato akce není určena pouze pro členy KODASu, ale naopak - je otevřená všem. Pozvánka je proto určena jak "starochům", tak i mladším roverům a také dětem z oddílů, které by měli o účast zájem. A co je odměnou za sobotní a nedělní dřinu? Parta bezva lidí, nová kamarádství, radost a vděk majitelů stanice a všech jejích opeřených i srstnatých obyvatel, nové informace ze života dravců a sov a také možnost z bezprostřední blízkosti tyto krásné ptáky pozorovat a fotografovat.

No a protože je potřeba (hlavně kvůli jídlu) nahlásit se předem, tak moc prosím všechny zájemce o účast, aby se mi ozvali co nejdříve, nejpozději ve čtvrtek 18. září večer. Takže neváhejte a pojeďte. Mohu vám zaručit, že nebudete zklamaní a nebudete litovat.

Fotosoutěž

Na rozdíl od víkendovky ve Vendolí a listopadového vandru se fotosoutěž nechystá. Skoro to tak vypadá, že každý podzim se vzmůžu na přípravu a zorganizování jediné akce. Letos tedy místo fotosoutěže chystám vandr (o něm na jiném místě Clavisu). Ale to neznamená, že nemáte fotit. Třeba se k fotosoutěži a následné výstavě vrátím zase příští rok. Tak se i nadále se svými fotoaparáty čiňte, ať máte potom z čeho vybírat.

Vandrování

Tak nám to vandrování trochu usnulo. Nebo ne? Něco jako vandr bylo naposledy vloni v září - zahajovačka v Novohradských horách. Od té doby nic moc. Když tak koukám do diáře a pátrám v paměti, tak mi připadá, že to je spíš nic než moc.

Pokud jde řekněme o "starochy", tak mi připadají mnohem aktivnější. Ať už jde o psaní příspěvků do Clavisu, setkávání se a dokonce i víkendové akce. Není to pro vás "mlaďochy", tahouny a jádro roverského kmene trochu ostuda? Je možné, že se šeredně pletu (a byl bych tomu velmi rád), protože nevím, co vlastně roveři podnikají. V Clavisu se o tom bohužel nedočtu a když už někdo něco napíše nebo utrousí mezi řečí, tak je to spíše stesk a zklamání z malé účasti nebo fiaska kolem organizace a zájmu pozvaných. No ale tohle je námět k trochu jinému článku nebo diskusi. Zpět k vandrování.

Mě osobně totiž chybí staré dobré vandry a jejich atmosféra. Zelenohnědé postavy s otrhanými, ale vždy pečlivě zabalenými batohy, vůně ohně a jeho kouře, srkání horkého čaje z ešusu, opékání slaniny, vůně sena při probuzení v seníku, pokora k lesu a k celé přírodě a také pohoda a dobrá nálada po cestě. Co kdybychom se zase trošku učili vandrovat krajem?

Zvu vás na vandr do Mlžných hor, do srdce středních Brd. Jestli máte někde na dně skříně starý kletr, usku nebo tele (jestli ne, nevadí), tak je oprašte, zabalte do nich vše potřebné a přitom jenom to nejnutnější a pojeďte 28. - 30. listopadu na Brdy. S lehkým batohem budete mít lehčí krok i myšlenky a o to příjemnější vzpomínky. Možná, že bude trochu zima, mokro, sníh a vítr, ale to nás přeci neodradí. Právě v Mlžných horách má i tohle počasí naprosto jedinečnou atmosféru a navíc nás oba večery bude čekat náruč seníku, kde vůně sena rozptýlí únavu a zahřeje na duši.

Přemýšlejte o mé nabídce. Zváni jste všichni a zejména vy "mlaďoši", protože mi přijde škoda, abyste byli o takový zážitek ochuzeni. Času na rozmyšlenou je dost a v příštím čísle Clavisu najdete určitě ještě nějaké další lákadlo, které vám v přemýšlení pomůže.



zpětvpředdomů