Nářádí

Ferda
Clavis 1 - září 2003

Nevím, od kud bych začal... Tak tedy:

Táborová statistika uvádí šest zlomených seker, z toho tři nové! To jsou škody viditelné na první pohled. Čas strávený jejich nápravou se dá jednoduše spočítat. Finance na to potřebné jistě také. Vynaložené úsilí může zkušený opravář zanedbat. Ale pak tu jsou ještě další škody. Zarezlé listy do pil a další "drobnosti", které "obyčejný smrtelník" ani nevnímá. Tyto škody se dají částečně odstranit. Chce to jen trochu času, úsilí a často i peněz. Jenže po takové opravě už se nedá hovořit o 100% stavu nářadí. Jo, dneska je to jednoduchý - zajdu do velkoobchoďáku a koupím nové. Tak se dneska řeší skoro všechno. A jak to dělali dříve, když podobné zboží nebylo zdaleka tak k dostání a za tak malé peníze? Jednoduše se o nářadí dobře starali. Čas, úsilí a finance vynaložené na tuto činnost jsou mnohonásobně nižší, než po nedbalém zacházení!

A proč tohle píšu vám a ne dětem? Protože na vrcholu "devastačního řetězce" jsou právě roveři (pánové)! Paradox jako hrom!!! Ale ano, je to tak - já vím, o čem píšu, na vlastní oči jsem to nejednou viděl. Nářadí necháváte tam, kde vám odpadne od ruky! Kolem rozházeného nářaďáku procházíte bez povšimnutí! A mohl bych pokračovat!

Kolik z vás umí dobře nabrousit sekeru, zabrousit na ní zuby, nasadit nové topůrko nebo jenom vyměnit klínek? Kdo umí udělat "šraňk" na pile? "Starý páky" jako třeba Muwín to umí. Já jsem se to dokonce naučil sám. A z mlaďochů? Hmm... Kdo se bude starat o nářadí až povedete oddíly? Jo aha, to je ještě daleko... Napsal jsem "starat", myslel jsem opravovat. Ale vy se o něj neumíte ani postarat! A tomu, kdo umí se jenom vysmějete. Smutné, ale zažil jsem to loni svými výstupy při nástupech, zažil jsem to letos. Ano, mám na mysli "incident Venca vs. velká sekera". Nebudu to už dál komentovat...

Drsný článek? Jo! Chudák časopis, ale jak jinak o tom budete přemýšlet. Jestli se věci změní, tak to za to stálo. První možnost máte v neděli 12. října (viz. přehled akcí). Máme šest zlomených seker. To je skoro na každého jedna (hezčí představa, než kdybych to dělal sám :-)) a na koho nezbude, může zatím brousit. A holky můžou přijít šít obaly na sekerky. K tomu je potřeba šídlo, nebo větší jehla a kombinačky.

Ještě bych rád poděkoval Jankovi, který mi letos s nářadím moc pomohl. O něco méně než loni děkuji Padákovi, moje hubování ovšem patří i jemu.



zpětvpředdomů