KLÍČOVÉ ZPRÁVY

Clavis 1 - září 2003

HOKEJ - Světově proslulý český výrobce puků nestihl splnit zakázku hokejového svazu. Pořadatelé MS tak museli řešit další nepříjemnost spojenou se šampionátem v Praze. Od mezinárodní ostudy nás zachránila firma Opavia, výrobce oblíbených sušenek Fidorka. Aby se předešlo rozporu s hokejovými pravidly, přišla firma na trh s novým výrobkem Puk. Kvalitu tohoto herního prvku si čeští hráči již vyzkoušeli na tréninku. Stěžovali si snad jen brankáři Tomáš Vokoun a Roman Čechmánek, kteří na hotelu dvě hodiny leštili přilby zamazané od čokolády. Kapitán českého týmu, Jaromír Jágr to kontroval slovy: "Nemůžeme si stěžovat. Jestliže chceme zlato, musíme tvrdě makat." Nakonec přeci jen přiznal, že se mu nejlépe střílí s mléčnou: "Hořkou jsem nikdy neměl rád."

POLITIKA

- Z ministerského postu byla odvolána Marie Součková. Její jméno se pojí s neúspěšnou reformou českého zdravotnictví. Mnoho lékařů si tak velmi ulevilo. Puch, který se linul z ordinací a operačních sálů vyléčil všechny pacienty natolik, že se dobrovolně odebrali do domácího ošetřování.

- Nově jmenovaný ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi se nechal slyšet, že ve svém resortu nehodlá dělat "shola nic". Česká lékařská komora (ČLK) vyzvala lékaře a zdravotníky, aby si na protest vyholili hlavy.

- Ministr financí Cyril Svoboda, který utrpěl poranění krční páteře při autonehodě, byl operován a již se cítí v pořádku. Lékaři neočekávají žádné trvalé následky. Očekávání voličů se tak nenaplnilo. Operační tým by se rád prostřednictvím tisku všem lidem omluvil: "Dělali jsme, co jsme mohli."

- ČR vstoupila na přelomu dubna a května do EU. Premiér Špidla provedl zástupce několika členských zemí jeskynním komplexem Macochy. Na otázku, jak se jim u nás líbí odpověděl jeden z komisařů: "Ano, je to opravdu pěkná díra." Premiér ze samé radosti několikrát zvolal: "Jsme tam!" "Odpovědí z chladného nitra bylo překvapivě opakované: "V pr...." Inu, jak se do propasti volá, tak se z ní ne vždy ozývá. České tunely jsou naopak známé svým až hrobovým tichem.

- Evropu cloumá nový šlágr: "Ta malá země už nemá co získat, teď budou tancovat, jak budem pískat." Hit se drží v čele evropských hitparád již druhý týden.

- Bývalý premiér a neúspěšný kandidát na post 2. českého prezidenta Miloš Zeman ohlásil svůj návrat do politického života. Stýskat po Vysočině se mu prý určitě nebude: "Každý den si koupím 20 dkg a tři rohlíky ke svačině." Zapíjet sousta bude svým oblíbeným nápojem. Velká část sociálních demokratů se totiž nechala slyšet, že pan Zeman, má u nich určitě "zelenou". Naopak Špidla a Gross utvořili koalici a zabarikádovali se na ministerstvu vnitra, jsou připraveni na nejhorší.

Z DOMOVA - Při volbě 16. Miss ČR si pan Zapletal nervozitou spletl obálky a vyhlásil 1. vicemiss za 2. vicemiss. Později přišel i na to, že vítězce omylem odevzdal klíčky od svého vozu. Domů tak musel po svých.



zpětvpředdomů