Obecná opatření pro zabezpečení domácnosti

Vojta
Clavis 1 - září 2003

Vojtovo bezpečnostní okénko

Pokud nežijete v rezidenci obklopené pozemky a nemáte obydlí nepřetržitě střežené, staráte se sami s rodinou o bezpečí vlastního domova. Následující seznam opatření by měl být dostačující pro člověka, který není ohrožen nějakým zvláštním způsobem, tudíž je rovněž vhodný jako pokyny pro zabezpečení běžné domácnosti.

Při vycházení z domu a vcházení do domu je třeba dbát zvýšené opatrnosti, neboť v tomto okamžiku je člověk velmi zranitelný.

Pro vnější zabezpečení domu nebo přízemního bytu je důležité zamezit možnému nechtěnému vniknutí - k tomu existuje velká řada prostředků, jako například bezpečnostní mříže na oknech a dveřích, okenní tabule s ochrannou fólií, venkovní okenice, nejlepší dostupné zámky, bezpečnostní závory a řetězy, různé systémy alarmu včetně napojení na pult centralizované ochrany. V noci a při každém odchodu je nezbytné vždy zkontrolovat dokonalé uzamčení a uzavření všech oken a dveří.

Veškeré zabezpečení domu je v konečném důsledku po fyzické stránce stejně neúčinné, protože když se někdo do domu bude chtít dostat, tak se tam dostane třeba tím, že prorazí zeď autem, ale působí pro možné pachatele spíše jako bariéra psychologická.

Neschovávejte v žádných "tajných" skrýších klíče (pod rohožkou, pod květináčem, v okapu apod.). Jsou notoricky známé a kromě toho vás při jejich ukrývání bude zajisté někdo (byť náhodně) sledovat.

Pro případ návštěvy a její možné identifikace musí být dobře osvětlené nejbližší okolí domu, všechny přístupové cesty, prostor před vchodovými dveřmi. Zdroje světla by měly být mimo dosah, aby nebylo možné je vyřadit z provozu. Nespoléhejte se na veřejné osvětlení - nemusí fungovat. Pro důkladnou prohlídku příchozího je nejvhodnější kamera před vchodovými dveřmi nebo kukátko, pokud možno ne přímo ve dveřích.

Na oknech v budově i bytě musí být záclony pro den a neprůhledné závěsy pro noc. Při příchodu v noci nejprve zatemněte okna a teprve potom rozsvěcejte. Při noční návštěvě nerozsvěcejte světla uvnitř domu, dokud se nepřesvědčíte, kdo je za dveřmi.

Telefon umístěte dál od oken a průhledných výplní dveří, jeden telefon by měl být vždy v ložnici, stejně jako hlášení alarmu. U telefonu mějte vždy připravená důležitá telefonní čísla (ale raději si je pamatujte). Při přerušení telefonního spojení okamžitě poruchu nahlaste a trvejte na jejím odstranění.

Pro případ poruchy nebo úmyslného přerušení telefonního kabelu se osvědčuje také náhradní (mobilní) telefon.

Při vyřizování telefonických hovorů buďte obezřetní (i zaměstnanci a děti - ty raději nenechávejte vyřizovat hovory, dokud nebudou schopny pochopit základní bezpečnostní opatření). Od cizího volajícího si vyžádejte číslo a zavolejte mu pro kontrolu zpět.

Nádoby na odpadky by měly být v uzamykatelném prostoru. Dávejte dobrý pozor na to, co vyhazujete. Odpadky mohou být cenným zdrojem informací. Nikdy nevyhazujte do odpadkového koše žádné úřední dopisy, osobní korespondenci, pracovní dokumenty - ty je vhodné spálit nebo alespoň roztrhat. Při větším objemu se vyplatí pořídit skartační přístroj na papír.

Poštovní schránka by měla být ve větší vzdálenosti od domu pro případ výbušné zásilky (pokud možno ne přímo na domě nebo vchodových dveřích). Veškerou došlou poštu probírejte velmi opatrně a podezřelé zásilky neznámého původu raději vůbec neotevírejte. Pokud máte důvodné podezření na výbušninu, volejte policii.

Při delší nepřítomnosti zrušte všechny dodávky do domu a zajistěte pravidelné kontroly domu a vybírání pošty spolehlivou osobou. Osvědčují se také spínací hodiny, které v předem nastavitelných nebo nepravidelných intervalech zapínají v domě elektrické spotřebiče (například televizor, rádio nebo osvětlovací tělesa), takže nezasvěcený pozorovatel nemůže s přesností říci, zda v domě někdo je, nebo ne.

Své přátele požádejte, aby vám zamýšlenou návštěvu oznámili předem. Neohlášené návštěvníky velmi pečlivě sledujte (jak vypadají, co mají na sobě a v rukou). Nepouštějte do domu žádné podomní obchodníky, tazatele anket nebo náboženské agitátory, a když se jim podaří vetřít se do domu, nenechávejte je v domě ani na okamžik bez dozoru. Zloději dokáží vymyslet neuvěřitelně důmyslné záminky, aby se mohli dostat do domu a zmapovat si budoucí pracovní prostor. Pamatujte, že veškeré uniformy, legitimace a razítka lze velmi snadno padělat.

Případné opraváře, kontrolory elektroměrů apod. nechte legitimovat, případně ještě ověřte jejich totožnost telefonicky u zaměstnavatele, než je vpustíte do domu. Také u nich platí pravidlo nenechávat je bez dozoru.

Omezujte podávané informace o chodu domácnosti, časovém rozvrhu a svých plánech na minimum. Bodrá sousedka může být pro záškodníky cenným zdrojem informací v nejlepší víře, že informuje vaše dobré přátele.

Pokud máte zahradu, uvažujte o pořízení hlídacího psa. Jednak získáte věrného přítele na celý život, a kromě toho je pes výborným zastrašovacím a výstražným prvkem. Berte však v úvahu, že pes není jen stroj na hlídání, který buď uvážete k boudě, nebo pustíte na zahradu a jednou denně mu předhodíte hrst granulí. Pes je živý tvor s citlivou duší, který potřebuje pravidelnou péči a lásku svého pána, a pokud mu i nemůžete poskytnout, zvolte si raději některé technické zabezpečovací zařízení.

V domácnosti mějte vždy na více místech po ruce prostředky improvizované obrany (i v případě, že vlastníte střelnou zbraň, neboť ji většinou nenosíte stále při sobě). Vynikajícím prostředkem pro likvidaci útočníka je například slzný sprej, obušek, nůž apod.

Při nastěhování do domu nebo bytu vyměňte všechny zámky, klíče od domu nedávejte (ani nepůjčujte - výroba duplikátu klíče je otázkou několika minut) žádným nespolehlivým osobám, ani malým dětem. Klíče neoznačujte jmenovkami, případně používejte pouze barevné označení. Počet klíčů a jejich pohyb veďte vždy v patrnosti.

Při prvních náznacích nebezpečí volejte policii.

Jestliže přijdete domů a zjistíte, že jsou u vás na návštěvě zloději, nehrajte si na hrdiny a nesnažte se řešit situaci sami. Svět postav dobrodružných filmů se pohybuje velmi daleko od skutečného života a věřte, že práh bolesti průměrně protřelého kriminálníka je mnohem vyšší než váš, takže raději zavolejte policii od sousedů, z telefonní budky nebo mobilního telefonu a vyčkejte jejích příjezdu na bezpečném místě. Zloděj vám sice možná odnese polovinu domácnosti, ale budete živí a zdraví. Dnes se již většina zločinců nerozpakuje použít zbraň místo útěku, jak by se dalo očekávat. Majitel, vracející se domů, není někdo, kdo je přistihl při zločinu, ale pouze rušivý prvek v jejich práce, který je třeba odstranit.

Uvedená fakta se opírají o odbornou literaturu



zpětvpředdomů