O recyklaci alobalu

Clavis 1 - září 2003

Tenhle dopis mi poslal Kuba, kterému ho zaslala Kateřina Vávrů, která se problémem s recyklací alobalu zabývala na základě článku, který vyšel v Clavisu dříve:

Vážená slečno Kateřino Vávrů,

bohužel situace v recyklaci Al surovin není tak dobrá, jak se oficiálně prezentuje a sběrny kovového odpadu většinou nepřijímají nebo za velice nízké (symbolické) ceny tenkostěnný Al odpad např. typu jogurtových Al víček (ne od Danone = 90% plast). Nemohu Vám poradit, která sběrna (v Praze) tento kovový odpad vykupuje.

Naše firma Alutherm CZ se zabývá výrobou Al prášků a granálií z tenkostěnného a středně silného Al odpadu. Měsíční spotřeba odpadních Al folií je cca 200 tun. Jedná se však z 99,9 % o nákup odpadní Al folie, převážně jogurtové, která je výrobním odpadem při výseku jogurtových víček a importujeme tento odpad z Německa a z Rakouska. Bohužel situace v českém odpadovém hospodářství s druhotnými kovovými surovinami pro nás nezajišťuje na českém trhu víc než cca 0,1 % tenkostěnných Al odpadů z našich kapacitních potřeb.

Nevím kolik nasbíraného Al odpadu vlastníte, ale pokud to pro Vás bude rentabilní můžete nám tento odpad poslat obyčejným poštovním balíkem s uvedením Vašeho jména, adresy, r.č., a čísla účtu na který Vám zašleme peníze za přijatý Al odpad. Na dobírku nebo platby složenkou neprovádíme. Druhou možností je osobní dovoz materiálu s platbou v hotovosti z pokladny firmy. Výkupní cena Al folie - odpad z domácností: 15 Kč/kg, v případě plátce daně: + DPH 22%.

S přátelským pozdravem Ing. Jiří Šebek
GŘ Alutherm CZ s.r.o., Mníšek pod Brdy
tel : +420 318 503 476, fax : +420 318 591 383



zpětvpředdomů